Wereld Voedseldag: let’s get Wonky

Gepubliceerd op 15/10/2016 in Jouw verhalen

Wereld Voedseldag: let’s get Wonky

Elke dag worden er op onze planeet tonnen en tonnen perfect eetbaar voedsel verspild en weggegooid. Dat kan beter, dacht de Gentse Helena Gheeraert. Met haar bedrijfje Wonky wil ze lekkere en gezonde voeding bereiden met voedseloverschotten uit de voedingsindustrie.

Elk jaar op 16 oktober wordt de World Food Day georganiseerd, de dag waarop gevierd wordt dat in 1945 de Wereldvoedselorganisatie (WVO) van de VN werd opgericht. Voor Helena Gheeraert is het een hoogdag, want met Wonky onderschrijft ze perfect de doelstellingen van de WVO: lekkere en gezonde voeding maken die voor iedereen toegankelijk is. 


“World Food Day is een prachtig initiatief”, zegt ze, “omdat het mensen laat nadenken over het belang van onze voeding en over wat nu precies gezonde voeding is.” Dat Helena hierdoor zo gepassioneerd is, heeft een eenvoudige reden: enkele jaren geleden zag documentaires over het probleem van de voedselverspilling in de wereld. “Ik viel achterover van wat ik allemaal ontdekte”, vertelt ze. “Ongeveer een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. In de EU loopt dat jaarlijks op tot 88 miljoen ton, voor groenten en fruit zelfs tot 45%. Dat is ongelooflijk zonde. Niet alleen wordt dat voedsel verspild, ook heel het proces om tot dat voedsel te komen - het telen, de bemesting, de energie en het water dat werd verbruikt - is allemaal voor niets geweest.” 

Worteltjes van twee op twee


 “In de voedingsindustrie worden worteltjes soms machinaal in perfect vierkante blokjes die twee op twee centimeter groot zijn. Aan het eind van zo’n wortel, waar hij dunner is, krijg je automatisch kleinere blokjes. Wel, die worden gewoon weggegooid, terwijl die perfect van kwaliteit zijn. In voedingsfabrieken zijn de machines vaak zo afgesteld dat niet de volledige groente verwerkt wordt, omdat dat niet snel genoeg gaat en dus niet efficiënt genoeg is. 39% van de totale verspilling gebeurt daardoor in de productiefase.”

“5% van de voedselverspilling vindt plaats bij retailers, 14% in de horeca. Er ontstaan overschotten omdat restaurants, winkels … te veel groenten hebben ingekocht”, zegt Helena. “Of ze zitten met groenten die er esthetisch niet perfect uitzien en dus moeilijker verkocht worden. 42% van de verspilling gebeurt gewoon bij de consument thuis, omdat bijvoorbeeld de stronk van een broccoli vaak niet wordt opgegeten.” Hoog tijd vindt Helena om de mensen te laten proeven wat voor lekkere dingen u met ‘restjes’ kan maken.

Dips met een verhaal


Met de overschotten van de voedingsindustrie gaat Wonky aan de slag. De ‘overbodige’ stukken groenten en fruit worden uit de productieketen gehaald voor ze weggegooid kunnen worden. De producent waar Helena mee samenwerkt, maakt er dips van voor bij het aperitief en spreads die je op je boterham kunt smeren. “Voorlopig zitten we nog maar in de preproductiefase”, legt ze uit. “Ik heb zelf de eerste potjes gemaakt in mijn keuken, volledig met de hand. Die heb ik op enkele festivals verkocht om de markt te testen. Ook op een groot personeelsfeest van KBC Bank stond ik onlangs met een standje. De eerste reacties van de mensen waren heel positief. Er zit ook een interessant verhaal aan de groenten die ik verwerk en dat fascineert mensen natuurlijk wel. Maar daarenboven is het ook gewoon heel lekker (lacht).” 

Tegen eind oktober, begin november gaat Wonky op grotere schaal van start. Zelf in de keuken spreads en dips maken is er dan niet meer bij, zegt Helena. “Tegen dan is het de bedoeling om met een fabrikant in zee te gaan die de producten voor mij maakt. Maar dus nog steeds met ‘overschotgroenten’.”

Vlaanderen in het vizier


En de ambities zijn best stevig voor de kleine starter: eind dit jaar moeten de producten van Wonky al in enkele tientallen winkeltjes in en rond het Gentse verkrijgbaar zijn, hoopt Helena. Ook in verschillende cafeetjes en lunchbars moeten de spreads op de menukaart staan. Vanaf 2017 wordt heel Vlaanderen in het vizier genomen en is het ook de bedoeling om het assortiment verder uit te breiden. 

Wonky zal dus steeds meer bekendheid krijgen. Ook digitale en sociale media spelen daar een belangrijke rol in. “Ik ben heel veel bezig met de website en de facebook-pagina van Wonky en ik post ook geregeld op Instagram”, vertelt Helena. “Van bij de start van Wonky is een goed mobiel internet een must. Het is via sociale media dat je echt het verhaal kunt uitleggen en een community van geïnteresseerde mensen kunt uitbouwen.”

Geweldig avontuur


Sinds enkele maanden is Helena dus een zelfstandige ondernemer. Ging dat een beetje vlot? “Het opstarten zelf is vrij snel gegaan”, zegt ze, “dat ging vrij vlot, maar ik heb me toch een klein beetje verslikt in alle administratieve verplichtingen die erbij komen kijken. Het is pas nu, na een paar maanden, dat ik daar helemaal door ben. Het is een geweldig avontuur, maar in elk geval een stuk chaotischer dan een nine-to-five-job (lacht).” 

Meer weten? 

Surf naar Wonkyfood.be of volg Wonky op Facebook, Twitter of Instagram

Johan

Proximus-schrijver.

Andere artikels van Johan

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar