×
×

Wereldboekendag: 5 boeken die elke ondernemer moet lezen

door JohanWist je dat…24/04/2017

Wereldboekendag: 5 boeken die elke ondernemer moet lezen
Wij maakten een kleine selectie van vijf boeken die volgens ons de moeite waard zijn voor elke zelfstandige.

23 april was het Wereldboekendag. Boeken met tips voor ondernemers over management, strategie en het runnen van een bedrijf verschijnen er in overvloed. Ziet u ook door de bomen het bos niet meer?

Selectie

Bij onze selectie hanteren we deze criteria: de boeken zijn niet te dik — zodat u er geen weken zoet mee bent —, vlot en praktisch. Kortom: geschikt voor de zelfstandige die het meeste tijd en energie in zijn of haar zaak steekt. Eerder bespraken we al de klassiekers ‘The Five Dysfunctions of a Team’ en ‘Steal Like an Artist’. 

 1. Kunnen is zilver, willen is goud 
  (Paul Arden, Het Spectrum, 127 pagina’s)

  Paul Arden spendeerde ongeveer een kwarteeuw in de reclamewereld en hield aan die periode een schat aan inzichten en wijsheden over die elke ondernemer kunnen helpen. Het basisidee van zijn pleidooi is dat je beter hoge grenzen voor jezelf stelt en moet mikken op zaken waarvan je overtuigd bent dat ze onmogelijk zijn. 

  Arden trekt de lezers daarbij uit hun comfortzone. Je moet af en toe fouten maken, je moet eerder kritiek dan lof opzoeken en vooral: je moet kunnen loslaten. Het is een behoorlijk onorthodoxe aanpak, maar de auteur lardeert een en ander met een flinke scheut humor en ironie, zodat alles verteerbaar blijft. 

 2. Wie heeft mijn kaas gepikt? 
  (Spencer Johnson en Kenneth Blanchard, Atlas Contact, 92 pagina’s)

  Het leven is een grote aaneenschakeling van veranderingen en onzekerheden. Niks is nog zeker, maar toch klampen we ons vast aan bepaalde zaken: een huis, een baan, onze relatie, gezondheid,… Die zaken zijn de “kaas” uit dit boek: de metafoor voor dingen we die nastreven, maar die ons voortdurend dreigen te ontvallen. 

  Het boek volgt de avonturen van vier personages (twee muizen en twee “kleine mensen”) in hun zoektocht naar kaas en belicht de levenslessen die ze elk leren, zeker als blijkt dat op een dag…de kaas op is. Een dun, maar interessant boekje dat elke bedrijfsleider die voor een groot veranderingstraject staat zeker moet lezen. 

 3. Creativiteit. Hoe? Zo! 
  (Igor Byttebier, Lannoo, 282 pagina’s)

  Wat is een goed idee? En, nog belangrijker, hoe kom je er aan? Igor Byttebier, zelf creativiteitsconsulent, toont in dit boek aan dat creativiteit geen mythisch beest is. Het is geen goddelijke ingeving, het is niet voorbehouden aan creatievelingen die dit meekregen bij de geboorte en het komt ook niet per toeval. 

  Creativiteit is het resultaat van een proces dat iedereen kan leren, zolang je er maar genoeg op oefent. En dit boek kan je helpen om dat proces onder de knie te krijgen. 

 4. Brainstormen 
  (Koen De Vos, Uitgeverij Boom/Nelissen, 272 pagina’s)

  Lopen in uw bedrijf de brainstormsessies ook vaak op niks uit? “Brainstormen” van Koen De Vos laat zien hoe het anders kan. Hij reikt tientallen oefeningen, technieken en methodes aan om van elke brainstormsessie een succes te maken, zowel in groep als in je eentje en beschrijft hoe je van probleem tot oplossing komt in drie simpele stappen. 

  De Vos beschrijft daarnaast ook je brainstorms kunt implementeren in je bedrijf, van een sporadische vijf minuten sessie tot een structureel proces. 

 5. Digitaal is het nieuwe normaal 
  (Peter Hinssen, Lannoo, 192 pagina’s)

  De digitale revolutie is in volle gang en zet volledige sectoren compleet op hun kop. Meer nog, we naderen zelfs het einde van de eerste fase van de digitalisering: digitaal is het nieuwe normaal geworden. Nu is het als ondernemer zaak om met die nieuw realiteit om te gaan en te hopen dat je er niet door verzwolgen wordt. 

  Hoe moet je je hier aan aanpassen? Welke gevolgen heeft dit voor je bedrijf? Hinssen dwingt ondernemers en burgers na te denken over het eindpunt. En daar stuiven we sneller naar toe dan velen denken.

Meer nieuws over:

 • Wereldboekendag

Nieuws filtering op :

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar