Duurzaam werken? 10 groene tips voor op kantoor

Gepubliceerd op 17/07/2019 in Tech, tips & tricks

Duurzaam werken? 10 groene tips voor op kantoor

We proberen allemaal ons steentje bij te dragen voor een beter milieu, maar doe je dat ook al op kantoor? Met een paar simpele tips kan je de werkvloer meer ecologisch maken en zorgen voor een groen kantoor dat voor iedereen een aangename plek is. Bovendien zal het imago van je zaak meteen veel mooier blinken als je er een duurzaam label op plakt.

1. Gebruik ‘smart tools’ die licht en verwarming regelen

Na de werkuren is het niet belangrijk dat het op kantoor aangenaam warm is. En verlichting is ook niet nodig wanneer iedereen naar huis is vertrokken. Je kunt vragen dat de laatste persoon op kantoor alles uitzet, maar je zou ook op slimme technologie beroep kunnen doen.

Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat het kantoor ’s ochtends op tijd opwarmt voor de eerste medewerker aankomt. En ’s avonds schakelt de verwarming automatisch uit, nadat je naar huis bent vertrokken. Een goede slimme thermostaat gaat zelfs nog een stapje verder en laat je toe om de verwarming om het even waar met je smartphone te regelen.

Ook voor de verlichting bestaan er slimme toestellen, die zelfs meer doen dan het licht gewoon in- en uitschakelen. Je kunt de verlichting aanpassen aan het natuurlijke licht, zodat je de perfecte werkomgeving voor je collega’s creëert.


2. Laat geen toestellen in stand-by staan

Computers, beeldschermen, … ze kunnen allemaal op stand-by worden gezet. Die modus is eigenlijk een aanslag op het energieverbruik. Toestellen blijven een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken, terwijl niemand ze nodig heeft. Als je het dagelijkse verbruik optelt, dan zou je er ook tientallen tot honderden euro’s per jaar op de energierekening van je zaak mee kunnen besparen.

Apparaten in stand-by zijn in de meeste bedrijven verantwoordelijk voor zo’n 5 tot 10% van het energieverbruik. Ook in kleine ondernemingen staan er heel wat toestellen in stand-by. Computers en beeldschermen verbruiken het meest, maar ook de printer blijft na de werkuren vaak in slaapmodus staan. Of misschien heb je een koffiemachine of microgolfoven voor je medewerkers? Ook die apparaten verbruiken wanneer ze ingeplugd zijn.

Natuurlijk vergt dit ook een kleine inspanning van je collega’s. Hun computer en beeldscherm zijn hun eigen verantwoordelijkheid. Moedig duurzaamheid daarom aan door bijvoorbeeld iedereen een halve euro in een pot te laten gooien wanneer ze hun apparaten in stand-by laten staan. Met de winst kunnen je collega’s onderling eens iets gaan drinken, maar hopelijk is dat dus niet nodig …


3. Geen papier meer, werk in de cloud

Het meest duurzame papier is ‘geen papier’. Vroeger was papierverbruik bijna onvermijdelijk, maar tegenwoordig kan je alles digitaal doen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, ook de productiviteit heeft er baat bij. Zo kan je via de cloud documenten in real-time met je collega’s delen. Waar je ook bent, je zult altijd de meeste recente versie van een document hebben.

Veel documenten hoef je ook niet noodzakelijk uit te printen, aangezien je ze perfect op het scherm van je pc kunt lezen. Als het dan toch niet anders kan, print dan liefst recto verso. En heb je er al eens aan gedacht om je klanten enkel nog een digitale factuur op te sturen? Er bestaan zelfs handige programma’s die ervoor zorgen dat je veel minder tijd zult verliezen met administratie.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goede internetverbinding. Met Bizz All-in heb je onbeperkt internet op kantoor en een mobiel volume naar keuze.


4. Kom met de fiets of het openbaar vervoer werken

Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, maar als je ooit een nieuwe locatie voor je zaak zou zoeken, hou dan ook rekening met de woonplaats van je mensen. Je kunt hen zeker aanmoedigen om met de fiets, de trein of de bus te komen werken, maar dan mogen ze geen uren verliezen tijdens het pendelen. Uiteindelijk is een goede balans tussen werk en privé belangrijk.

Medewerkers die in de buurt van je zaak wonen, kan je een extra duwtje in de rug geven door hen bedrijfsfietsen aan te bieden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van je personeel.


5. Ga voor thuiswerken

Een andere mogelijkheid om minder energie te verbruiken tijdens het pendelen, is thuiswerk. In veel bedrijven bestaat intussen de optie om één of meerdere dagen per week van thuis te werken. In een kleine zaak kan je, indien mogelijk, zelfs met je werknemers afspreken om op dezelfde dag thuis te blijven. Zo verbruikt je kantoor een hele dag bijna geen energie.

Natuurlijk moet je voor je klanten wel vlot bereikbaar blijven, maar daarvoor doe je beroep op een telefooncentrale. Zo worden klanten professioneel ontvangen en naar de juiste persoon doorgeschakeld. Bizz Call Connect is hier een handige oplossing voor. Met één algemeen nummer ben je overal bereikbaar en straal je professionaliteit uit naar je klanten.


6. Kies voor natuurlijk licht

Natuurlijk licht verhoogt de productiviteit van je medewerkers. Probeer bureaus dus zo dicht mogelijk bij een raam te plaatsen. Je zal minder kunstmatig licht nodig hebben, wat tevens je energieverbruik verbetert. En het is ook beter voor ons lichaam om overdag een flinke dosis natuurlijk licht te krijgen. Op die manier zijn we wakkerder tijdens de werkuren en zullen we ’s nachts beter slapen.


7. Recycleer en hergebruik voorwerpen

We zijn tot op zekere hoogte uiteraard verplicht om te recycleren, maar je mag met jouw zaak zeker een stapje verder gaan. Maak het voor je werknemers wel duidelijk waar ze hun afval precies moeten droppen.

Voorzie in de keuken ook echte borden en glazen! Wegwerpbare voorwerpen zijn niet alleen slecht voor het milieu, op korte termijn al zullen ze ook veel duurder voor je zaak blijken.


8. Koop producten lokaal

Moet je zaak soms producten aankopen? Probeer dan zoveel mogelijk lokaal te kopen. Waarom zou je kantoorbenodigdheden uit een ander land laten komen, terwijl Belgische bedrijven dezelfde kwaliteit aanbieden? Het komt niet alleen je voetafdruk ten goede, maar je ondersteunt er ook de economie mee, wat op lange termijn voor jouw zaak eveneens goed is!


9. Organiseer een conference call in plaats van een vergadering

Soms moet je wel eens met het volledige team vergaderen, maar een conference call is een goed alternatief. In plaats van iedereen te verplichten om zich naar een bepaalde locatie te verplaatsen, kan je gewoon even inbellen om belangrijke zaken te bespreken. Hier vind je alvast enkele handige tips voor een efficiënte conference call.


10. Geef je zaak een groen imago

Tot slot nog dit: als jouw zaak inspanningen doet om duurzaam te werken, dan mag je dat gerust aan je klanten laten weten. Een groen kantoor zal meteen een beter imago hebben dan een bedrijf dat niets voor het milieu doet. Beslis je bijvoorbeeld om enkel nog elektronische facturen te sturen? Laat je klanten dan weten dat jouw zaak er alles aan doet om z’n ecologische voetafdruk te verbeteren.

Speel je groene imago gerust ook uit via de sociale media. Je zult er andere mensen misschien mee stimuleren om hetzelfde te doen.


Een duurzaam kantoor heeft voor iedereen voordelen. En dankzij technologie zal je zaak zelfs efficiënter werken, door de ecologische impact te verminderen. Een goede internetverbinding staat daarbij centraal. Bizz All-in geeft je onbeperkt internet op kantoor en een hoeveelheid mobiele data naar keuze.

Je belt trouwens ook nog eens à volonté naar vaste lijnen in België en 1.000 minuten per maand naar mobiele nummers. En uiteraard zorgen we 24/7 voor technische bijstand. Je krijgt verder een e-mailadres op naam van je bedrijf en een .be domeinnaam.

Kies nu voor Bizz All-in!

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business

Blog topics

 

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot je dienst. Kies zelf hoe je contact met ons wil opnemen.

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar