Wix website maken: zo begin je eraan

Gepubliceerd op 26/03/2021 in Tech, tips & tricks

Er bestaan verschillende online platformen om makkelijk een professionele website mee te bouwen. Wix is een van deze gratis tools waarmee bedrijven en zelfstandigen makkelijk een eigen Wix website maken. Maar hoe begin je daar precies aan? Wij helpen je!

Wix website maken: zo begin je eraan

Wix is een contentmanagementsysteem, net zoals WordPress of Joomla. Het gaat dus om een platform waarmee je handige websites kan maken via een webinterface, net zoals wanneer je een blog zou opstarten.

Het grote voordeel van dit soort tools is dat ze erg gebruiksvriendelijk zijn, meestal gratis én ervoor zorgen dat jij snel een eigen website hebt zonder al te veel technische kennis. Toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden voor je je website lanceert. Dit moet je weten om je Wix website te maken:

1. Stap 1: registreren

De eerste stap naar je nieuwe website is natuurlijk je registreren bij Wix. Dat doe je rechtstreeks via de homepage van het platform. Je hoeft enkel op “Website creëren” te klikken en je kan meteen starten! Vervolgens schrijf je je in via je mailadres of via je Facebookaccount.

Daarna moet je enkele vragen beantwoorden zodat Wix een idee krijgt van wat je verwacht van je website. Geef dus voldoende informatie over je project en je ervaring met het maken van websites. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien nutteloos, maar Wix baseert zich voor zijn contentsysteem op artificiële intelligentie. Jouw antwoorden helpen de AI om de perfecte website te bouwen voor jou.

Zo zijn er verschillende zaken die artificiële intelligentie voor jou bepaalt bij Wix:

  • Het type site: je kan kiezen wat voor type site je nodig hebt, bijvoorbeeld gespecialiseerd in marketing, evenementen, etc.
  • De functies van je site: je kan via de AI een chat integreren in je website, of een webshop, een reservatiesysteem en zelfs een blog.
  • Importeer data van een vorige website: als je al een website heb, kan je makkelijk je domeinnaam overzetten en voegt Wix alle belangrijke date van je oude site toe aan je nieuwe.
  • Kijk je gegevens na: je krijgt de mogelijkheid om alle info over je site en je bedrijf te controleren of te wijzigen.
  • Kies je thema: zoals bij alle contentmanagementsystemen, kan je een template kiezen om de lay-out van je site te bepalen.
  • Kies je design: nu kan je de lay-out van je website nog verder personaliseren en de kleuren bepalen, de opmaak van de tekst en de algemene opbouw van de homepage.
  • Kies je pagina’s: kies tot slot de pagina’s die je wil tonen, zoals een contactpagina, je portfolio met projecten of een woordje over jezelf en je bedrijf.

Zodra je al deze stappen doorlopen hebt, zal Wix een website maken die je nadien zelf nog kan aanpassen of verbeteren naar jouw smaak.


2. Kies je template

Je kan je Wix website natuurlijk ook van nul maken. Dan kies je eerst een template die past bij het ontwerp dat je in gedachten hebt. Bij Wix zijn de templates opgedeeld in verschillende handige categorieën voor professionelen: horeca, fotografie, webshop, etc. Kies de template die het best bij jouw doel past en klik op “aanpassen”. In enkele seconden zet Wix de basis van je site klaar.


3. Personaliseer je Wix-website

Zoals gezegd, heb je dus twee mogelijkheden: je Wix website maken met behulp van artificiële intelligentie of op basis van een template. De optie met AI is een stuk makkelijker, en ook dan kan je het ontwerp nog aanpassen. Daarvoor ga je naar menu aan de linkerkant of bovenaan de pagina.

  • Met de optie “Pagina” kan je de pagina aanpassen waarin je bezig bent. Ook voeg je via deze opties pagina’s toe of kan je ze weer verwijderen.
  • Met de knop “Toevoegen” bovenaan voeg je content toe aan je pagina, zoals tekst, foto of video of bepaalde functies zoals een reservatiemodule of een webshop.
  • Met het menu “Design” verander je het thema van je website.
  • Met het menu “Beheer” kan je allerlei instellingen aanpassen en je apps beheren zoals je webshop.

Bovendien kan je alle pagina’s meteen aanpassen in de visuele weergave van je site. Daarvoor klik je simpelweg op het onderdeel van je pagina dat je wil aanpassen en vervolgens op de knop “Bewerken”.


Als je voor de optie met template gekozen hebt, is de interface een stuk complexer, maar je kan er ook veel meer mee. Hier gebeurt alle actie in het menu aan de linkerkant of in het zwevende menu in de visuele weergave van je website. Het belangrijkste menu bevindt zich links en bestaat uit verschillende icoontjes.

  • Menu website : via dit menu kan je de volgorde van de pagina’s aanpassen en pagina’s toevoegen of verwijderen. Het vormt daarom de basis van de structuur voor je website.
  • Achtergrond: in dit menu kan je kleuren, afbeeldingen of zelfs video’s toevoegen aan de achtergrond van je pagina’s. Die zal vervolgens te zien zijn rondom je andere content op je site.
  • Toevoegen : dit menu is misschien wel het belangrijkste omdat je hiermee onderdelen toevoegt aan je website. Dat kan vanalles zijn, van tekst tot apps, knoppen of een fotogalerij. Selecteer wat je wil toevoegen en plaats het op de pagina via een drag-and-dropsysteem of in een klik.
  • Wix App Market : dit is de shop met apps van Wix. Hier vind je een hele hoop functies en diensten die je kan toevoegen aan je site, zoals een mailservice of advertenties.
  • Media: in dit menu kan je multimedia toevoegen zoals foto’s en video’s die je nadien ook rechtstreeks in Wix kan bewerken. Bovendien kan je ook content embedden vanuit Facebook of Instagram.
  • Editen: via dit menu kan je tekst toevoegen aan de verschillende pagina’s.
  • Mijn webshop: met dit menu start je een webshop voor je site.

4. Zet je site online

Ben je tevreden met je werk? Dan is de laatste stap om je Wix website online te zetten. Check eerst of alles correct weergegeven wordt door de preview van je site te bekijken. Bekijk tot slot ook of je site “responsive” is. Dat wil zeggen dat ze ook op je smartphone of tablet correct weergegeven wordt.

Je checkt of je site responsive is door te klikken op het schermicoontje in het hoofdmenu. Klik om het formaat van je beeld aan te passen naar dat van een smartphone of een tablet. Klik tot slot op “Overzicht” bovenaan het scherm.

Als alles correct werkt en je site responsive is, klik je op “Publiceren” rechtsbovenaan je scherm. Ziezo, je professionele website staat nu online!


En jij, heb jij als eens nagedacht over digitale oplossingen voor jouw bedrijf?

Business Booster helpt je om je bedrijf online lokaal te doen groeien, ongeacht jouw sector of jouw ambities.

Geniet van advies, begeleiding en een follow-up door een digitale expert bij elke fase.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar