×
×

Wat is roaming?

door Dirk en MarjanWist je dat…20/10/2016

Wat is roaming?
Wie zijn smartphone al eens in het buitenland heeft gebruikt, kent waarschijnlijk wel de term “roaming” van op zijn factuur. Maar wat is roaming eigenlijk? Hoeveel kost roaming en hoe kan u die kost inperken? Enkele tips!

Roaming (letterlijk: “zwerven” of “dwalen”) is het fenomeen waarbij uw gsm gebruik maakt van een buitenlands gsm-netwerk. Dat kan perfect, want de verschillende operatoren hebben daarover wereldwijde afspraken met mekaar lopen. Het is dus dankzij roaming dat u uw mobiele telefoon niet alleen in België kan gebruiken, maar ook in Nederland, Turkije, Peru of Nieuw-Zeeland. 

Prijskaartje

Dat is geweldig handig, maar er hangt ook een prijskaartje aan vast. De operatoren rekenen elkaar immers kosten aan voor het gebruik van de netwerken, de beruchte “roamingkosten”. Wanneer een Proximus-klant dus in Nederland op het netwerk van, pakweg, KPN belt, rekent KPN daarvoor een kost aan aan Proximus. Die kosten worden dan verder aan de klant doorgerekend. Roamingkosten gelden zowel voor spraak, sms als data. Het is vooral die laatste categorie die roaming een slechte naam bezorgde. Bij gewoon telefoneren of sms’en loopt de roamingteller immers alleen als u ook daadwerkelijk belt of sms’t. Bij data is dat niet zo. Uw smartphone verbruikt immers ook data terwijl u het niet merkt, bijvoorbeeld doordat hij voortdurend controleert of u nog nieuwe mailtjes heeft binnengekregen. Of wanneer u sommige apps op uw telefoon gebruikt.

Dalende kosten in de Europese Unie

Het goede nieuws is evenwel dat de roamingtarieven in de landen van de Europese Unie de laatste jaren fors gedaald zijn. Om er te bellen betaalt u momenteel maximaal 5 eurocent per minuut bovenop uw nationaal tarief. Om gebeld te worden, is dat ongeveer 1 eurocent per minuut. Een sms’je sturen kost maximaal 2 eurocent extra, een sms’je ontvangen is zelfs gratis. Om te surfen ten slotte, betaalt u maximaal 5 eurocent per megabyte aan roamingkosten. Nog beter nieuws is dat er in de Europese vanaf juni 2017 zelfs helemaal géén roamingkosten meer zijn. Vanaf dan belt, sms’t en surft u dus aan precies dezelfde prijs als in België. Meer info over de roamingkosten binnen de EU vindt u hier.

En in de rest van de wereld?

Gaat u naar meer exotische bestemmingen buiten de Europese Unie, dan kunnen die prijzen wel oplopen. Alle informatie over de tarieven in het buitenland voor Proximus-klanten vindt u op de Proximus-website.

Roamingkosten in de gaten houden

Er zijn gelukkig wel enkele manieren om uw roamingkosten in de gaten te houden en te beperken. Een eerste goede reflex is de app MyProximus op uw smartphone te installeren. Hiermee krijgt u op elk moment een compleet overzicht van uw huidige, lopende factuur met alle kosten in binnen- en buitenland. Zowel de kosten van uw privégebruik als dat van uw bedrijf houdt u hiermee in het oog. Handig om te weten wanneer u uw verbruik of dat van uw medewerkers een halt moet toeroepen.

Vooraf roamingbundels kopen

Een tweede goede reflex is het afsluiten van een vooraf betaalde bundel, voordat u of een van uw collega’s op (zaken)reis vertrekt. Met Daily Travel Passport bijvoorbeeld krijgt u 80MB mobiel internet, 20 sms’jes en 20 minuten beltijd voor 2€ per dag in Europa en 5€ per dag, alles inbegrepen in ruim dertig bestemmingen wereldwijd, waaronder de V.S., Canada, Zwitserland en Thailand. Voor wie behoefte heeft aan “zwaardere” bundels zijn er nog verschillende andere mogelijkheden. Alle informatie hierover vindt u ook op de website van Proximus.

Lees ook:

Meer nieuws over:

  • Roaming
  • EU
  • kosten

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar