×
×

Een snelle website is een must.

door JohanLaat je inspireren17/01/2017

Een snelle website is een must.
Web developer Michiel Loncke legt uit waarom!

Een van de grootste ergernissen onder internetsurfers: een website die traag opent en reageert. Hoe zorgt u ervoor dat uw site of webshop fluks en gezwind inlaadt? 

Minder bezoekers op een trage website

Het maakt wel degelijk uit als surfers even moeten wachten voor uw website op hun computer of telefoon verschijnt. Onderzoek bewijst dat, zegt Michiel Loncke. 

“Zo’n 47% van de surfers verwacht dat een site binnen de twee seconden is ingeladen. Meer nog: 40% zegt zelfs dat ze wegklikken eens dat inladen meer dan drie seconden duurt. Die surfer bent u dan dus kwijt. 79% van de bezoekers is ook minder geneigd om terug te komen als de site te traag is.” 

Lagere ranking op Google

Ook voor uw ranking in Google is snelheid een belangrijk criterium. “Hoe het algoritme precies beoordeelt, weet alleen Google, maar de snelheid van een site is zeker belangrijk voor de Google-zoekresultaten”, zegt Loncke. “Hoe trager de site, hoe lager u zal scoren en hoe minder trafiek er naar uw site zal komen.” 

Drie domeinen

Drie domeinen bepalen de snelheid van uw website, zegt de web developer. “Alles wat te maken heeft met de server waar uw site gehost staat, het versturen van de webpagina naar de browser over het netwerk en er is de kant van de surfer zelf: zijn browser en hoe die de webpagina opbouwt.” 

Goede hostingfirma

Aan de server-kant zal u als kleine kmo meestal te maken hebben met een hostingfirma die uw site op hun servers plaatst. “Het is belangrijk dat u daarbij een goede, gereputeerde partner zoekt”, zegt Loncke. 

“Er zijn op het internet genoeg bedrijfjes te vinden die een site hosten voor één euro per maand, maar daar zou ik voorzichtig mee zijn. Het is bijvoorbeeld van belang dat uw host de meest recente server-software gebruikt, die is veel sneller dan oude versies. 

Is uw pakket ook aangepast aan uw noden? Een webwinkel zal meer serverkracht nodig hebben dan een gewone site. Net als bijvoorbeeld een site waar duizenden bezoekers per dag verwacht worden. 

Hosting in de cloud

Het kan ook interessant zijn om uw site in de cloud te hosten”, zegt Loncke. “Op die manier valt ze gemakkelijk te ‘schalen’: op piekmomenten is toevoegen van rekenkracht maar een kwestie van een knop indrukken. 

Kijk ook even na waar de server fysiek staan: het heeft geen zin dat u een puur Belgische site op een Amerikaanse server gaat hosten. Probeer zo dicht mogelijk bij uw doelgroep te blijven.”

Pas op met plug-ins

Aan de kant van het CMS (het content management system, de software waarmee u tekst en foto’s toevoegt, zoals Drupal of WordPress) zijn er ook een paar zaken waar u moet letten. “Ook die software moet up-to-date zijn om zoveel mogelijk van snelheidsverbeteringen te profiteren. 

Voor die CMS’en zijn ook heel veel “plug-ins” beschikbaar. Dat zijn kleine hulpprogrammaatjes waarmee u de functionaliteit van uw website kan uitbreiden: zo zijn er bijvoorbeeld plug-ins om automatisch een Twitter-feed op uw site te laten verschijnen. 

Wel, u moet opletten dat u niet overdrijft met het aantal plugins dat u installeert. Soms zie ik sites waar er twintig of dertig opstaan, dat is nefast voor de snelheid. Let er ook op dat u ongebruikte plug-ins op tijd verwijdert.” 

Gebruik geen te grote foto’s

Alle informatie van uw site moet ook van de server over het internet getransporteerd worden. “Die informatie bestaat uit verschillende zaken”, legt Loncke uit. “HTML-code, foto’s en filmpjes, stylesheets die de “look & feel” van de site bepalen, Javascript voor animaties en effecten en soms zelfs font-files met speciale lettertypes. 

Zeker aan die foto’s kan u veel ruimte verspillen: zorg er dus voor dat foto’s niet te groot zijn en geen al te grote resolutie hebben. Overdrijf ook niet met het aantal foto’s. Er bestaan ook plug-ins die automatisch de grootte van foto’s optimaliseren als u ze op de site zet. Op de manier hoeft u dat niet telkens met de hand te doen.” 

De computer van de surfers

Een laatste feature die Loncke wil aanstippen, is de “browser-cache”. “U kan op de site aangeven dat informatie die niet regelmatig verandert, bijvoorbeeld een foto of uw logo, opgeslagen wordt op de computers van de surfers zelf. Op die manier moet die informatie niet telkens opnieuw doorgestuurd worden. Zoiets moet u natuurlijk wel correct instellen.” 

Score van Google

Afsluiten doen we met een tip. “Wie graag wil weten hoe snel of traag zijn site is en of die goed wordt gelezen op mobiele toestellen, moet even naar Google PageSpeed Insights surfen”, zegt Loncke. “Daar krijgt uw site een score qua snelheid en u ziet er meteen tips om de snelheid op te krikken.”

"Michiel Loncke uit Brecht houdt zich al ruim 16 jaar bezig met webtechnologie. Na een opleiding als licentiaat Informatica ging hij al snel als webontwikkelaar werken. Hij werkte onder meer bij het Antwerpse bureau Via Futura, en later ook als freelancer aan projecten van o.a. KBC, Carrefour, Proximus en Kluwer. 

Meer nieuws over:

  • Google
  • webshop
  • Website
  • Speed

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar