Hoe kies ik goede webhosting?

Gepubliceerd op 08/03/2021 in Tech, tips & tricks

Als je een website begint, dan heb je een plek nodig om alle gegevens van je site op te slaan zodat je bezoekers die info kunnen bekijken. Daarom zorgt een gespecialiseerd bedrijf voor webhosting of het bewaren van je data op hun servers. Lees hier hoe je de beste webhosting kiest.

Hoe kies ik goede webhosting?

Webhosting is belangrijk om een website te starten, want goede webhosting is verantwoordelijk voor de snelheid, functionaliteit en veiligheid van je site. Als een van deze zaken hapert, zullen je bezoekers sneller afhaken. Kies daarom zorgvuldig je hostingbedrijf. Denk ook na over waar je naartoe wil met je site, want hoe meer webruimte je nodig hebt, hoe duurder je hostingpakket.

Hosting providers hebben zelf ruimte op servers gekocht en bieden een deel van die ruimte aan voor het bewaren van data voor jouw website. Jij betaalt vervolgens een bepaald bedrag per maand of per jaar om deze ruimte te gebruiken. Je huurt dus als het ware ruimte op een server.

Een goede hosting provider biedt niet alleen een domeinnaam, serverruimte en een aantal mailadressen, maar vaak ook technische ondersteuning. Dat hangt echter af van het type webhosting dat je kiest. Er bestaan namelijk verschillende soorten webhosting. Je beste keuze is afhankelijk van je behoeften. Uit deze types webhosting kan je kiezen:

1. Gratis hosting

Je kan perfect kiezen voor gratis hosting, maar daar hangen bepaalde beperkingen aan vast. Zo heb je vaak slechts beperkte opslagruimte of kan je je domeinnaam niet volledig zelf bepalen. Soms kunnen deze bedrijven je website gebruiken om reclameboodschappen op te plaatsen. Het is een goedkope oplossing, maar het oogt niet echt professioneel.

2. Shared hosting

Bij shared webhosting deel je samen met een aantal andere websites één server. Dat drukt de kosten, maar als je deelt met een andere website die veel ruimte nodig heeft, maakt het jouw site trager.

3. VPS-hosting

VPS staat voor “Virtual Private Server”. Bij deze optie krijg je een fysieke server en hoef je dus geen ruimte te delen. Je deelt dan de fysieke server met een aantal andere virtuele servers. Als één van deze virtuele servers crasht, blijven de andere servers intact.

4. Cloud hosting

Cloud hosting is een van de populairste opties omdat de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en snelheid van je website zo het beste zijn. Je website bevindt zich op een aantal betrouwbare aan elkaar gekoppelde servers.

5. Dedicated hosting

Bij deze optie krijg je een server voor jezelf en dus een betere garantie voor de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en snelheid van je website. Kies je naast dedicated hosting ook nog voor ‘managed hosting’, dan staat het hostingbedrijf ook in voor het onderhoud en het beheer van je site.

6. Reseller hosting

Als je zelf verstand van zaken hebt, kan je kiezen voor ‘reseller hosting’. Met deze optie ben je zelf de webhost van je site. Je geniet van een hoge schijfruimte en bandbreedte, maar kan je ruimte ook onderverdelen naar andere gebruikers toe.


Hoe kies ik hosting die bij mijn website past?

Er zijn een aantal vragen die je je kan stellen om te bepalen welk type hosting het best geschikt is voor jouw website. Alles hangt af van waar jij naartoe wil met je site en wat je precies verwacht van je hosting provider.

1. Hoeveel websites wil je online zetten?

De meeste zelfstandigen en bedrijven hebben slechts een website voor hun zaak. Toch kan het in sommige gevallen handig zijn om meerdere sites of domeinnamen aan te kopen. Wil je bijvoorbeeld twee verschillende blogsites over totaal verschillende thema’s, dan zal je ook twee domeinnamen nodig hebben en twee websites. Meestal kosten paketten voor meerdere websites of domeinnamen ook meer geld. Vaak kom je met één website toe. Twijfel je om in de toekomst over te schakelen naar twee aparte sites, kies dan nu al een hostingpakket dat meerdere websites ondersteunt.

2. Hoeveel webruimte heb je nodig voor je site?

De hoeveelheid webruimte die je nodig zal hebben, is meestal moeilijk in te schatten. Je website blijft misschien groeien door meer en meer pagina’s toe te voegen, of misschien zet je grote foto- of videobestanden op je site. De meeste providers bieden momenteel minimaal 500 MB schijfruimte. Daarmee kom je ruimschoots toe voor een kleine blog, een bedrijfswebsite met een paar pagina’s of een site waarop geen grote video’s getoond worden.

Ben je van plan veel pagina’s aan te maken of grote bestanden online te zetten, kies dan voor een pakket met meer schijfruimte. Denk ook aan je datalimiet. Wil je veel video’s op je site zetten zonder ze te embedden via Youtube, dan heb je veel dataverkeer. Kies dan voor een hostingpakket zonder datalimiet. Dat zal natuurlijk wel een stuk duurder zijn.


Wat zijn de bekendste hostingbedrijven in België?

1. Combell

In België is Combell een vaste waarde voor webhosting. Het bedrijf startte in 1999 en is ondertussen marktleider in ons land én in de Benelux. Deze hosting provider biedt een complete dienstverlening met uitgebreide technische ondersteuning. Via een handig controlepaneel kan je bovendien zonder veel voorkennis zelf je websitehosting beheren.

2. Vimexx

Deze Nederlandse hosting provider is relatief nieuw op de markt, sinds 2015, maar krijgt tal van positieve reviews. Ze zijn echter niet de klok rond bereikbaar, zoals vele van hun concurrenten.

3. Versio

Ook Versio is een Nederlandse hosting provider en bovendien zeer betaalbaar voor de kwalitatieve diensten die ze bieden. Het nadien is dat je hun klantendienst enkel kan bereiken via een chatfunctie en niet per telefoon.

4. Bluehost

Deze internationale service provider is gespecialiseerd in het hosten van Wordpress-websites en ze worden daarom door Wordpress zelf aangeraden als de beste hosting partner. Zij hebben een team van 750 experts die de klok rond ter beschikking staan voor technische ondersteuning.


En jij, heb jij als eens nagedacht over digitale oplossingen voor jouw bedrijf?

Business Booster helpt je om je bedrijf online lokaal te doen groeien, ongeacht jouw sector of jouw ambities.

Geniet van advies, begeleiding en een follow-up door een digitale expert bij elke fase.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar