×
×

Een goed beveiligde laptop in 5 stappen

door Dirk en MarjanLaat je inspireren22/11/2016

Een goed beveiligde laptop in 5 stappen
Een laptop is klein, licht en draagbaar. Dat zijn eigenschappen die niet alleen voor u handig zijn, maar ook voor dieven. Hoe houdt u uw data beveiligd als uw laptop in de verkeerde handen is gevallen? Deze vijf tips bieden een oplossing.

 1. Moet al die data wel op uw laptop staan?

  Met de opkomst van clouddiensten als OneDrive for Business is het tegenwoordig een fluitje van een cent om al uw documenten, spreadsheets, foto’s, muziek en filmpjes in de cloud te bewaren en niet meer op uw eigen harde schijf. Wordt uw laptop gestolen? Dan bent u misschien wel uw machine kwijt, maar niet uw gegevens. Maak dus even de overweging: moet al die data wel op uw laptop staan?

 2. Gebruik een wachtwoord

  Net zoals op een smartphone of tablet is het een goed idee om uw laptop te beveiligen met een wachtwoord. Wanneer u uw apparaat voor de allereerste keer gebruikt, zal gevraagd worden om een wachtwoord in te stellen. Doe dit dan ook. Let wel: kies geen voor de hand liggend paswoord. Maar hoe kiest u een goed wachtwoord?

 3. Schakel opstarten vanaf een CD of USB-stick uit

  …want een iets of wat onderlegde pc-kraker weet dat er heel wat manieren en programmaatjes bestaan om het wachtwoord te omzeilen of te kraken. Om deze te gebruiken, moet de pc wel opgestart worden vanaf een CD’tje of een USB-stick. En gelukkig kan u uw computer zo instellen dat dit onmogelijk wordt. 

  Hiervoor moet u in het BIOS van uw laptop zijn, de ingebouwde software die (onder meer) het opstartproces beheert. U krijgt toegang tot het BIOS wanneer u meteen na het opstarten F1, F4, F10 of F12 drukt, afhankelijk van het merk van uw laptop. Weet u niet precies wat u aan het doen bent? Vraag dan aan uw lokale computerwinkel om u te helpen, want door verkeerde instellingen in het BIOS in te geven, kanu uw computer compleet verknoeien. Vraag dan trouwens meteen om ook het BIOS zelf met een wachtwoord te beveiligen. 

 4. Versleutel uw harde schijf

  Is de dief er echt helemaal op gebrand om aan uw data te geraken? Dan zal hij waarschijnlijk de harde schijf uit uw laptop halen om via een andere computer proberen in te kijken. Op dat moment haalt zelfs de BIOS-beveiliging niks uit. 

  Om dit te voorkomen, versleutelt u best uw complete harde schijf. Versleutelde schijven geven hun geheimen enkel prijs wanneer een juist wachtwoord of pincode wordt ingegeven. De sleutel kan ook op een speciale USB-stick staan, die dan moet ingestoken worden. Sommige versies van Windows hebben een ingebouwde versleutelaar (BitLocker genaamd), maar VeraCrypt en DiskCryptor zijn goede alternatieven en werken ook op Mac. 

 5. Gebruik een VPN-verbinding

  Bent u ook zo iemand die in hotels, coffee shops of op luchthavens meteen naar de gratis Wifi op zoek gaat? We nemen het u niet kwalijk, want dat kan geweldig handig zijn. Weet echter wel dat dat soort netwerken een serieus beveiligingsrisico inhouden. Er zijn hopen programmaatjes in omloop waarmee hackers en cybercriminelen wachtwoorden en data kunnen stelen via onbeveiligde Wifi. 

  Gebruik daarom steeds een VPN of Virtual Private Network als u op dit soort netwerken inlogt. Een VPN is een soort beveiligde “tunnel” tussen uw computer en het internet die het cybercriminelen een stuk lastiger maakt om aan uw gegevens te komen. Er bestaan gratis VPN-diensten, maar die vertragen de surfsnelheid vaak wel flink. Met een betalende VPN-provider, en zo zijn er tientallen, zal u van die vertraging meestal veel minder last hebben. Wist u trouwens dat een connectie via Wi-Fi Hotspots op het Fon-netwerk altijd versleuteld zijn? Als Proximus klant krijgt u er gratis toegang toe.

Meer nieuws over:

 • Beveiliging
 • OneDrive for Business
 • laptop

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar