×
×

Veilig aan de slag met USB-sticks: 3 tips

door JohanWist je dat…28/11/2017

Veilig aan de slag met USB-sticks: 3 tips
USB-sticks zijn zo gemeengoed geworden, dat we er nog nauwelijks bij nadenken als we ze gebruiken. Desondanks zijn er toch nog wel enkele tips die we u willen meegeven om veilig en slim met deze handige hebbedingen om te gaan.

 1. Waarom veilig verwijderen?

  Veel mensen denken dat het niet nodig is, maar toch: het is echt wel een goed idee om een USB-stick eerst in Windows of MacOS te 'ontkoppelen' alvorens u deze uit de computer trekt. In MacOS doet u dat door hem naar de vuilbak te slepen, in Windows door er in de Verkenner rechts op te klikken en te kiezen voor 'Uitwerpen'.

  Meestal zal er geen probleem zijn als u dat niet doet, maar als u net de stick verwijdert op het moment dat er data naar toe geschreven wordt, is er kans dat hij volgende keer niet kan uitgelezen worden. Een kleine moeite dus, die u veel frustratie kan besparen.

 2. Bescherm uw data door encryptie

  USB-sticks zijn behoorlijk klein. Het is echt geen grote moeite om ze kwijt te spelen. Dat ziet u natuurlijk niet graag gebeuren als er zeer belangrijke (bedrijfs)gegevens op staan. Bescherm daarom gevoelige data op uw sticks door deze te versleutelen. Met een programmaatje als bijvoorbeeld Bitlocker van Windows, Rohos Mini Drive of USB Safeguard is dit een fluitje van een cent: het zorgt er voor dat de data op de stick enkel te lezen zijn als u het juiste wachtwoord in geeft.

  Op MacOS hoeft u zelfs geen extra software te installeren. Klik in de Finder op de USB-stick terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt. In het menu dat dan tevoorschijn springt, kan u er voor kiezen om de stick te versleutelen en te beveiligen met een wachtwoord. Een waarschuwing wel (en dit geldt ook voor Windows): zorg voor een goed wachtwoord dat u ook onthoudt, want anders kan ook u nooit meer aan uw bestanden. 

 3. Geef virussen geen kans

  Net zoals een gewone harde schijf, kan ook een USB-stick geïnfecteerd raken door een virus. Dit is potentieel zeer gevaarlijk omdat u uw stick misschien op verschillende computers gebruikt die nadien ook allemaal besmet kunnen zijn.

  Zoals we al schreven, blokkeren veel pc’s programma’s die vanaf een USB-stick proberen op te starten, maar daar hebben slimme hackers ondertussen al omwegen voor gevonden. Gelukkig scannen de meeste antivirusprogramma’s, zoals bijvoorbeeld Norton Security, automatisch USB-sticks zodra u ze inplugt.

Meer nieuws over:

 • Beveiliging
 • USB

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar