×
×

Duurzaam is meer dan « groen »

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren10/10/2016

Duurzaam is meer dan « groen »
Duurzaam ondernemen is hip en trendy. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘duurzame’ onderneming? Hoe kan u het worden en – vooral – blijven?

Laten we beginnen met een wijdverbreid misverstand de wereld uit te helpen: duurzaam ondernemen is meer dan alleen milieuvriendelijke producten maken. Vaak is dat wel de basis, maar het gaat een stuk verder dan dat. Duurzaam ondernemen (of maatschappelijk verantwoord ondernemen) betekent dat uw focus niet enkel ligt op het maken van winst, maar dat u net zo goed rekening houdt met het milieu, met de rest van de maatschappij en met het welzijn van uw medewerkers. 

In het DNA

Duurzaam ondernemen is niet iets waar enkel de baas zich mee bezighoudt. Iedereen in het bedrijf moet overtuigd zijn en meedoen. Het gaat als het ware verankerd zitten in uw DNA en uw bedrijfscultuur. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. 
Het is zeker niet zo dat winst maken van geen tel is voor duurzame bedrijven, integendeel, heel wat van hen zijn tegenwoordig net heel succesvol want er is zeker een markt voor. Wat telt, is dat enkel winst maken niet het ultieme doel is. Wel een betere wereld achterlaten voor de generaties die na ons komen. Hieronder vindt u alvast vijf concrete tips die een goede aanzet kunnen vormen tot meer duurzaam ondernemen.

 1. Weg met papier

  Moderne bedrijven doen het met minder papier. Waarom ook niet? U bespaart niet alleen op papier, maar ook op printers en milieuonvriendelijke toners en inkt. Uw nota’s, documenten en facturen digitaal opslaan werkt ook makkelijker, omdat u ze digitaal kan doorzoeken en delen. Proximus-klanten kunnen er bvb. ook voor opteren om hun facturen enkel nog digitaal te ontvangen. Zo bespaart u alweer papier. Check MyProximus voor meer info. 

 2. Auto aan de kant

  Komen uw mensen ook allemaal met de auto naar het werk? Daar zijn nochtans heel wat betere alternatieven voor. Openbaar vervoer ligt voor de hand, maar waarom bijvoorbeeld geen carpool organiseren? Collega’s die in mekaars buurt wonen, kunnen zo de auto delen. Of wat gedacht van de fiets: niet alleen is die veel beter voor het milieu, maar ook een pak gezonder om te gebruiken. 
  Check ons artikel over de Week van de Mobiliteit.

 3. Slim omgaan met energie

  Energie is een dure grap, zeker voor ondernemingen. Ook voor de ecologische voetafdruk is een hoge energiefactuur geen zegen. Nochtans kan hier zonder veel inspanningen fiks op bespaard worden. Investeren in zonnepanelen of zelfs een windmolen kan economisch zeker zinvol zijn. Vraag zeker ook bij de overheid na of u niet voor subsidies in aanmerking komt. 
  En vergeet de pure basics niet: zorgen voor energie-efficiënte toestellen (koelkasten, PC’s, printers …), bijvoorbeeld. En die verlichting hoeft toch ook niet allemaal 24u aan een stuk te branden
  ?

 4. En uw leveranciers?

  Als u maatschappelijk verantwoord ondernemen zelf belangrijk vindt, dan moet u dat uiteraard ook van uw leveranciers eisen. U mag bij hen gerust vragen wat zij precies doen om bijvoorbeeld hun afvalstromen zoveel mogelijk te beperken. Of om hun energieverbruik te verminderen. Op die manier ontstaat er ook een domino-effect waardoor na een tijdje iedereen een stukje groener gaat denken. 

 5. Zuinig reizen

  Moet u vaak reizen om naar beurzen te gaan of klanten of leveranciers te bezoeken? Soms is het onvermijdelijk om het vliegtuig te nemen, maar probeer er zo spaarzaam mogelijk mee om te springen. Reis ook zo snel en efficiënt mogelijk om uw CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Probeer, eenmaal ter plaatse, zoveel mogelijk van het openbaar vervoer of de fiets gebruik te maken. Er zijn ook reisagentschappen die er een punt van maken om hun aanbod zo groen mogelijk te houden, maak er gebruik van. 

Meer nieuws over:

 • ecologisch
 • ondernemen
 • duurzaam

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar