×
×

5 dingen die u beter niet doet op wifi-hotspots

door Ann en MatthiasWist je dat…12/12/2016

5 dingen die u beter niet doet op wifi-hotspots
Wifi-hotspots kunnen geweldig handig zijn als u wat wil surfen of mailtjes wil versturen. Aan openbare hotspots zijn wel wat veiligheidsrisico’s verbonden. Er zijn daarom dingen die u beter niet doet als u met zo’n hotspot verbonden bent.

Veiligheidsrisico

Een wifi-hotspot in een koffiebar of op de luchthaven kan een zegen zijn als u onverwacht iets moet opzoeken op het internet of een bestand moet sturen naar een collega. Gewoon de tijd doden met Facebook te checken kan natuurlijk ook. Het probleem is echter dat u van veel van die hotspots niet weet wie er achter zit. Of wat er gebeurt met de gegevens die u doorstuurt. Daarom deze vijf tips voor als u surft op een hotspot. 

 1. Doe niet aan personal banking en betaal niets met kredietkaarten

  Bankzaken regelen, geld overschrijven of zelfs maar uw rekeningstand controleren doet u beter niet op een hotspot. Het dataverkeer op de meeste openbare hotspots is immers niet versleuteld. Zo kan iedereen met een beetje programmatie-skills zien naar welke sites u surft. De verbinding met uw bank zelf is wel beveiligd. Maar zelfs dan kunnen hardnekkige hackers in theorie uw webverkeer onderscheppen en proberen te analyseren. Neem dus het zekere voor het onzeker en regel geen bankzaken op een openbaar wifi-netwerk.

  Om dezelfde reden betaalt u ook beter niks met kredietkaarten via een hotspot. Uw kredietkaartnummer ziet u liever niet in handen van cyberdieven vallen.

 2. Deel geen gevoelige informatie

  De regel is simpel: als het iets is dat u niet luidop in het openbaar zou zeggen, tik het dan ook niet in op uw laptop of smartphone wanneer u verbonden bent met een hotspot. Online invulformulieren, sites waar u uw C.V. moet achterlaten, zelfs datingsites waar naar uw leeftijd, woonplaats en geslacht gevraagd worden… vermijd ze. Al deze informatie kan perfect ingezet worden om later uw identiteit online te stelen. Kijk ook zeker uit met niet-versleutelde websites – die beginnen met http:// in plaats van https://. Houd de URL in de adresbalk in het oog. 

 3. Deel geen bestanden of printers

  Thuis of op het werk is de kans groot dat u bestanden of printers deelt met uw collega’s of huisgenoten. Op een openbaar wifi-netwerk doet u dat beter niet. Dit is alweer een toegangspoort naar uw gevoelige informatie voor mensen met kwade bedoelingen. 

 4. Gebruik websites in plaats van apps

  Als het kan, gebruikt u van een bepaalde dienst beter de website dan de app. Die apps zijn over algemeen minder goed beveiligd. Apps hebben vaak ook toegang tot uw contacten, uw camera en uw locatie. Als iemand dan via zo’n app binnengeraakt, zijn die gegevens een vogel voor de kat.

 5. Gebruik een VPN of de FON-hotspots

  Maakt u heel vaak gebruik van openbare hotspots? Dan is het misschien een goed idee om een abonnement op een VPN te nemen – een virtual private network. Met zo’n VPN-dienst worden alle gegevens die u via uw laptop of telefoon doorstuurt, automatisch versleuteld. Klinkt als Latijn, zegt u? Op de Proximus FON-hotspots surft u sowieso in alle veiligheid. Het enige wat u hiervoor moet doen is Smart Wi-Fi installeren en activeren. U heeft daarna geen login en passwoord nodig. Uw toestel verbindt zich automatisch.

Meer nieuws over:

 • wifi
 • Fon
 • Public hotspot

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar