×
×

De voor- en nadelen van softwareabonnementen

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren28/03/2016

De voor- en nadelen van softwareabonnementen
Terwijl we vroeger nagenoeg altijd software aankochten, bieden programmamakers vandaag bijna allemaal abonnementen aan. Starters moeten op die manier niet onmiddellijk een gigantisch IT-budget uittrekken, maar kunnen simpelweg een maandelijks of jaarlijks bedrag betalen. Zijn er ook nadelen? Ja hoor! We sommen de plus- en minpunten even voor u op.

De trend om geen software meer te kopen, maar te huren via een abonnementsformule bestaat al enkele jaren. Heel wat grote spelers zijn op de kar gesprongen. Denk maar aan Adobe, Microsoft, Symantec… Slim gezien, zo’n abonnement heeft namelijk heel wat voordelen. Zoals eerder aangehaald hoeft u bijvoorbeeld niet onmiddellijk een grote som geld op tafel te gooien voor één of meerdere softwarelicenties, maar kunt u de kosten spreiden. Voor een Adobe Creative Cloud-bundel met Photoshop, InDesign, Illustrator en Premiere betaalt u maandelijks 49,99 euro, excl. Btw. Vroeger betaalde u zo’n 1.000 euro voor Photoshop alleen. Een Office 365 Business licentie voor 5 toestellen kost u maandelijks 8,80 euro (excl. btw) per gebruiker. Bovendien werkt u met zo’n abonnementsformule altijd met de nieuwste versie. Zodra er een update beschikbaar is, kunt u die immers onmiddellijk downloaden. 

Addertjes?

Er zijn echter ook nadelen. Op lange termijn zal de software u immers niet minder kosten. Terwijl u vroeger de keuze had om een nieuwe versie uit te stellen – en dus kosten te besparen – loopt het abonnement nu simpelweg door. Jaar in, jaar uit. Daarnaast is er vaak ook heel wat kritiek op de nieuwe updates. Programmamakers rollen een nieuwe versie veel sneller uit en dat is erg fijn, als er tenminste geen bugs in de software zitten. Critici vinden dat we als consumenten ongewild betàtesters zijn.

De oplossing?

Probeer de voor- en nadelen goed af te wegen. Gebruikt u een bepaald softwarepakket niet dagelijks? Dan is het wellicht niet nodig om altijd met de nieuwste versie te werken en kan een aankoop op termijn goedkoper zijn dan een abonnement. Gelukkig bieden de meeste softwarefabrikanten beide opties nog aan. Al is de kans groot dat de abonnementsformules in de toekomst nog meer aan populariteit zullen winnen. Gebruiken wordt immers belangrijker dan bezitten.

Meer nieuws over:

  • software
  • abonnement
  • voordelen
  • nadelen

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar