Gsm in het water gevallen? 5 tips!

Gepubliceerd op 07/06/2017 in Tech, tips & tricks

Op de werf, onderweg, zelfs in bad… …heel veel mensen gebruiken hun smartphones in de buurt van water. Geen wonder dus dat er af en toe wel eens eentje een duik maakt. Wat moet je doen wanneer je gsm in het water belandt?

Gsm in het water gevallen? 5 tips!

  1. Je vervangsmartphone ligt al klaar bij Proximus

    Vaak ontdek je pas wat je smartphone voor je zaak betekent wanneer je hem kwijt bent. Lastig, natuurlijk, maar lang hoef je niet zonder te zitten. Want wanneer je gsm stuk, kwijt of gestolen is krijgt je als Proximus abonnee van ons gratis een vervangtoestel, en dat een hele maand lang. 
    Ga gewoon langs bij de Business Expert in je favoriete Proximus Shop en je kan je vervangtoestel meteen meenemen.

  2. Voorkomen

    De beste manier om er voor te zorgen dat je gsm niet in het water terechtkomt, is natuurlijk door hem nooit in de buurt van water te gebruiken. Toegegeven, dat is niet altijd even praktisch of realistisch. Het is erg leuk om snel je Facebook-updates te checken aan de rand van je vakantiezwembad, maar doe dat toch maar best voorzichtig.

    Goed nieuws is dat heel wat moderne smartphones waterdicht zijn of toch ten minste bestand tegen spattend water. Dat betekent dat ze zelfs een korte duik in een toiletpot overleven. De winkel waar je je gsm kocht of de website van de fabrikant kan hierover uitsluitsel geven.

    Is jouw model niet bij de “gelukkigen”, dan bestaan er waterdichte hoesjes. Meestal zijn die wel vrij groot, dus je ruilt dan wel wat gebruiksgemak in voor zekerheid.

  3. Maak alvast een back-up

    Je smartphone in het water laten vallen kan iedereen overkomen. Als je je wil behoeden voor dit onheil, is het handig dat al je belangrijke gegevens gebackupt zijn. Je kan dan kiezen voor een externe harde schijf of voor een online back-up in de cloud zoals met OneDrive for Business. Dat is een zeer handige en eenvoudige cloud-app van Microsoft waarmee je je eigen “online kluisje” maakt.

  4. Garantie

    Is je telefoon in het water beland en werkt hij niet meer naar behoren? Dan is je eerste reactie misschien: “Gelukkig heb ik nog garantie”. Helaas, dat zou wel eens op een teleurstelling kunnen uitdraaien. In de overgrote meerderheid van de gevallen geldt je garantie niet voor een telefoon die nat is geworden. Fabrikanten plaatsen zelfs speciale sensoren (een soort stickers) in de telefoons die verraden dat het apparaat in contact is gekomen met water. En dan sta je er alleen voor.

    Ook bijkomende winkelgaranties dekken waterschade meestal niet, al kan het natuurlijk nooit kwaad om even bij de winkel in kwestie te informeren.

  5. Nooit meer zonder telefoon met Smartphone Omnium

    Je kan echt niet meer zonder smartphone? Dan kan je maar beter goed gedekt zijn. Met Smartphone Omnium, bijvoorbeeld.

    Die dekt niet enkel reparatie, maar geeft je ook recht op een vervangtoestel (in België of binnen de Europese Unie). Bescherm je smartphone ook tegen diefstal, verlies of schade. Je leest er hier alles over.

  6. Redden wat er te redden valt

    Dat je telefoon in het water belandde, betekent niet dat hij reddeloos verloren is, ook al is hij niet waterdicht. Dit stappenplan brengt soelaas:

    • Haal de gsm zo snel mogelijk uit het water en zet hem meteen uit. Hoe lang hij kopje onder blijft, hoe groter de kans op schade.
    • Haal, indien mogelijk, direct de batterij uit het toestel. Water en stroom zijn nooit vrienden geweest.
    • Haal ook alle geheugen- en sim-kaarten uit het toestel en verwijder het achterste hoesje. Schudt zo veel mogelijk het overtollige water uit het toestel en gebruik keukenpapier om te deppen.
    • Gebruik nooit een haardroger: de lucht is vaak te warm voor de gevoelige gsm-onderdelen en blaast het water ook nog verder in het toestel.
    • Leg je GSM minstens 24 uur (en liefst zelfs nog langer) in… kattenbakvulling. Die vulling is extreem absorberend en zal het water als het ware uit je telefoon “zuigen”. Droge rijst en muesli hebben ongeveer dezelfde eigenschap, maar de absorptiegraad van kattenbakvulling is ongeëvenaard.
    • Probeer nu pas je telefoon terug op te starten. De kans is behoorlijk dat hij het weer doet.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar