×
×

Shopping is dood, lang leve smart-shopping

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren28/10/2015

Shopping is dood, lang leve smart-shopping
De komst van e-commerce betekent dat u als retailer steeds slimmer uit de hoek moet komen. Om klanten aan te trekken, moet u inzetten op meer beleving en een betere service zonder de verschillende kanalen die de klant ter beschikking heeft, uit het oog te verliezen. Met andere woorden, u moet inzetten op smart-shopping! Maar hoe begint u daar aan?

Afgelopen september organiseerden Proximus, RetailDetail, Unizo en tal van andere partners de Future of Shopping (FOS) Roadshow. Het mobiele belevingscentrum liet u niet alleen alles zelf testen, u vond er concrete tips en inspiratie voor uw eigen zaak.

Customer journey

De ‘customer journey’ is de weg die de klant aflegt van het eerste idee tot de uiteindelijke aankoop en het after-sales proces: hoe blijft u in contact met klanten en houdt u hen op de hoogte van nieuwigheden, promoties en meer. Die reis doorgronden is belangrijk voor handelaars, zegt Olivier Crucq, bij Proximus verantwoordelijk voor zelfstandigen en kleine ondernemers: “In deze snel veranderende wereld komt het erop aan om uw zaak constant bij te sturen en klanten een beleving te bieden zodat ze blijven terugkomen.” Die beleving en de bijhorende klantenbinding zijn vooral belangrijk voor kleine handelaars die niet alleen moeten opboksen tegen grote spelers zoals winkelcentra, maar ook tegen de online verkoop.

Hou het niet bij een winkel

“De belangrijkste evolutie in de customer journey, is het feit dat we echt naar een omni- channel ervaring zijn geëvolueerd. De klant shopt dus niet enkel in de winkel of online, maar gebruikt verschillende kanalen”, legt Olivier uit, “De consument doet online zijn prospectie, bestelt producten online, en zoekt informatie en feedback op consumentenfora. Daarbij spelen sociale media een cruciale rol.” Dat klinkt als slecht nieuws voor de fysieke winkels, maar zo ver gaat het niet, “Bij veel producten wordt er online informatie gezocht, maar de eigenlijke aankoop gebeurt in de winkel. Klanten willen nog vaak weten of het product voldoet.” Uw producten voelen, ruiken of proeven, ook dat is klantenbeleving.

Hoe speelt u daar zelf op in?

Het consumentengedrag verandert razendsnel en als ondernemer wilt u mee evolueren.Twee tips kunnen u helpen om bij een omni-channel aanpak, zelfs als kleine ondernemer:

1. Zorg dat uw zaak (ook) online staat.
Voorzie een website zijn of een pagina op sociale media voor uw zaak. Die moet snel gevonden worden. Als een klant op zoek gaat naar relevante producten, moet hij bij u terechtkomen.

2. Bied eindklanten een mooie winkelervaring aan.
Dat kan met nieuwe technologieën, maar ook met klassieke klantenservice. Een tevreden klant komt niet alleen terug, hij zal die positieve ervaring ook delen met vrienden, kennissen en op sociale media.

Een netwerk in uw winkel

“Elke nieuwe technologie, elk nieuw snufje is gebaseerd op een goed netwerk”, legt de verantwoordelijke van het departement zelfstandigen en kleine ondernemingen bij Proximus uit. “Connectiviteit is niet alleen belangrijk voor uw klanten, maar ook voor uzelf. Zo kunt u in de winkel aan uw administratie werken, stocks beheren of e-mails van klanten en leveranciers beantwoorden.”

Om een goede connectiviteit te garanderen in uw winkel, kunt u uw netwerken versterken met wifi-extenders of Powerline-adapters. Die laatsten halen hun netwerksignaal over het bestaande elektriciteitsnet binnen. Resultaat: het wifi-signaal is optimaal in elke kamer. Het is ook mogelijk om het 3G-netwerk te versterken met oplossingen zoals de budgetvriendelijke Mobile Coverage Extender. Uw klanten genieten zo ook binnen in uw zaak van een betere ontvangst.

Wat brengt de toekomst?

Hoe ziet smart-shopping er in de toekomst uit? Wij zetten enkele van de mogelijkheden op een rijtje.

De interactieve etalage
Ondernemingen zoals interimkantoren of reisoperatoren maken vaak gebruik van posters om nieuwe aanbiedingen te afficheren. Maar die poster kan interactief zijn: met een QR-code die de klant met zijn smartphone inscant, kan hij door de aanbiedingen bladeren, de boeiendste bijhouden om thuis nog eens te bekijken en online te bestellen.

Mobiel betalen
Weinig jonge mensen hebben nog cash op zak. Niet alleen betaalkaarten worden populairder, het zal binnenkort ook mogelijk zijn om met uw smartphone te betalen. Grote spelers als Bancontact hebben al een app waarmee u via een tablet of smartphone kunt betalen, zonder dat er een fysieke kassa aan te pas komt.

Maak het de klant makkelijk
Klantenbeleving betekent ook innovaties die het leven van de klant aangenamer maken in de winkel zelf. Denk maar aan schermen in het pashokje die extra maten of kleuren voorstellen, of spiegels die uw pirouette terug kunnen afspelen, zodat u zelf kunt zien of die broek echt goed zit. Er zullen in de toekomst meer en meer zo’n applicaties ontwikkeld zullen worden.

Nieuws filtering op :

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar