×
×

Getest: de nieuwe Samsung Galaxy S8

door PhilippeWist je dat…05/05/2017

Getest: de nieuwe Samsung Galaxy S8
De Koreanen zetten alles op alles om van de Samsung Galaxy S8 hét hebbeding van 2017 te maken.

Na een eerste testrit lijken ze daarin te gaan lukken. Vooral dankzij het superieure aanraakscherm en de snelste chipset ter wereld.

Na het fiasco van de Galaxy Note 7, kan Samsung zich geen nieuwe tegenslag veroorloven.

Scherm

Het extra grote 5,8 inch aanraakscherm is het paradepaardje van de S8. De S8+ doet met 6,2 inch zelfs nog straffer. Ter vergelijking: het scherm van de S7 meet ‘slechts’ 5,1 inch. Samsung zelf noemt het scherm van de S8 ‘The Infinite Display”: het beslaat net niet de gehele voorkant van de smartphone en door de gebogen zijkanten lijkt het door te lopen naar de achterzijde van het toestel.

Vooral de interne apps maken hier handig gebruik van. Om ook uw standaard apps aan te passen aan het grote scherm, moet u zelf wel enkele instellingen veranderen. Het resultaat is dat alles net dat tikkeltje groter wordt weergegeven en makkelijker bedient.

De schermresolutie heeft maar liefst 2.960 x 1.440 pixels — en zelfs nog een beetje meer dankzij de gebogen rand. Dat zijn er vier keer meer dan de standaard HD-resolutie (720p). Om de volledige pixel pracht te ontsluiten, moet u dat wel eerst aanvinken in het instellingenmenu.

En net als de LG G6 en de Sony Xperia XZ ondersteunt het scherm HDR, oftewel High Dynamic Range. Deze technologie zorgt voor extra heldere kleuren, een superieur kleurbereik en grotere contrastwaarden dan op gewone schermen. Om volop van deze visuele snufjes te genieten heeft u speciale content nodig. Daarom werkt Samsung samen met Netflix en Amazon die films en series in HDR in hun portfolio hebben zitten.

Design

De S8 is niet veel groter dan zijn voorganger, ondanks het 5,8 inch scherm. Om plaats te maken werd de homeknop vervangen door een drukgevoelig deeltje van het touchscreen. De vingerafdrukscanner is verhuisd naar de achterzijde van het toestel, net naast de camera — Kleine opmerking: het gebruik ervan is niet helemaal afgestemd op linkshandigen.

De S8 is wel ietsje smaller dan de S7 waardoor hij beter in de hand ligt en u hem met de duim van dezelfde hand kan bedienen. Het blijft wel moeilijk om het volledige aanrakingsscherm te bestrijken. Als u kleine handen heeft, is er deze handige feature: met “One Hand Operation” verkleint u met een diagonale swipe het scherm.

Camera

De 12 megapixel camera achteraan is identiek aan die van de S7 Edge. Hoewel Samsung eerder liet uitschijnen een recentere camera in de S8 te gaan bouwen, is dat geen drama. Heel wat concurrenten slagen er niet in om mooie kiekjes te produceren bij weinig licht. De S8 — en dus ook de S7 Edge — doet dit in een vingerknip.

Verantwoordelijk hiervoor: het grote diafragma van F1.7 waardoor veel licht door de lens naar binnen valt. Het verschil met de S7 zit hem in de camera aan de voorzijde. Deze telt nu 8 megapixels, en heeft hetzelfde diafragma als de camera achteraan. Bovendien is hij uitgerust met autofocus én gezichtsherkenning: ideaal voor het nemen van selfies in uw zaak. De belangrijkste upgrade is de “multi-frame image” feature. Telkens u afdrukt voor een foto, neemt de S8 er ineens 3 en selecteert hij voor u de beste.

Batterij

Dankzij de kleinere, zuinige chipset en de grote accu van 3.000 mAh — zelfs 3.500 mAh bij de duurdere S8+ — komt u al surfend en bellend vlot de dag door. U kan de S8 ook draadloos opladen en de snellaadfunctie zorgt in slechts 15 minuten voor voldoende brandstof om 5 uur langer te werken.

Multimedia en Games

De rekenkracht wordt geleverd door ofwel Samsung’s eigen Exynos 8895-chip, ofwel de Qualcomm Snapdragon 835-chip. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe deze twee versies verdeeld zullen worden over de afzetmarkten. In ieder geval heeft Samsung, met de Snapdragon 835, de aller-snelste chip in huis. Daarmee steekt Samsung de meeste van haar concurrenten de loef af.

Het gerucht gaat zelfs dat Samsung de volledige Snapdragon 835-stock voor de komende maanden heeft opgekocht. Enkel Sony was in staat om voor haar topmodel, de Xperia Premium XZ, nog een voorraad te bemachtigen.

De Snapdragon 835 is ruim een derde kleiner en zuiniger dan zijn voorganger en wordt ondersteund door 4 gigabyte werkgeheugen en 64 gigabyte opslaggeheugen. Dat is meer dan voldoende om de meest veeleisende apps en grafische programma’s met gemak en, als het moet, tegelijk te doen draaien.

Extra features

In vergelijking met de S7 zijn er nu twee nieuwe beveiligingen om de gegevens op de S8 te beschermen tegen ongewenste pottenkijkers: een irisscanner en gezichtsherkenning. Beiden werken snel en feilloos. Je hoeft het toestel gewoon vast te nemen en aan te kijken. Helaas is het combineren van de methodes niet mogelijk.

Samsung verrast vooral met Bixby, het broertje van Siri op de iPhone en Cortana van Microsoft. Bixby gaat volgens Samsung een stapje verder en zou in staat zijn om te leren uit wat je hem vraagt en hoe je de S8 gebruikt. Als je bijvoorbeeld elke morgen en avond de files op de weg checkt, zal Bixby dat na een tijdje voor u beginnen doen.

Helaas hebben de intelligentie van Bixby nog niet kunnen testen omdat hij voorlopig enkel Koreaans begrijpt. Half mei volgt het Engels. Voor zijn Nederland taalbad is er nog geen lanceringsdatum bekend.

Ook leuk van de Koreanen is dat je bij elke S8 gratis oortjes van Harman’s AKG krijgt. Deze zijn stukken beter dan de oortjes die heel wat andere fabrikanten meegeven. Bovendien is de S8 water- en stofdicht. U kan de S8 zorgeloos een half uur onder water houden op een diepte tot 1,5 meter. Goed voor onderwaterkiekjes en filmpjes in het vakantiezwembad.

Kortom…

Met de Galaxy S8 zet Samsung met succes in op innovatie en de veranderde manier waarop we onze smartphones anno 2017 gebruiken. Het toestel steekt boven de concurrentie uit, zowel door het design als door de supersnelle rekenkracht.

Wil u net dat tikkeltje extra? Dan kan u ook altijd overwegen om voor 100 euro meer de Samsung Galaxy S8+ aan te schaffen. Deze heeft dezelfde camera’s, maar u krijgt een nog groter scherm en een nog straffere batterij. De toekomst moet wel nog uitwijzen of Bixby — volgens Samsung de geëvolueerde versie van ‘zusje’ Siri — de verwachtingen inlost.

Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S8 steekt boven de concurrentie uit, zowel door het design als de supersnelle rekenkracht.

9/10

Pluspunten:
 • Groot scherm
 • Prima camera, zeker voor foto’s bij weinig licht
 • Lange batterijduur
 • Irisscanner en gezichtsherkenning
 • Inclusief kwalitatieve oortjes
Minpunten:
 • Ongelukkig geplaatste vingerafdrukscanner

Meer nieuws over:

 • high-tech
 • smartphone
 • Getest
 • Samsung
 • Galaxy S8

Nieuws filtering op :

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar