Muziek op de werkvloer? Zo houdt u Sabam tevreden

Gepubliceerd op 27/10/2016 in Laat je inspireren

Speelt u soms muziek in uw bedrijf? Of gebruikt u een wachtmuziekje op uw telefoon? Dan moet u een vergoeding aan Sabam betalen. Hoeveel dat is, wat u in orde moet brengen en hoe dit precies berekend wordt, daar hebben veel ondernemers het raden naar. Wij leggen het u uit.

Muziek op de werkvloer? Zo houdt u Sabam tevreden

Publiek toegankelijk of niet?

In heel veel bedrijven staat wel ergens een deuntje te spelen. Via de radio, een online streamingdienst of via de televisie. Dit artikel gaat over de vergoeding die u moet betalen voor muziek die gespeeld wordt in ruimtes die niet voor het publiek toegankelijk zijn, maar enkel voor uw personeel. Dus bijvoorbeeld uw atelier, werkplaats of productiehal. In deze gevallen moet u auteursrechten betalen aan UNISONO. Dit bedrijf werd speciaal opgericht door Sabam en door Simim (de beheersvennootschap van de muziekproducenten) om de auteursrechten voor muziek op de werkvloer te berekenen en te innen.

Waarom betalen?

Het geld dat UNISONO collecteert, dient om iedereen die betrokken was bij het creëren van de muziek te vergoeden: van de auteur en de componist tot de uitvoerder en de producent. In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, is dit geld dus niet voor UNISONO of Sabam zelf bestemd. 

Wat moet u in orde brengen?

U moet een gebruikslicentie ingevuld en ondertekend aan UNISONO bezorgen. Dat kan makkelijk online. U vult er o.a. in waar u muziek speelt, hoe groot uw bedrijf is, hoeveel werknemers u heeft, … Op basis hiervan ontvangt u een eerste factuur. Daarna ontvangt u jaarlijks een nieuwe factuur. 

Betalen vanaf negen werknemers

Eerst het goede nieuws: heeft u acht of minder personeelsleden (in VTE of voltijds equivalenten), dan hoeft u helemaal géén vergoeding te betalen voor muziek op de werkvloer of in de kantine. Het is pas vanaf negen werknemers dat dit tarief in voege treedt en dan stijgt het geleidelijk mee met het aantal werknemers. Voor wachtmuziek en muziek op de website moet u natuurlijk wel steeds een vergoeding betalen.


Hoe wordt bepaald hoeveel u moet betalen? 

UNISONO heeft een zestal “toepassingsgebieden” opgesteld voor het gebruik van muziek of het bekijken van televisie: de werkplaats, de kantine, personeelsfeesten binnen het bedrijf, wachtmuziek op telefoonlijnen en achtergrondmuziek op de bedrijfswebsite:

  1. Muziek op de werkplaats

    Voor UNISONO is de werkplaats iedere plaats waar arbeid wordt verricht. Het doet er niet toe of deze plaats zich binnen of buiten uw onderneming bevindt en of de ruimte al dan niet afgesloten is. Als u dus als aannemer bijvoorbeeld muziek op de werf speelt, dan moet u betalen. Hoeveel u betaalt, hangt af van hoeveel werknemers u heeft. 

  2. Bedrijfsrestaurants of kantines

    In de kantine speelt niet zozeer het aantal werknemers een rol, als wel de oppervlakte. Hier geldt: hoe groter het bedrijfsrestaurant, hoe meer u moet betalen. Zet u niet enkel muziek op, maar ook een tv, dan moet u ook iets meer betalen.

  3. Dubbele tarifering

    UNISONO beseft zelf ook wel dat die dubbele tarifering niet meteen de meest handige is, omdat veel bedrijven zowel muziek draaien in de kantine als op de werkvloer. Daarom werd een combinatietarief uitgedokterd. Hierbij wordt dan enkel nog rekening gehouden met het aantal werknemers dat u heeft. 

  4. Personeelfeestjes

    Voor personeelsfeesten geldt dan weer een aparte regeling. Het gaat hier om feestjes die enkel voor het personeel en hun familie toegankelijk zijn, die binnen het bedrijf plaatsvinden en die gratis zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag, een pensionering of het jaarlijkse personeelsfeest. Ook hier bepaalt opnieuw het aantal personeelsleden het gehanteerde tarief. Hier betaalt u wel niet vanaf acht werknemers, maar al vanaf zes. De tarieven gelden ook enkel voor opgenomen muziek, niet voor live opvoeringen. 

  5. Wachtmuziekje

    In dit geval wordt het tarief berekend aan de hand van het aantal werknemers (al vanaf één) en aan het aantal telefoonlijnen dat u heeft geïnstalleerd. Bij telefooncentrales met IP-technologie, geldt het aantal VTE’s dat in de sociale balans van uw bedrijf is opgenomen. 

  6. Website

    Voor muziek op websites ten slotte, is alweer het aantal personeelsleden de maatstaf van heffing en hier zelfs vanaf nul werknemers. Gebruikt u voor uw zogenaamde “stockmuziek” dan moet u ook een speciaal “synchronisatie- en gebruiksrecht” betalen. Let wel: de gebruikte muziek mag niet langer dan vijftien minuten duren en niet te downloaden zijn. 

Tarieven

In dit artikel hebben we geen specifieke tarieven vermeldt, omdat dit ons, voor elke situatie apart, te ver zou leiden. Op de website van Sabam vindt u wel een brochure waarin alle tarieven overzichtelijk opgelijst staan. 

Dirk en Marjan

Wij zijn Dirk en Marjan, Bizz Experts bij Proximus.
Samen met onze 400 collega’s staan we klaar om u te helpen met al uw telecomvragen. Spring gerust eens binnen in uw Proximus Center of maak een afspraak.
Tot gauw.

Andere artikels van Dirk en Marjan
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar