×
×

Binnenkort kan u nog beter ‘roamen’ zonder verrassingen

door JohanWist je dat…15/04/2016

Binnenkort kan u nog beter ‘roamen’ zonder verrassingen
Een nieuwe EU-richtlijn zorgt ervoor dat u vanaf 30 april 2016 nog goedkoper kan bellen en surfen in het buitenland. Wij vroegen Philippe Bernard, Roaming-specialist bij Proximus Small Enterprises, wat de nieuwe regeling inhoudt.

Philippe, wat verandert er concreet voor onze klanten?

“Het doel van de Europese richtlijn is dat alle klanten hun smartphone in het buitenland aan dezelfde voorwaarden kunnen gebruiken dan thuis. Het gaat dan om de landen van de Europese Economische Zone (de 28 EU-lidstaten plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen).
We noemen die nieuwe regeling “Roam Like At Home”. Officieel gaat ze in vanaf 15 juni 2017, maar de transitieperiode begint al op 30 april 2016. Wij zullen dan ook vanaf die datum al een heel pak tarieven verlagen, gemiddeld met meer dan 75%. (klik hier voor een overzicht)”

Dus het einde van roaming in Europa is in zicht?

“Voor de 28 EU-lidstaten plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen wel, ja. We halen onze prijzen nu al een heel pak naar beneden.”

Waarom kan “Roam Like At Home” nog niet meteen?

“Dat is vooral een kwestie van infrastructuur. Elke operator moet aan de slag om de nieuwe tariefstructuren op te zetten voor alle privé- en zakelijke klanten om zeker te zijn dat alles op de juiste manier verrekend wordt. En dat is toch een hele omslag, ook voor ons. Prijzen verlagen lukt nog, maar buitenlandse bundels omschakelen naar nationale bundels, dat is een heel karwei. Daarom laat de EU ons ook nog een jaar tijd om alles in orde te brengen.”

Kan je wat voorbeelden geven?

“Ja hoor. Als je vanaf 30 april 2016 een foto van zo’n 3 MB downloadt kost je dat € 0,15 excl. btw terwijl dat nu nog € 0,60 is.  Voor € 1 kan je voortaan 200 emails met attachment sturen en 2 uur surfen.
Maar dat betekent niet dat je helemaal gek moet gaan doen. Als je nu een video binnenhaalt van 1 GB kost je dat ongeveer € 200, excl. btw. Met de tussenregeling vanaf 15 april, blijft dat nog steeds € 50, excl. btw.
Meer voorbeelden kan je trouwens vinden op proximus.be/bizzroaming.”

Dus verrassingen kunnen nog altijd?

“Voor normaal, zakelijk gebruik zoals e-mails bekijken en versturen, zelfs mét attachment, zal er geen hoge kost zijn. Maar als je video’s gaat streamen is dat natuurlijk een andere zaak.”

Blijven de aparte ‘roamingopties’ nog bestaan.
“ja, maar ook die hebben we stevig opgefrist om klanten meer gebruiksgemak te geven.

Onze Daily Travel Passport krijgt een upgrade. Vanaf 30 april kan je 20 minuten bellen, 20 sms’en versturen en 80 MB aan mobiele data verbruiken voor een prijs van € 1,65 (excl. btw) per dag. En je betaalt natuurlijk enkel op de dagen dat je je smartphone echt gebruikt.
Reis je vaker, dan is Bizz Travel Europe wellicht de beste optie. Voor € 10 excl. btw per maand kan je 200 minuten bellen, 200 sms’en versturen en 200 MB surfen.

Heb je een abonnement met mobiel internet en verbruik je meer dan € 49,59 (excl. btw) per maand in het buitenland, dan wordt jouw verbinding nog steeds automatisch geblokkeerd, zoals de EU dat vraagt.

Een andere optie is natuurlijk om Wi-Fi Hotspots te activeren via je MyProximus account. Dan krijg je meteen toegang tot meer dan 17 miljoen Wi-Fi Hotspots wereldwijd. Eens verbonden, kan je makkelijk tools als WhatsApp gebruiken om files te downloaden of berichten met zware attachments te versturen.”

Wat als ik bijvoorbeeld naar Zwitserland ga?

“Jammer genoeg zit Zwitserland niet in de EU zone, dus daar gelden nog steeds de standaard roamingtarieven. Ga je die richting uit, dan kan je best “YES” sturen naar 8890 en zo je Daily Travel Passport activeren.”

En als ik Europa helemaal achter me laat?

“Ook daar verandert voorlopig niets, hoewel we continu bezig zijn om de beste deals te sluiten voor onze klanten. Zo worden de Verenigde Arabische Emiraten verwijderd van de “Uitzonderingszone” vanaf 1 Juni.
Je kan altijd terecht op proximus.be/bizzroaming om te checken wat de beste formule is voor jouw specifieke bestemming.”

Hoe hou ik mijn verbruik in de gaten eens ik in het buitenland ben?

“Je kan je verbruik altijd, ook in België, checken via de MyProximus-app. Voor dataverbruik, dus als je surft, krijg je ook altijd een gratis sms voor als je verbruik bepaalde limieten overschrijdt. Je krijgt een sms bij 5 MB, een volgende bij 10 MB en elke 10 MB daarna nog een.
Heb je een Mobile Internet-abonnement dan krijg je een bericht bij 50% van je datavolume en een volgend bij 100%. Elke 100% daarna volgt weer een bericht. Je mobiel internet wordt trouwens automatisch geblokkeerd als je in het buitenland meer dan € 49,95 excl. btw verbruikt. Dat moet zo volgens EU-richtlijnen.”

Heb je verder nog tips en tricks?

“Ja hoor. Voor je vertrekt kan je best MyProximus installeren en Wi-Fi Hotspots activeren. Je kan ook je toestel al aanpassen zodat je geen automatische updates of synchronisatie krijgt in het buitenland.

Eenmaal ter plaatse kan je best je GPS-applicatie afsluiten. In veel gevallen doet die namelijk eerste locatiecheck via een mobiel netwerk. Wil je je voicemail gebruiken of anders instellen, doe dat dan best op het internationale nummer +32 4 75 15 1230. Zo worden de oproepen namelijk aan het nationale tarief verrekend. Wil je bij onze klantendienst terecht, dan kan dat via het internationale oproepnummer +32 475 15 6030.”


Meer info over bellen en surfen in het buitenland. Kijk op proximus.be/bizzroaming of breng een bezoekje aan je lokale Bizz Expert .

Meer nieuws over:

  • Roaming
  • Mobiel Internet
  • bellen
  • surfen

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar