×
×

Getest: De Sony Xperia XZ Premium

door PhilippeWist je dat…13/04/2017

Getest: De Sony Xperia XZ Premium
Een fabrikant met een reputatie als Sony is het aan zichzelf verplicht om elk jaar met een topsmartphone uit te pakken die er tussenuit springt. In het verleden zijn de Japanners daar al verschillende keren in geslaagd en met de nieuwe Xperia XZ Premium gaat het volgens ons ook weer lukken. Wij hebben de nieuweling al even aan de tand gevoeld.

Design

Vanaf de eerste oogopslag is het duidelijk dat de XZ Premium een telefoon uit het hogere gamma is. Het ontwerp noemt Sony “Loop Surface”, wat betekent dat de telefoon is opgebouwd uit één, naadloze glasplaat met twee, afgeronde hoeken. Aan de achterkant komt dat glasmotief nog sterker terug, want de rug van dit toestel is zelfs spiegelend.

Het is in elk geval een heel apart en heel origineel ontwerp dat we nog niet bij veel andere telefoons hebben teruggezien. Het ziet erg mooi uit, alleen vragen we ons hoe die spiegelende achterkant omgaat met vettige vingers, want dit lijkt ons een echte vingerafdrukkenmagneet.

Het scherm is net iets kleiner dan 5,5 inch, maar in tegenstelling tot enkele andere recent gelanceerde toptelefoons beslaat het niet de gehele voorkant van het toestel. Boven- en onderaan is er nog royaal plaats voor onder meer de frontcamera, luidspreker en home-knop met ingebouwde vingerafdruklezer. Toch is dit toestel al bij al nog vrij compact en ligt het erg gemakkelijk in de hand. Ook mooi meegenomen: de XZ Premium is water- en stofdicht. 

Scherm

Zoals we al aangaven, is het scherm van de XZ Premium net iets kleiner dan 5,5 inch (5,46 inch om precies te zijn). Zijn voorganger, de Z5 van vorig jaar, had al een 4K-scherm met een resolutie van maar liefst 3.840 x 2.160 pixels en de XZ Premium doet dat kunstje nog eens over. Maar daar blijft het niet bij.

Dit is ook een van de eerste telefoons met een scherm dat HDR ondersteunt, of High Dynamic Range. De HDR-technologie zorgt voor veel grotere contrastwaarden dan gewone schermen, waardoor je meer details ziet in zowel schaduwen als fel uitgelichte delen van het beeld.

Ook de kleurweergave profiteert hiervan, met heel heldere, verzadigde kleuren en een heel breed kleurenbereik. Een probleem wel: om optimaal van HDR te genieten heb je speciale content nodig. Onder meer Netflix heeft al verschillende films en series in zijn bibliotheek die in HDR zijn te bekijken.  

Camera

Naast het scherm is ook de camera van deze Sony een bewijs van het technologisch kunnen van de Japanners. Hij is uitgerust met een gloednieuwe sensor die Sony zelf ontwikkelde en die beelden schiet aan negentien megapixels. De extra grote pixels dienen om zoveel mogelijk licht te vangen. Niet alleen dat, Sony voorzag hem ook met een zeer indrukwekkende super slow motion-functie. Daardoor kan je filmpjes schieten aan niet minder dan 960 beelden per seconde, dat is ongeveer vier keer zoveel als de dichtstbij zijnde concurrenten.

Sony kreeg dit voor elkaar door een kleine geheugenchip in de camera te proppen, die beelden kan bufferen voor ze weggeschreven worden. Twee bedenkingen hierbij wel: in de snelste slow motion-stand wordt de beeldresolutie wel verlaagd naar 720p, dus net onder HDTV. En ook: de 960 frames per seconde-stand gebruik je best alleen maar als er veel licht is. Anders zullen je beelden snel al te veel ruis bevatten.

De geheugenchip in de sensor heeft trouwens nog een fijne functie: Predictive Camera. Dit zorgt er voor dat er al beelden worden opgenomen nog voor je op de sluiterknop drukt. Op die manier wordt de kans dat je een interessante acties mist omdat je te laat was, meteen een stuk kleiner. 

Batterij

De Sony Xperia XZ Premium is uitgerust met een batterij van 3.230 mAh, dat is iets minder dan de batterij van zijn voorganger, de Z5, maar zou in principe toch voldoende moeten zijn om je een hele dag te laten werken, zonder stroom te moeten bijtanken. Ook een snellaadfunctie is uiteraard aanwezig, daardoor laad je de batterij viermaal zo snel op als vroeger.

Waarschijnlijk wou Sony de omvang van deze gsm binnen de perken houden en is daarom niet gekozen voor een grotere batterij met hogere capaciteit. Wat ook helpt is de nieuwe, zuinige chip die Sony in deze gsm stak en die een stuk minder stroom verbruikt dan zijn voorganger (zie ook Multimedia en Games). 

Multimedia en Games

De Xperia XZ Premium wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 835-chip en dat is opnieuw iets wat van deze Sony een uniek geval maakt, want het is voorlopig de enige smartphone die met deze chip is uitgerust, op de toekomstige Samsung Galaxy S8 na. Long story short: deze chip is gewoonweg de allersnelste die er tegenwoordig te vinden is voor gsm’s. Hij is 35% kleiner dan zijn voorganger (de 821) en is de eerste chip die wordt gebakken volgens het 10 nanometer-procedé.

Dat is een voordeel, omdat kleinere chips zowel sneller als zuiniger zijn. En snel is dit brokje silicium in alle geval: de zwaarste apps, grafisch intensieve games, 4K video…hij draait er absoluut zijn hand niet voor om. De Snapdragon 835 wordt bijgestaan door 4 gigabyte werkgeheugen en 64 gigabyte opslaggeheugen. Als besturingssysteem is er Android 7 Nougat aan boord, de nieuwste versie van Google’s OS.

Nog een verwennerij: Sony zorgde ook goed voor mobiele muziekliefhebbers, want deze telefoon kan ook Hi Res-audio spelen, in een kwaliteit die hoger ligt dan een CD. Er is zelf een chip aan boord die ook de kwaliteit van “gewone” muziek opschaalt en al dat moois werkt ook even goed met een draadloze bluetooth-koptelefoon. 

Kortom…

Met de Xperia XZ Premium mikt Sony duidelijk op het absolute topsegment van de gsm-markt. Het design, het 4K-scherm, de camera met super slow motion en predictive camera en de chip die een en ander aandrijft, zijn daar duidelijke bewijzen van. Helaas torst zoveel moois ook een stevig prijskaartje mee: de Sony Xperia XZ Premium is de uwe voor € 619,83 (excl. btw).

Sony Xperia XZ Premium

" Met de Xperia XZ Premium mikt Sony duidelijk op het absolute topsegment."

8/10

Pros:
 • Camera met slow motion-functie
 • Compact
 • Hi Res-audio
Cons:
 • Minder krachige batterij
 • Stevig prijskaartje

Meer nieuws over:

 • toestellen
 • smartphone
 • Sony
 • Xperia
 • XZ Premium

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar