×
×

Uw opendeurdag? Zo maakt u er een topper van

door JohanLaat je inspireren25/05/2018

Uw opendeurdag? Zo maakt u er een topper van
Een opendeurdag is perfect om uw onderneming in de kijker te zetten. Tenminste, als u er écht werk van maakt. Met deze tips wordt uw opendeurdag een doorslaand succes.

Opendeurdagen zijn een beproefd recept om meer volk over de vloer te krijgen. Lien Put, teamlead van de UNIZO Ondernemerslijn, bevestigt dit. “Klanten willen zich welkom voelen”, weet ze. “Tijdens opendeurdagen hebben mensen niet het gevoel dat ze verplicht zijn om iets te kopen. Die ontspannen sfeer spreekt iedereen aan”.

Doel van een opendeurdag

Voor starters is naamsbekendheid dé drijfveer, maar dat geldt ook voor handelaars die iets nieuws willen lanceren. Potentiële klanten maken kennis met uw producten, bestaande klanten worden in de watten gelegd. “Het komt erop aan u te onderscheiden van de conculega’s”.

The right time

Denk goed na over het juiste tijdstip. “Kies een datum in functie van uw aanbod”, adviseert Lien. “Verkoopt u communiekledij, neem dan een zondag in het voorjaar. Bestaat uw doelpubliek uit heren, dan is de periode voor vaderdag beter geschikt”.

Voor wie?

Het bepalen van uw doelgroep bij de uitwerking van een opendeurdag is cruciaal. Deze staat, als het goed is, netjes beschreven in uw businessplan. “Maar ga er niet te eng mee om”, waarschuwt Lien. “Ook oma’s en opa’s zijn geïnteresseerd in bv. kinderkleren”.

De aankondiging

Lokale winkeliers hebben baat bij lokale communicatie. Verkoopt u een exclusief product waarvoor men van heinde en verre naar uw zaak wil afzakken, pak het dan breder aan.

“Voor een ouder publiek werkt een advertentie in het huis-aan-huisblad prima. Is de doelgroep wat jonger, vergeet dan de sociale media niet”, aldus Lien. “Het kan nooit kwaad om meerdere kanalen te combineren”. Communiceer niet té lang op voorhand, maar talm ook niet tot het laatste moment.

Op zondag?

Lien Put, Unizo (photo: Luk Collet)

De wet legt wel meer beperkingen op als u op zondag uw deuren wil openen. Gemeentebesturen staan tot 15 keer per jaar, in overleg met de lokale UNIZO-afdeling, een uitzondering toe op de zondagssluiting.

Aan het verbod op zondagwerk kan 6 keer per jaar worden ontkomen. “Die afwijking van het uurrooster moet u ook aangeven”, zegt Lien. “Afhankelijk van de vraag of er wel of geen overuren worden gepresteerd, wordt er al dan niet een toeslag betaald”. Een extra verzekering voor uw personeel is niet nodig. Uw burgerlijke aansprakelijkheids- en arbeidsongevallenverzekering volstaan.

Nog dit: lijkt het u leuk om op straat muziekjes te draaien? Doe hiervan dan zeker aangifte bij Sabam. En vergeet ook de Billijke Vergoeding niet.

Meer nieuws over:

  • zelfstandige
  • opendeurdag

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar