×
×

5 Trucs die elke Word-gebruiker moet kennen

door JohanWist je dat…15/05/2017

5 Trucs die elke Word-gebruiker moet kennen
Hoewel ongeveer elke computergebruiker het wel op zijn machine heeft geïnstalleerd, is Word een programma dat erg veel onvermoede mogelijkheden heeft. Zelfs voor doorwinterde gebruikers.

Wij selecteerden vijf handige trucjes waarvan u misschien nog niet wist dat Word ze onder de knie had.

 1. Gebruik macro’s


  Een macro is een reeks opdrachten en instructies die u Word kan “aanleren” en waarmee u vaak gebruikte taken met een druk op de knop automatisch laat uitvoeren. 

  In de Nederlandse versie, ga naar ‘Beeld’; Macro’s; ‘Macro’s opnemen’. Geef uw macro eerst een naam en wijs hem toe aan een zelfgekozen knop of shortcut op het toetsenbord. Nu kan u de stappen “opnemen”. Druk de toetsen in voor elke taak die u wilt automatiseren. De muisklikken en toetsaanslagen worden opgeslagen door Word. Die roept u dan later weer op met de zelfgekozen knop of shortcut. 

  Een typische macro is het afprinten van één pagina uit een lang document waarvoor u anders vier of vijf keer zou moeten klikken.

 2. Pas aan om de hoeveel tijd uw werk automatisch gesaved wordt


  Wanneer u aan een Word-document werkt — of eender welke Microsoft Office 365-toepassing — zal het programma automatisch opslaan, zodat u uw kostbare werk niet kwijtspeelt als bijvoorbeeld de stroom uitvalt. U kan zelfs zelf instellen om de hoeveel tijd er zo’n back-up gemaakt moet worden. Standaard staat dit ingesteld op tien minuten, maar via ‘Bestand’; ‘Opties’; ‘Opslaan’ kan u hier gemakkelijk vijf of zelfs één minuut van maken. 

 3. Versleutel belangrijke documenten


  Op Word worden soms documenten met gevoelige informatie getypt. Zeker in een bedrijfsomgeving. Zulke documenten kan u versleutelen met wachtwoord zodat ze voor onbevoegden niet te lezen zijn. 

  Ga daarvoor naar ‘Bestand’; ‘Info’; ‘Document beveiligen’; Versleutelen met wachtwoord. Vanaf dan zal Word telkens het wachtwoord vragen als u dit document wenst te openen. Een goed idee is om eerst uw Android toestel, iPad en iPhone of pc te beveiligen

 4. Comprimeer afbeeldingen in documenten


  Gebruikt u vaak foto’s en afbeeldingen in de documenten die u maakt? Die kunnen aardig wat geheugenruimte innemen. Daarom is het een goed idee om deze te “comprimeren” of kleiner te maken. Zeker ook wanneer u het document via mail wil versturen. De foto’s zelf wordt er natuurlijk niet kleiner van, wel de hoeveelheid ruimte die hij op uw harde schijf inneemt. 

  Klik daarvoor op de foto in uw document en ga naar ‘Opmaak’; ‘Afbeeldingen comprimeren’. Bent u van plan om het document enkel op een computerscherm te bekijken, dan is 96 of 150 ppi voldoende. Wilt u het ook printen, kies hier dan voor 220 ppi. 

 5. Kies de plaats waar u uw Word-documenten standaard opslaat


  Normaliter slaat Office 365 uw documenten standaard op in de ‘Documenten’-map van uw computer. Veel gebruikers verkiezen daarvoor echter liever een andere plaats, zoals het Bureaublad. 

  Dit pakt u aan in ‘Bestand’; ‘Opties’; ‘Opslaan’. Onder ‘Bestandslocatie’ bladert u naar uw favoriete plekje dat Word voortaan moet gebruiken. 

Meer nieuws over:

 • Office365
 • O365
 • Word
 • tips

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar