×
×

Voor u getest: de Nokia 8

door JohanWist je dat…28/09/2017

Voor u getest: de Nokia 8
De Finse fabrikant Nokia heeft er enkele moeilijke jaren opzitten. Door hun mislukte avontuur met Windows Phone werd de gsm-divisie verkocht aan het consortium HMD. Zij lijken het schip terug in de juiste koers te sturen. Na enkele geslaagde telefoons in de middenklasse, introduceren ze nu een topmodel de Nokia-naam waardig: de Nokia 8.

Design

De Nokia 8 ziet er erg voornaam uit. De Finnen voorzagen hem van een aluminium body met een subtiele kromming op de rug, zodat hij zeer comfortabel in de hand ligt. Aan de zijkanten zijn de schermranden dun, maar helaas niet boven- en onderaan. De futuristische vormgeving van een LG G6 of Samsung Galaxy S8 ontbeert hij dus wel een beetje. Dat heeft wel als voordeel dat de vingerafdrukscanner nog altijd gewoon onderaan het scherm zit en dat is volgens ons ook de meest logische plaats.

Scherm

Het scherm op de 8 heeft een stevige resolutie van 2.560 x 1.440 pixels en meet 5,3 inch diagonaal. Het is geen OLED-scherm, maar biedt wel zeer rijke kleuren en een perfect capabele helderheid. Ook het contrast lijkt ons meer dan in orde, zelfs in stevig zonlicht kan je het scherm nog lezen. Ook mooi meegenomen: deze gsm heeft een IP54-rating, wat wil zeggen dat hij spatwaterdicht is. We zouden er niet mee in een zwembad springen, maar je mag hem wel gerust mee onder de douche nemen, als je dat wilt. 

Camera

Voor de camera op de 8 heeft Nokia de handen in mekaar geslagen met de Duitse lenzenspecialist Zeiss en dat merk je. Achteraan zitten twee camera’s (allebei 13 megapixel), een met een kleurensensor, de andere met een zwart-witsensor. Doordat hij geen kleurenfilter heeft, kan de zwart-witsensor meer licht binnenhalen en die informatie combineren met de kleurensensor. En dat lever zeer rijke, gedetailleerde en scherpe foto’s op. Nokia kan hier probleemloos mee met de absolute toptoestellen van de concurrentie.

Door de dubbele lens worden ook mooie ‘bokeh’-effecten mogelijk, waardoor je bijvoorbeeld portretten een onscherpe achtergrond kan geven. 

Batterij

Nokia voorzag een batterij van 3.090 mAh, dat is zeker geen wereldrecord, maar je kan er gerust een volledige dag mee verder. Hij komt gelukkig wel met een snelle USB-C-aansluiting en ook de Quickcharge-technologie die je batterij in een half uur voor de helft weer oplaadt.  

Processor en Multimedia

Zoals het een echt topmodel beaamt, wordt de Nokia 8 aangedreven door niks minder dan de snelste gsm-processor van het moment: de Qualcomm Snapdragon 835. Dat betekent waarlijk bliksemsnelle prestaties, ook in de zwaarste 3D-games of wanneer je heel veel apps tegelijk hebt openstaan. Wij konden hem alvast op geen enkele hapering betrappen. Wat ook helpt: Nokia levert een “pure” Android-versie mee, zonder eigen aanpassingen.

Nokia 8

8/10

Pros:
 • Corps Stevige aluminium body die erg goed in de hand ligt
 • Prima scherm
 • Camera met dubbele lens die bij de beste op de markt hoort
Cons:
 • Batterij mocht iets meer capaciteit hebben
 • Niet het cutting edge design van de concurrentie

Meer nieuws over:

 • smartphone
 • Nokia 8

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar