×
×

Muziek voor uw klanten: wat met Sabam?

door Dirk en MarjanLaat je inspireren04/11/2016

Muziek voor uw klanten: wat met Sabam?
Speelt u soms muziek in uw winkel? Of in de lobby van uw bedrijf? Of heeft u een horecazaak waar muziek te horen valt? Dan moet u hiervoor aan de auteurs, de componisten, de uitvoerders en de producenten een vergoeding betalen. Hoeveel moet u dan betalen en aan wie? En wat moet u in orde brengen?

We hebben het in dit artikel over de muziek die gespeeld wordt in de ruimtes van uw onderneming die voor het publiek toegankelijk zijn. Dus bijvoorbeeld uw winkel, showroom of receptie, maar niet uw atelier, werkplaats of productiehal. De berekeningswijzen en tarieven voor die laatste gevallen zijn immers helemaal anders en behandelen we in een apart artikel

Aan wie moet u betalen?

Zowel de auteurs, componisten als uitgevers hebben recht op een vergoeding als u muziek laat horen: de auteursrechten. Die worden geïnd door Sabam. Er is daarnaast ook de ‘billijke vergoeding’ die betaald moet worden aan de uitvoerders en producenten van de muziek. Deze wordt geïnd door de beheersmaatschappij Playright (voor artiesten-vertolkers) en Simim (voor de producenten). Honebel doet dat specifiek voor horecazaken. De vergoeding bij Honebel is doorgaans een derde goedkoper dan deze van SABAM. 

Een tarief voor elk soort onderneming

Hoeveel u moet betalen, hangt van heel wat verschillende parameters af. Een eerste belangrijk gegeven is wat voor soort zaak u uitbaat. Op de website van Sabam ziet u welk tarief van toepassing is op uw onderneming. Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende tarieven voor de verschillende ondernemingen en verenigingen. Zo is tarief 101 van toepassing voor restaurants, cafés, snackbars en frietkramen, en tarief 121 voor wachtruimten, onthaal, halls en liften.

Hoeveel moet u betalen? 

Binnen elk tarief zijn er vragen die belangrijk zijn bij de verdere berekening. Hoe groot is de zaak? Is er enkel muziek te horen of staat er ook een tv-toestel te spelen? Moet er inkom betaald worden? Betaalt u per trimester, semester of jaarlijks? Om een idee te geven: een café, restaurant of frituur valt dus onder tarief 101 en betaalt bij jaarlijkse betaling iets meer dan 400 euro per jaar, exclusief btw. Mits de zaak niet groter is dan honderd vierkante meter, als er geen dansvloer is en als er enkel muziek gedraaid wordt. Worden er ook audiovisuele werken vertoond, komt daar ongeveer honderd euro bij. Voorziet u als café- of restaurantbaas in een dansvloer, dan komt er nog eens ongeveer vijftig euro bij. Is de zaak groter dan 100 vierkante meter, geldt er een toeslag. 

Muziek van een streamingdienst of muziekdienst 

Het abonnement dat u afsloot bij Spotify, Deezer, Google Play of YouTube geldt enkel voor privégebruik. Via deze streamingdienst mag u dus niet zomaar muziek laten horen in uw zaak. Er zijn daarom muziekdiensten specifiek voor de horeca en de winkelsector. Bijvoorbeeld Tunify, XMusix en DJ-Matic. Ze bieden u ook muziek aan via een online applicatie of via een muziekcomputer. Als u een extra licentie afsluit en de billijke vergoeding betaalt bij Sabam mag u deze diensten zonder probleem gebruiken in uw winkel of café. 

Een party, een evenement, feest, een optreden, …

Hiervoor doet u een aanvraag voor een tijdelijke activiteit. Dat kan op de Sabam website onder het rubriekje ‘een evenement organiseren’. Zaken die regelmatig feesten organiseren kunnen gebruik maken van een jaartarief. Als u een liveoptreden organiseert dan moet u daarvoor wel auteursrechten betalen, maar geen billijke vergoeding. Want deze laatste geldt enkel voor het gebruik van opgenomen muziek. Speelt een dj muziek voor of na dat optreden, dan moet u daarvoor wel een billijke vergoeding en extra auteursrechten betalen.

Online berekenen

Wilt u zelf precies berekenen hoeveel de auteursrechten bedragen voor uw bedrijf? De auteursrechtenvereniging heeft daarvoor een handige simulatietool online gezet. Hier kan u meteen ook een licentie aanvragen. Daarmee brengt u meteen alles in orde om zonder zorgen een muziekje of tv-programma op te zetten in de publieke ruimtes van uw onderneming. U vindt de tool op www.sabam.be

Meer informatie over de Billijke Vergoeding op www.bvergoed.be

Meer nieuws over:

  • Sabam
  • muziek
  • UNISONO
  • werkvloer

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar