×
×

Voor het eerst meer starters dan in recordjaar 2011

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren16/05/2016

Voor het eerst meer starters dan in recordjaar 2011
Liefst 82.571 Belgen startten hun eigen zaak in 2015, en dat zijn er 1,8% (1.464) meer dan in 2014. Dat stellen Graydon, UNIZO en UCM vast. Zo stijgt het aantal starters voor het eerst weer boven het niveau van recordjaar 2011, net voor het begin van de crisis.

De stijgende trend zet zich ook dit jaar door. Voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van dit jaar laten een forse stijging met 6,4% noteren, en het blijft vooral Vlaanderen dat voor de stijging zorgt. Daar zagen 4,1% meer ondernemingen het licht in 2015. In Brussel was er een lichte daling met 0,3% en Wallonië ging voor het tweede jaar op rij achteruit, ditmaal met 0,1%.

De provincie Antwerpen telt met 13.840 nieuwe ondernemingen het hoogste aantal starters. Daarna volgt Brussel Hoofdstad (11.174 nieuwe ondernemingen) en Oost-Vlaanderen (10.178 nieuwe ondernemingen).

Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder UNIZO: “België, en zeker Vlaanderen, heeft een open economie. Gaat het (internationaal) economisch goed, dan wagen automatisch meer mensen de sprong naar een eigen zaak. De stijging in het aantal starters is dus een positief signaal. Het gaat stilaan beter met de economie”. UNIZO benadrukt wel dat een goede ondersteuning van starters belangrijk blijft. Ze verwijst naar de grote administratieve rompslomp die nog te veel beginnende ondernemers afremt en de noodzaak van een blijvende goede toegang tot financiering.
 
Eric Van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon, ziet volgende verklaringen voor het stijgende aantal starters: “Enerzijds zorgen de positieve berichten over het economische herstel voor extra ondernemingszin. Daarnaast heb ik het vermoeden dat een aanzienlijk aantal personen na de crisis, al dan niet gedwongen, op zoek is gegaan naar een nieuwe uitdaging en daarbij gekozen heeft voor een eigen zaak. Sinds 2008 noteren we immers een toename van bedrijven gericht op zakelijke diensten, adviesbureaus en reclamebureaus. Opvallend hierbij is dat de zaakvoerders hiervan doorgaans ouder zijn dan de gemiddelde starter.” 

Adviesbureaus blijven populair 

Wat de hoofdsectoren betreft, is het de dienstensector (zakelijke dienstverlening, immobiliën, IT en diensten aan personen) die met 31.659 nieuwe bedrijven het hoogste aantal starters kent. Ook de vrije beroepen (13.040 nieuwe bedrijven), de detailhandel (7.572 nieuwe bedrijven) en de bouw (8.998 nieuwe bedrijven) scoren goed. De grootste percentuele toename aan starters is te zien in de transportsector. Daar stijgt het aantal nieuwe ondernemingen op één jaar tijd met 14,4%.   

70% van de starters overleeft eerste 5 jaar

Uit de studie van Graydon, Unizo en UCM blijkt dat na vijf jaar nog 69,7% van de gestarte ondernemingen actief is. In Vlaanderen ligt dit met 70,7% iets hoger dan in Brussel en Wallonië (beide 66,5%). Tussen de sectoren zijn er grote verschillen qua overlevingsgraad. Bij de vrije beroepen bestaat 85% van de start-ups nog na een periode van vijf jaar, in de horeca ligt dit percentage op iets meer dan 55%. 

Vooruitblik op 2016

“Hoewel deze cijfers nog onvolledig zijn, zien we nu al een sterke stijging”, zeggen de organisaties. “Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal starters met 6,4% in België. In Vlaanderen bedraagt de stijging 8,5%, in Brussel 4,5% en in Wallonië 3,6%. De provincie met het hoogste aantal starters in het eerste kwart van 2016 is Limburg, waar we een stijging met 12% noteren.” 

<call-to-action>
Zelf zin in een eigen zaak? Kijk zeker naar onze Startersdeals

Meer nieuws over:

  • UNIZO
  • starters
  • UCM

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar