×
×

Nooit meer monday blues

door JohanLaat je inspireren30/04/2018

Nooit meer monday blues
Maandagochtend is voor velen niet het állerprettigste moment van de week. Professor Elke Van Hoof, klinisch psycholoog, legt uit wat het verschijnsel ‘monday blues’ inhoudt en wat u kan doen om eraan te ontsnappen.

Het begrip monday blues wordt door onszelf of onze collega’s op bijna wekelijkse basis aangehaald. De halve wereld lijkt er last van te hebben. Toch zijn er geen betrouwbare cijfers over en is het veeleer een marketingterm dan een wetenschappelijk gegeven.

Eerder morning blues

“De definitie van monday blues, en meer in het algemeen die van morning blues, is inderdaad nogal vaag,” zegt Elke Van Hoof. ‘Het is de neerslachtigheid die wordt ervaren bij het opstaan. Voor ons, psychologen en loopbaancoaches, is het eerder een indicatie dat er iets niet lekker loopt op het werk.”

Energievreters, stuurloosheid en zingeving

“Uit onderzoek blijkt dat 40% van de mensen lijdt aan morning blues. Dat kan leiden tot cynisme en mag niet te lang duren,” waarschuwt Elke Van Hoof. Ze onderscheidt 3 situaties die vaak voorkomen:

  1. Onevenwicht tussen energiegevers en energievreters. Waar is het werkplezier?
  2. Stuurloosheid. Welk einddoel heeft mijn job?
  3. Nood aan zingeving. Wat is de meerwaarde van wat ik doe?
Maandag het ergst

Op maandag zijn de negatieve gevoelens het ergst, zo lijkt het. “Dat komt doordat we de vervelende klusjes uitstellen tot na het weekend. Bovendien denken we dat we in het weekend van alles moeten inhalen. We gaan uit, blijven langer op, ons slaapritme wordt overhoop gegooid. Het gevolg is dat we onuitgerust aan de nieuwe week beginnen.”

Blijf er niet mee zitten

Elke Van Hoof heeft één toverwoord om de maandagblues te lijf te gaan: focus!

“Evalueer ’s vrijdags de voorbije week en bepaal waarmee u de komende werkweek wilt starten. Spendeer maandagochtend één uur aan prioritaire zaken, dingen die voor ú van belang zijn, nog vóór u uw mailbox opent en het drama van een ander laat binnenkomen. Bouw dit uurtje in als ritueel, zodat uw lichaam kan anticiperen op een leuke werkweek.”   

Waar gaan uw ogen van blinken?

Lukt dit niet? Dan raadt de professor aan om uw werksituatie eens te visualiseren met een grafiek. Op de X-as: hoe competent voel ik me in mijn job? Op de Y-as: hoeveel goesting heb ik om mijn job uit te oefenen? 

De ideale situatie (u voelt zich competent en hebt er zin in) zou 75% van uw tijd moeten uitmaken. Is dit niet het geval, dan zijn er wegen naar beterschap.

“Voelt u zich niet competent, doe daar dan wat aan door bijscholing te volgen. Hebt u geen goesting, organiseer uw job dan zó dat ze weer leuk wordt. Vraag u af: waar gaan mijn ogen van blinken? Kleine zelfstandigen en mensen met een eenmanszaak kunnen in coworking spaces anderen ontmoeten, elkaar inspireren en zo meer plezier krijgen in wat ze doen.’

Doe er uw voordeel mee, zouden we zeggen!

Lees hier Tips & tricks om uw gezondheid een boost te geven

Elke Van Hoof heeft meer dan 15 jaar ervaring in het begeleiden van personen met stress en burn-out, Ze is gespecialiseerd in het gebruik van talenten en kwaliteiten van personen om hun veerkracht uit te bouwen.

Meer nieuws over:

  • ondernemen
  • Elke Van Hoof
  • Monday Blues

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar