×
×

Review: de LG G5 – knappe, modulaire smartphone

door JohanWist je dat…03/06/2016

Review: de LG G5 – knappe, modulaire smartphone
Het zijn durvers, die van LG. Waar meer en meer smartphones op mekaar lijken durft het Koreaanse bedrijf het aan om anders te denken en te doen. Soms lukt dat, soms niet. Met de G5 en zijn modulaire aanpak zou LG ons wel eens een glimp kunnen tonen van de smartphone van de toekomst. Koppel dat aan sterke prestaties en dan is de G5 een knap alternatief voor de gangbare smartphones.

Wachten op een nieuwe worp van Koreaanse smartphonebouwer LG is telkens weer spannend. Want er zit altijd wel een verrassing bij. Dat is met de LG G5 niet anders. Een kort overzicht: 

Vanbuiten

Body
De LG G5 ziet er helemaal anders uit dan de G4, en dat komt omdat LG de plastic body en het ronde design eindelijk naar de prullenbak verwezen heeft. De G5 heeft nu een aluminium full body, zoals het hoort op een moderne smartphone, en is bijna volledig plat. Hoewel… op de voorzijde is er nog een lichte ronding aan de boven- en onderkant. Maar over het algemeen ligt de G5 goed in de hand en past hij netjes in een broekzak.
Qua afmetingen (148,4 x 73,9 x 7,7 mm) is hij vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S7 Edge. Alles tesamen weegt hij 159g en voelt lichter aan.

Naast de body zijn er nog wat wijzigingen aan de buitenkant zichtbaar. Zo was LG lange tijd de enige die nog volumeknoppen aan de achterkant zette, en dat euvel is nu gelukkig verholpen. De knoppen zitten nu op de linkerzijkant, zoals bij de meeste andere smartphones.
De aan/uitknop zit dan wel nog op de achterkant, en dat is jammer. Vooral omdat de knop ook dubbelt als scanner voor uw vingerafdruk (om het toestel te activeren, bijvoorbeeld). De scanner werkt prima, maar als het toestel op tafel of bureau ligt moet u het steeds weer in de hand nemen om te activeren.

Display
Aan de voorkant zit een 5.3” display en met een resolutie van 554ppi is dat niets om ontevreden over te zijn. Bovendien is de display “always on”, wat wil zeggen dat er altijd minimale informatie beschikbaar is op het scherm, zoals uur, datum en app-notificaties. Dat is handig, zeker als u gewend bent om vaak uw smartphone te checken (volgens LG doen gebruikers dat zo’n 150 keer per dag). En qua verbruik valt dat mee: 0,8% van uw batterij per uur. Da’s nog altijd 19,2%, gerekend over een volledige dag, maar in ruil daarvoor hoeft u uw telefoon niet steeds aan te zetten om alles te checken.

LG Friends
De LG G5 is ook niet alleen: hij komt met een paar vriendjes! De G5 is immers een “modulaire” telefoon, wat wil zeggen dat u er dankzij een vernuftig systeem andere toestellen kan oppluggen, de zogeheten “LG Friends”. Voorlopig is dat beperkt tot een extra cameramodule (Cam Plus) en Hi-Fi Plus. Beide nogal prijzig, maar het idee is super. 
Verder kan u de G5 ook gebruiken met de LG 360 VR Headset zodat u 360° videos kan draaien en bekijken.
De extra modules beheert u via de LG Friends-app.


Vanbinnen

Batterij
Heel handig is het feit dat de G5 één van de weinige, moderne toestellen is met een verwisselbare batterij. Dat komen we nog maar zelden tegen. Jammer genoeg is net die batterij het pijnpunt van de G5. Ze heeft namelijk een vermogen van 2800mAh wat eigenlijk te weinig is voor een performante smartphone. Bij een hele dag zakelijk gebruik zal het een strijd zijn om het einde van de dag te halen met 1 batterijlading. Dus het is aangewezen om altijd een lader op zak te hebben.
Een workaround is de Cam Plus-module. Want die heeft een geïntegreerde 1200mAh-batterij die genoeg extra batterijduur levert om toch die dag (en nog wat meer) door te komen.
Bovendien levert CAM Plus een aantal bedieningsopties voor de uitstekende camera’s die dit toestel heeft.

Performantie
De LG G5 draait Android Marshmallow 6.0 op een Quad core Qualcomm Snapdragon 820 processor en 4GB RAM. En dat zorgt voor hele mooie resultaten. Zelfs bij intensief gebruik van zwaardere applicaties blijft deze smartphone niet hangen en kan u steeds vloeiend en naadloos werken en navigeren. Heel knap!
Voeg daarbij nog het feit dat LG nog steeds een microSD-slot voorziet, en u kan de standaard 32GB opslagruimte makkelijk uitbreiden naar uw behoefte. Ook een heel groot pluspunt.


Camera
En dan de camera’s! De LG G5 heeft er maar liefst drie: de normale 8MP selfiecamera aan de voorkant, een 16MP op de achterkant en, ook op de achterkant, een 8MP camera met groothoeklens. En dat is echt wel knap. De 16MP levert scherpe beelden af met mooie kleuren en een goede belichting. De 8MP is net wat minder, maar… met zijn groothoeklens neemt hij foto’s over 135°, wat meer is dan wat een normaal mens kan zien. Dus niet meer knoeien met samengestelde panorama-foto’s, maar een knappe, ‘wide-angle’ foto met 1 druk op de knop.


Onze Mening

In een markt waar meer en meer telefoons op mekaar lijken durft LG steeds anders te zijn. Dat lukt niet altijd, kijk maar naar de afgeronde G4 met zijn lederen achterzijde. Maar de modulaire aanpak van de G5 is een gedurfde blik op de toekomst. Een knap idee dat goed is uitgewerkt. Het is enkel afwachten of er genoeg extra modules op de markt komen om deze aanpak te blijven voeden.
Op de performantie en looks valt niet af te dingen. De G5 presteert en is een mooi alternatief voor de meer gangbare, populaire smartphones. Ook de camera’s zijn meer dan capabel om goede foto’s af te leveren en de dubbele camera’s aan de achterzijde mét groothoekmogelijkheden zijn een goeie vondst.
Blijven we met 1 minpunt, en dat is batterijduur. Maar als u het niet erg vindt om de G5 overdag even aan de lader te hangen hoeft ook dat geen probleem te zijn.
Kortom: een mooi toestel met stevige prestaties aan een aanvaardbare prijs!

Plus
 • Mooi design
 • Superkrachtig toestel met solide prestaties
 • Opslagruimte uitbreidbaar met microSD-kaart
 • Groothoekcamera achteraan
 • Verwisselbare batterij
Min
 • Batterijduur


Meer weten over de LG G5? Klik hier.

Meer nieuws over:

 • smartphone
 • LG

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar