De iPhone Xs: Apples nieuwste topsmartphone

Gepubliceerd op 02/10/2018 in Tech, tips & tricks

Apple heeft op een persevent zijn langverwachte nieuwe smartphones onthuld. Absolute paradepaardjes zijn de iPhone Xs en de grotere Xs Max. Wij zochten voor je uit wat de toestellen allemaal in huis hebben.

De iPhone Xs: Apples nieuwste topsmartphone

De typerende notch op het scherm blijft

De iPhone Xs volgt de iPhone X uit 2017 op. Aan het ontwerp verandert weinig. De toestellen hebben opnieuw een edge-to-edge oled-display met zeer dunne schermranden én een notch: het kenmerkende ‘hapje’ uit het scherm waarin de camera en enkele andere sensoren schuilgaan.

Naast het model van 5,8-inch en een resolutie van 2.436 x 1.125 pixels lanceerde Apple ook een grotere iPhone Xs Max van liefst 6,5-inch: een schermdiagonaal van 16,5 cm, goed voor 2.688 x 1.242 beeldpunten.

De buitenmaten van dat toestel zijn overigens niet groter dan die van de iPhone 8 Plus, hoewel het display van die telefoon een volle inch kleiner is. De iPhone Xs heeft een roestvrijstalen behuizing, de iets goedkopere iPhone XR een frame van aluminium.

Kleinste chip ooit levert extra rekenkracht

Alle 2018 iPhones beschikken over de nieuwe A12 Bionic-chip van Apple en partner TSMC. Daarmee zijn het voor zover wij weten momenteel de enige smartphones met een zogeheten 7-nanometer processor. 

Twee andere grote chipfabrikanten, Qualcomm en MediaTek, zouden pas in 2019 de overstap maken van 10-nanometer naar 7-nanometer. Het voordeel van de nieuwe productietechnologie is dat de processor zowel sneller als zuiniger wordt. 

De iPhone Xs heeft voorts 4 GB RAM en is leverbaar met 64, 256 of 512 GB opslaggeheugen. Dat laatste moet volgens Apple genoeg zijn voor ruim 200.000 foto’s.

Nieuw besturingssysteem en nieuwe zakelijke functies

De iPhones worden van huis uit geleverd met iOS 12. Het kakelverse mobiele besturingssysteem van Apple is vooral vinniger geworden, met apps die tot twee keer sneller opstarten en een vlottere toetsenbordweergave.

iOS 12 biedt ook flink wat handige zakelijke functies. Denk aan FaceTime-gesprekken met tot wel 32 mensen tegelijk, veel meer controle over meldingen – die voortaan ook netjes per onderwerp worden gegroepeerd – en meer uitgebreide instellingen voor de Niet storen-functie.

Verder maakt iOS 12 automatisch complexe wachtwoorden aan, zodat je die zelf niet hoeft te bedenken óf te onthouden. In auto’s met CarPlay mag je voortaan dan weer zelf kiezen welke navigatie-app je gebruikt, bijvoorbeeld Google Maps i.p.v. Apple Kaarten.

Camera met gezichtsherkenning

Beide iPhone Xs-modellen gooien een dubbele hoofdcamera van 12 megapixels met optische beeldstabilisatie in de strijd: een groothoeklens en een objectief met 2x optische zoom. De toestellen beschikken ook allebei over Face ID: een geavanceerde vorm van gezichtsherkenning via de TrueDepth-camera aan de voorzijde.

De smartphones kunnen draadloos worden opgeladen en ondersteunen twee telefoonnummers, via een fysieke simkaart en een zogeheten eSIM. Die laatste optie wordt pas later dit jaar geactiveerd via een software-update.

Andere specificaties van het nieuwe vlaggenschip zijn de verbeterde stereoweergave, Slimme HDR voor meer details in de lichte en donkere gebieden van foto’s en de stof- en waterbestendigheid volgens de IP68-norm.

Ontdek de iPhone Xs in onze e-shop

Johan

Proximus-schrijver.

Andere artikels van Johan
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar