Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Alles over Apples ‘goedkopere’ iPhone XR

Gepubliceerd op 02/10/2018 in Tech, tips & tricks

Alles over Apples ‘goedkopere’ iPhone XR

Apple heeft op een persevent zijn nieuwste smartphones onthuld. Naast het absolute flagship, de iPhone Xs, toverde topman Tim Cook ook nog een goedkoper model uit de hoge hoed. Wat die iPhone XR zoal te bieden heeft, lees je in dit artikel.

Geen oled- maar een lcd-scherm

In tegenstelling tot wat veel insiders dachten komt er (voorlopig althans) geen iPhone 9. In plaats van een opvolger voor de iPhone 8 gaf Apple de voorkeur aan een licht gestripte versie van de eveneens nieuwe iPhone Xs, die de naam XR meekrijgt. Het toestel verhoudt zich tot de iPhone Xs zoals de iPhone 5c zich enkele jaren geleden verhield tot de iPhone 5s: wat minder geavanceerd en luxe, en dus iets gunstiger geprijsd. 

Het belangrijkste verschil zit hem in het beeldscherm van 6,1-inch. Dat is geen oled-display, met mooiere kleuren en een beter contrast, maar een lcd-scherm van 1.792 x 828 beeldpunten. Ook mist de XR de 3D Touch-functie die we van de duurdere iPhones kennen. Wat harder op het scherm drukken, om extra mogelijkheden te ontgrendelen, is bij dit model dus niet mogelijk.

Aan het ontwerp veranderde verder weinig. De iPhone XR heeft opnieuw zeer dunne schermranden én een notch: het kenmerkende ‘hapje’ uit het scherm waarin de camera en enkele andere sensoren schuilgaan. Nog een kleine bezuiniging: de behuizing is niet van roestvrijstaal, zoals bij de Xs, maar vervaardigd uit aluminium.

Kleinste chip ooit levert extra rekenkracht

Alle 2018 iPhones, dus ook de XR, beschikken over de nieuwe A12 Bionic-chip van Apple en partner TSMC. Daarmee zijn het voor zover wij weten momenteel de enige smartphones met een zogeheten 7-nanometer processor. Het voordeel van de nieuwe productietechnologie is dat de processor zowel sneller als zuiniger wordt. 

De iPhone XR heeft voorts 3 GB RAM aan boord en is leverbaar met 64, 128 of 256 GB opslaggeheugen.

Nieuw besturingssysteem en nieuwe zakelijke functies

De nieuwe iPhones worden van huis uit geleverd met iOS 12. Het kakelverse mobiele besturingssysteem van Apple is vooral vinniger geworden, met apps die tot twee keer sneller opstarten en een vlottere toetsenbordweergave.

iOS 12 biedt ook flink wat handige zakelijke functies. Denk aan FaceTime-gesprekken met tot wel 32 mensen tegelijk, veel meer controle over meldingen (die voortaan ook netjes per onderwerp worden gegroepeerd) en meer uitgebreide instellingen voor de Niet storen-functie.

Verder maakt iOS 12 automatisch complexe wachtwoorden aan, zodat je die zelf niet hoeft te bedenken óf te onthouden. In auto’s met CarPlay mag je voortaan dan weer zelf kiezen welke navigatie-app je gebruikt, bijvoorbeeld Google Maps i.p.v. Apple Kaarten.

Camerafuncties en draadloos opladen

Waar de iPhone Xs-modellen uitpakken met een dubbele hoofdcamera van 12 megapixels, moet de XR het stellen met een enkele 12-megapixelaar. Wel beschikt ook dit toestel over optische beeldstabilisatie voor scherpere kiekjes bij minder goede lichtomstandigheden. Verder komt elke nieuwe iPhone standaard met Face ID: een geavanceerde vorm van gezichtsherkenning via de TrueDepth-camera aan de voorzijde.

De iPhone XR kan draadloos worden opgeladen en ondersteunt twee telefoonnummers, via een fysieke simkaart en een zogeheten eSIM. Die laatste optie wordt pas later dit jaar geactiveerd via een software-update.

Andere specificaties zijn Slimme HDR (voor meer details in de lichte en donkere gebieden van foto’s) en de stof- en waterbestendigheid volgens de IP67-norm.

Beschikbaarheid

De iPhone XR is vanaf 26 oktober verkrijgbaar in zes verschillende kleuren: zwart, wit, blauw, geel, koraal en ProductRed. 
 

Johan

Proximus-schrijver.

Blog topics

 

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot je dienst. Kies zelf hoe je contact met ons wil opnemen.

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar