×
×

Getest: de Apple iPad (2017)

door PhilippeWist je dat…31/05/2017

Getest: de Apple iPad (2017)
Het was al een tijdje geleden dat Apple nog eens een nieuwe iPad op de markt had gebracht. Het nieuwe model, simpelweg “iPad” gedoopt, is de opvolger van de iPad Air 2, die in oktober 2014 het levenslicht zag.

Echt grote technische nieuwigheden heeft Apple deze keer niet geïntroduceerd. Het is vooral de bedoeling om een betaalbare tablet naar een nog groter doelpubliek te brengen.

Design

De nieuwe iPad lijkt bijzonder goed op zijn voorganger, de iPad Air 2, maar is iets dikker geworden: van 6,1 naar 7,5 millimeter. Voor de rest zijn ze nauwelijks van mekaar te onderscheiden.

Het scherm meet nog steeds 9,7 inch diagonaal en onderaan zit er een home-knop met een ingebouwde vingerafdrukscanner. Die scanner kan u gebruiken om bijvoorbeeld snel de tablet te ontgrendelen of u in sommige apps te identificeren.

Helemaal onderaan, ten slotte, zit de bekende Lightning-connector van Apple om de tablet op te laden of aan een computer te hangen. De iPad is beschikbaar in de kleuren Grijs, Zilver en Goud.

Scherm

Het scherm van de nieuwe iPad mag dan op het eerste zicht hetzelfde zijn gebleven, toch heeft dit onderdeel de grootste verandering ondergaan. Zoals we al schreven, is de afmeting dezelfde gebleven en ook de resolutie veranderde niet: die bleef een royale 2.048 op 1.536 pixels.

In tegenstelling tot de Air 2 is dit scherm niet gelamineerd en ook niet voorzien van een anti-reflectie-coating. Dat wil zeggen dat het scherm net wat moeilijker te lezen valt als u vaak buiten moet werkt in fel zonlicht en dat het ook ietsje dikker is. Dit brengt wel twee grote voordelen mee: zulke schermen zijn goedkoper te produceren, wat moet resulteren in een lagere prijs. En ze zijn ook gemakkelijker en goedkoper te herstellen wanneer er een barst in komt. Enkel de glasplaat moet dan vervangen worden, niet het dure LCD (liquid crystal display).

Camera

Een tablet koopt u waarschijnlijk niet in de eerste plaats voor de foto’s die u er mee kan schieten, maar toch hoeft deze iPad zich wat dat betreft voor niks te schamen. Hij is voorzien van twee camera’s: een exemplaar met acht megapixel-resolutie achteraan waarmee u ook HD-video’s kunt opnemen en een selfie-camera vooraan van 1,2 megapixels.

De beeldkwaliteit van de sensor haalt het misschien niet van de allerbeste gsm-camera’s van het moment zoals die van de nieuwe Huawei of de LG G6, maar voor het occasionele kiekje of filmpje voor op uw website of sociale media voldoet hij ruimschoots. 

Batterij

Dat de nieuwe iPad een beetje dikker geworden is dan zijn voorganger, heeft niet alleen te maken met het andere soort scherm dat Apple monteerde. We vermoeden dat ook de sterkere accu hier een rol speelt. Die is er op vooruit gegaan van 27,3 naar 32,9 wH (of van 7.340 mAh naar 8.827 mAh).

Officieel houdt het Apple het nog altijd op “tien uur” gebruiksduur, net zoals bij de Air 1 en Air 2, maar er is dus wel degelijk wat capaciteit bijgekomen.

Multimedia en Games

De nieuwe iPad wordt aangedreven door Apple’s eigen A9-chip, die bijvoorbeeld ook in de iPhone 6S gebruikt wordt. Dat is niet het allerkrachtigste stukje silicium dat het Californische bedrijf op dit moment maakt (dat is de A9X-chip uit de iPhone 7), maar klagen over de snelheid zult u hiermee desondanks niet snel doen.

De nieuwe iPad werkt zich probleemloos door zware apps en 3D-games en op stotterende animaties of haperende veegbewegingen zult u hem niet snel betrappen. De chip wordt bijgestaan door twee gigabyte RAM-geheugen.

Het opslaggeheugen van de iPad bedraagt nu 32 of 128 gigabyte. Gratis tip van de dag: als uw budget het toelaat, kies dan meteen voor de versie met de grootste opslagcapaciteit. Apps, muziek, filmpjes en foto’s nemen steeds meer plaats in op onze tablets en deze iPad kan je niet uitbreiden met externe geheugenkaartjes. 

Kortom…

Heeft u al een recente iPad Air of Air 2? Dan is er misschien niet meteen een brandende reden om naar dit nieuwe model te upgraden. Heeft u nog geen tablet of een iPad van een oude generatie? Dan verdient dit apparaat zeker wél een plaatsje op uw short list. Zeker ook omdat de prijs, voor een Apple en in vergelijking met de oudere versies, best meevalt. 

Apple iPad 2017

"Heeft u nog geen tablet of een iPad van een oude generatie? Dan verdient dit apparaat zeker wél een plaatsje op uw short list. "

8/10

Pros:
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Langere gebruiksduur
 • Degelijke camera
 • Perfect instapmodel voor wie nog geen tablet in huis heeft
Cons:
 • Scherm zonder anti-reflectie-coating
 • Geen slot voor externe geheugenkaartjes

Meer nieuws over:

 • Apple
 • iPad
 • iPad 2017

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar