×
×

Internet of Things? Da’s er ook voor kleine ondernemingen

door JohanLaat je inspireren18/01/2017

Internet of Things? Da’s er ook voor kleine ondernemingen
Het tijdperk van het ‘internet der dingen’ is hier: steeds meer apparaten uit uw bedrijf kunnen data ontvangen en versturen via het net. Zo kan u ze vanop afstand bedienen en kunnen ze in real-time feedback geven over wat ze aan het doen zijn.

In heel wat bedrijven staan al een heleboel apparaten die u aan het internet kan hangen. Andere zaken zijn nog even toekomstmuziek. Hoe dan ook, de mogelijkheden die dit meebrengt, zijn soms spectaculair. 

 1. Real-time voorraadinformatie van uw rekken, uw stock of uw verzonden pakketjes

  Dankzij de steeds geavanceerdere sensoren die ontwikkeld worden, is het een fluitje van een cent om de stock op te maken in uw bedrijf. Nu al kan u uw producten voorzien van een minuscule ‘tag’, die u met een speciale scanner uitleest. Binnenkort is zelfs die scanner niet meer nodig. De tags zullen dan zelf informatie doorzenden via het internet. Op die manier kan u bijvoorbeeld ook van verstuurde pakjes op elk moment weten waar ze zijn. 

 2. De koelkast in uw cafetaria

  Vindt u het ook zo’n gedoe om de koelkast in uw koffiekamer of cafetaria gevuld te houden? Binnenkort zal dit apparaat zelf bijhouden welke producten eruit werden genomen. De volgende stap is natuurlijk om de koelkast zelf elke week de ontbrekende producten te laten bijbestellen bij een webshop. U moet ze alleen nog even zelf koel zetten. 

 3. Vergaderen en presenteren via schermen

  Een presentatie geven aan de andere kant van de wereld? Geen enkel probleem met een connected videoscherm. U verbindt uw pc met het scherm en alles wat u hier doet, kan men ginder volgen. Nog interessanter wordt het natuurlijk als u virtueel gaat vergaderen: met de juiste apparatuur lijkt het zelfs alsof u zelf in de kamer staat. 

 4. Draadloos printen (en meer…)

  Printers in uw netwerk die u vanuit elke pc kan bedienen, kent u natuurlijk al. Maar wat als u bijvoorbeeld uw printer zelf inkt, paper of toner zou kunnen laten bestellen? Door hem aan het internet te hangen en intelligent te maken, kan het.

 5. Uw thermostaat en rookmelders in het netwerk 

  Hoe warm is het in uw kantoor, winkel of magazijn? Met een connected thermostaat leest u het eenvoudig af op uw smartphone. Is het te warm? Dan kan u de thermostaat meteen een paar graden minder zetten. Op dezelfde manier kan u bijvoorbeeld ook een rookmelder slim maken. Zodra er rook ontstaat, kan hij u verwittigen en eventueel zelf de brandweer bellen. 

 6. Intelligente alarm- en camerasystemen

  Ook van uw alarm kan u vanop afstand de nodige notificaties krijgen op uw telefoon of tablet, bijvoorbeeld bij een inbraakpoging. U ziet waar precies het alarm getriggerd werd en met een slim camerasysteem kan u meteen ook even poolshoogte nemen. Met een druk op de knop kan u uiteraard meteen de politie verwittigen. 

 7. Slim licht

  Met een slim lichtsysteem kan u meteen zien of er nog ergens een licht brandt op kantoor of in uw winkel en dit ook uitschakelen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld het alarm- en lichtsysteem aan mekaar te koppelen: zodra het alarmsysteem een inbraakpoging detecteert, gaan automatisch alle lichten aan.

 8. 3D-printing

  Wanneer een bepaalde machine in uw bedrijf stuk gaat, moet u soms even wachten voor een wisselstuk beschikbaar is. In de toekomst zal dat anders gaan: uw machine houdt zelf bij welke onderdelen het meest aan slijtage onderhevig zijn en net voor een onderdeel stuk gaat, wordt er een commando naar een 3D-printer gestuurd om het wisselstuk te maken. Klinkt als science fiction, maar het komt er aan. 

 9. Een slimmer wagenpark

  Heel wat auto’s zijn nu al voorzien van een simkaart, waarmee ze een verbinding met internet kunnen leggen. Op die manier kan u bijvoorbeeld muziek streamen in uw wagen of via uw gps- systeem de laatste verkeersinformatie binnenhalen. Met die simkaart wordt het ook een stuk gemakkelijker om uw wagenpark te beheren, kilometerstanden te laten doorgeven, te kijken waar uw vertegenwoordigers of chauffeurs zich bevinden, enz. Ook bijvoorbeeld afspraken voor onderhoudsbeurten bij de garage kunnen door de wagen zelf automatisch ingeboekt worden.

Meer nieuws over:

 • Internet of Things
 • IoT

Nieuws filtering op :

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar