×
×

Review: de Huawei P9 – oogstrelend topmodel

door JohanWist je dat…03/05/2016

Review: de Huawei P9 – oogstrelend topmodel
Huawei is één van die bedrijven die naarstig probeert om de grote twee smartphonespelers, Samsung en Apple, naar de kroon te steken. En met deze P9 komen ze aardig in de buurt. Maar er is nog wat werk aan de winkel…

Wist u dat we Huawei (“huah-wei”) eigenlijk als “wah-wei” moeten uitspreken? Vast niet, maar dat Huawei zijn stinkende best doet om knappe, moderne smartphones op de markt te brengen mag geen verrassing zijn.
De P9, het nieuwste paradepaardje van Huawei, mag alvast met trots het “Made In China”-label hanteren. Komt de Chinese fabrikant daarmee op hetzelfde niveau als Samsung en Apple? Nog niet helemaal, maar hij is zeker een mooi en solide alternatief met een aantrekkelijk prijskaartje.

Een overzichtje:

De Leica-camera’s

Hét paradepaardje van deze P9: de camera’s.
Huawei is één van die merken die meedoet in de race naar de ultieme-cameraphone, en het werkt daarvoor samen met Leica.
Het effect is merkbaar. De Leica hard- en software doen het heel goed. In die mate zelfs dat de P9 zonder blozen naast de Galaxy S7 of iPhone 6S mag staan.
Maar…ook hier een paar opmerkingen. De P9 biedt maar liefst 14 voorgeprogrammeerde camera-instellingen en die doen zeker wat ze adverteren.
Maar echt presteren doet de Huawei pas wanneer u kiest voor de Pro-modus, en alle instellingen als focus, ISO, sluitersnelheid, witbalans, enz. manueel beheert. Net als op een echte camera dus.
Maar dat vereist ook net wat meer technische kennis. Dus topfoto’s maken kan, maar u moet er wat moeite voor doen.

Vanbuiten

De P9 is net een paar millimeter groter dan de iPhone 6S, en kan daarmee plaats maken voor een 5.2-inch scherm, terwijl de 6S het houdt bij 4.7 inch.
Dat scherm zit in een stijlvolle, aluminium unibody, afgerond met lichte curves. Het toestel is maar 7mm dik wat bij sommige toestellen een beetje onhandig kan zijn. Gelukkig is de body geborsteld zodat het vaster in de hand ligt én ook beter weerstaat aan vieze vingerafdrukken.

De FHD 1080x1920 pixel display blijft voorlopig achter bij concurrerende smartphones als de Galaxy S7 die gaat voor een resolutie van 2560x1440 pixels. Maar voor alledaags gebruik is dat een detail. De display levert immers 423 pixels-per-inch, wat zorgt voor razendscherpe beelden en iconen.

Vanbinnen

Wat wel nog steeds stoort is dat Huawei, net als op vorige modellen, ook bij de P9 opteert voor de eigen EMUI-skin, in plaats van de gewone Android interface. Die skin is zo anders dat het Android-habitués wat tijd zal vergen om eraan gewend te raken. Er zitten ook een heel aantal apps in vervat (bvb. kalender, email, fotogalerij, enz.) die over het algemeen niet veel beter presteren dan de standaard Android apps.
Het is gelukkig vrij makkelijk om de skin te vervangen door een launcher zoals Google Now, maar hij blijft wel op het toestel staan en verbruikt zo extra geheugenruimte.

Dat gezegd zijnde levert de P9 absoluut mooie prestaties af. De Kirin CPU is solide en laat toe om moeiteloos tussen menu’s en applicaties te switchen zonder te blijven hangen.

Batterij

Een probleem waar de meeste moderne smartphones nog steeds mee worstelen is de batterijduur, en dat is voor deze P9 niet anders. Net als de meeste concurrenten kan hij 1 of 2 dagen overleven op een volle batterij. Huawei heeft er deze keer wel fast charging bijgestoken zodat de batterij razensnel oplaadt. Een must op een moderne telefoon.

Onze mening

De Huawei P9 is een knap toestel met knappe camera’s en een processor die geschikt is voor het zwaardere werk. Ook uiterlijk staat hij zijn mannetje naast de beste toestellen van Samsung en Apple. Het is een robuust, kwaliteitsvol toestel dat niet snel zal teleurstellen, en dat aan een competitieve prijs.
De EMUI-interface blijft een misser die het gebruik nodeloos bemoeilijkt, maar daar kan u zelf snel een mouw aan passen. En de Leica-camera’s zijn niet zo revolutionair als gedacht, maar ze leveren wel topprestaties af.

Plus

  • Knap design
  • Solide prestaties
  • Leica-camera’s

Min

  • EMUI interface
  • Pro-foto’s maken vraagt wat kennis

Meer weten over de Huawei P9? Klik hier.

Nieuws filtering op :

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar