×
×

Mobiele toestellen veilig gebruiken

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren15/02/2016

Mobiele toestellen veilig gebruiken
Met het Nieuwe Werken zijn mobiele toestellen alomtegenwoordig. U kunt ze niet meer missen bij uw professionele activiteiten. Maar zijn ze altijd even veilig? Haalt u geen paard van Troje binnen in uw bedrijf? Niet als u de juiste voorzorgen treft. Wij geven u enkele tips.

Sinds de introductie van de mobiele technologie zijn werk en privé meer dan ooit vervlochten. Steeds meer bedrijven zijn aanhangers van de BYOD-trend (Bring Your Own Device). Werknemers downloaden persoonlijke apps en programma’s op toestellen die al dan niet door de werkgever worden verstrekt. Bij elk gebruik bestaat het risico dat vertrouwelijke bedrijfsinformatie in vreemde handen belandt of dat de omgekeerde beweging leidt tot phishing, identiteitsdiefstal, ontvreemding van data, enz. Het is alsof u de poorten van uw bedrijf wagenwijd openzet vooraleer u naar huis gaat. U moet bijgevolg een veiligheidsbeleid in acht nemen voor uw mobiele toestellen, want voorkomen is beter dan genezen.

Concrete tips

Als u uw werknemers heldere richtlijnen meegeeft, komt u al een eind. Maak uw mensen bewust van de cybergevaren en geef hen concrete tips om veilig te surfen en mobiel te werken. Een greep uit de belangrijkste adviezen.

Wachtwoorden en vergrendeling

Laat uw mensen de toegang tot hun smartphones blokkeren met een wachtwoord, een pincode of Pin-Swipe (patroon). Geef hen tips voor de aanmaak van een sterk wachtwoord en wijs hen erop unieke wachtwoorden te gebruiken voor verschillende diensten. Laat hen ook de auto-lock op hun toestel instellen. Na enkele minuten zonder activiteit wordt het toestel automatisch vergrendeld. U kunt ook overwegen om alle gegevens te laten wissen na een aantal mislukte inlog-pogingen.
Een wachtwoord voor iPhone? Schakel ‘simple lock’ uit, zo kan een zin met meer dan vier karakters worden geselecteerd. Suggestie voor versleuteling: iPhone beveiligt automatisch zodra een wachtwoord is geselecteerd, voor Android moet een proces worden opgestart via de instellingen. 

Antivirus

Antivirusprogramma’s lijken evident, maar zijn het voor sommigen nog steeds niet. Laat uw mensen virusscanners installeren op al hun toestellen. Kijk zeker ook even naar de mogelijkheden die Norton Multi Security  en Norton Mobile Security u biedt.
Verder mogen ze nooit verbinding maken met onbekende, onbeveiligde netwerken, noch automatisch verbinden met hotspots (deze moeten worden uitgeschakeld op smartphones en tablets).
De firewall moet steeds zijn ingeschakeld (deze zou automatisch moeten aanstaan). Wie verrichtingen doet via Wi-Fi, moet letten op het “sleutel”-teken (indicatie dat de verbinding beveiligd is). Na afloop moet men zich afmelden uit alle gebruikte diensten. Wi-Fi, Bluetooth en gps-diensten moeten worden uitgeschakeld wanneer men ze niet nodig heeft! 

Updates

Download altijd updates wanneer ze beschikbaar zijn. U kunt uw werknemers moeilijk verbieden om toepassingen te installeren op hun eigen laptop of tablet, maar maak hen erop attent dat ze die software beter aankopen of downloaden bij officiële vertrouwde leveranciers dan bij obscure aanbieders. Wijs erop dat ze de systeembeveiligingen van hun toestel niet mogen verwijderen. Regelmatig een reservekopie maken is geen overbodige luxe.

Vertrouwelijke informatie

Vraag hen om geen belangrijke informatie op te slaan op hun telefoon (inloggegevens, wachtwoorden, enz.) en geen bankgegevens door te sturen via sms, bericht of e-mail. Wijs op het risico van frauduleuze e-mails met onbekende afzenders die hen sommeren op een bepaalde link te klikken. Stel resoluut dat het klikken op links binnen e-mailberichten not done is. Hetzelfde geldt voor aanbiedingen met gratis downloads. Het gevaar bestaat dat ze zo een agressief virus loslaten op het bedrijfsnetwerk. 


Gecodeerde communicatie

U moet ook weten dat verbindingen over een publiek wifi-netwerk niet veilig zijn. U maakt beter gebruik van een VPN-netwerk (Virtual Private Network) waarbij uw professionele communicatie wordt versleuteld en onbegrijpelijk wordt voor eventuele hackers. Overigens is een connectie via een Proximus_FON- of Proximus_AUTO_FON-netwerk altijd encrypted met WPA- of WPA2-bescherming!


Veilig in de cloud

Dé manier om uw bedrijfsgegevens te vrijwaren is ze te bewaren in de cloud, op servers in een beveiligd datacentrum, en niet op de toestellen zelf. Zo kunnen er geen lokale kopieën in verkeerde handen vallen bij verlies of diefstal van een toestel. Met OneDrive for Business, neemt u deze zorgen meteen weg.

Meer nieuws over:

  • Het nieuwe werken
  • Cloud
  • Norton Mobile

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar