×
×

Uw mensen laten thuiswerken? Zo pakt u het aan!

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren03/10/2016

Uw mensen laten thuiswerken? Zo pakt u het aan!
Denkt u er ook soms over om te starten met thuiswerken voor uw mensen en voor uzelf? Daar zitten heel wat mooie voordelen aan vast. Maar ook een paar haken en ogen. Deze tips helpen u op weg.

Thuiswerken biedt heel wat voordelen: minder file, beter beheer van de agenda en een betere work-life-balance. Thuiswerkers blijken over het algemeen ook een stuk positiever tegenover hun job te staan en leveren creatiever werk af. Ondanks al die voordelen kan u best even nadenken voor u thuiswerken in uw zaak invoert. Zomaar holderdebolder mensen vanop afstand hun job laten doen loopt soms faliekant af. 
Thuiswerken vraag natuurlijk een nieuwe werkorganisatie, en daarin zijn vertrouwen en goede afspraken cruciaal. Uw medewerkers mogen dan wel grotendeels zelf bepalen waar en wanneer ze werken, dat betekent niet dat deadlines of doelstellingen genegeerd mogen worden. Leg deze dan ook op voorhand duidelijk vast. 

Bedrijfsfeestje

Ook al werken ze voor een deel van thuis uit, uw mensen moeten betrokken blijven bij uw zaak. Veel ondernemingen bepalen daarom dat medewerkers minstens één of enkele dagen per week op kantoor moeten zijn. Vrijdag en maandag zijn daarvoor populaire dagen: dan wordt er samen een round up gemaakt van de afgelopen week, er wordt bekeken wie welke dossiers gaat afwerken en wat er op de planning staat voor de komende week. In dat opzicht worden zaken als teambuilding en bedrijfsfeestjes trouwens ook belangrijker. Een extra lunch plannen misschien? 

De financiële kant

Denk eraan dat thuiswerken ook een financiële inspanning vraagt: u moet uw medewerkers van alle (ICT)-materiaal voorzien zodat zij hun job kunnen doen en ook een tussenkomst in de telecomkosten (telefoon en internet) is verplicht. Misschien zal u bijkomende investeringen moeten doen in bijvoorbeeld cloud-faciliteiten of software om uw medewerkers met elkaar te laten overleggen. Als Bizz-klant kan u dan alvast goed van start met OneDrive for Business. 
Uiteraard is niet elke job geschikt om thuis te beoefenen: een arbeider die zware machines bedient zal nog steeds on site moeten werken. Voor welke functie kan het en welke niet? Stof om over na te denken. 

Goede afspraken, goede vrienden

Zoals we hierboven al aanhaalden, is het heel belangrijk om goede afspraken op papier te zetten, al was het maar om ook juridisch in orde te zijn. In een thuiswerk-policy noteert u duidelijk wat de voorwaarden en verwachtingen rond thuiswerk zijn, welke medewerkers hiervoor in aanmerking komen en wat u voorziet in materiaal om dit alles mogelijk te maken. Schrijf op hoe de gewerkte uren geregistreerd zullen worden, hoe u het geleverde werk zal evalueren, hoe snel u verwacht dat er op e-mails of telefoontjes gereageerd wordt en in welke mate daarin eventueel kan afgeweken worden door bijzondere omstandigheden. Uiteraard heeft u als werkgever ook het recht om thuiswerk stop te zetten, als deze policy niet of onvoldoende nageleefd wordt. 

Tot slot: voer thuiswerken niet te overhaast in. Begin met één of maximaal twee dagen per week. Zo kan u eenvoudig evalueren of thuiswerk iets voor uw zaak is, de voor- en nadelen aan den lijve ondervinden en snel bijsturen waar het moet. 

Veel succes!

Meer nieuws over:

  • Home working
  • OneDrive for Business

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar