Zelfstandig worden: wat kan je doen?

Gepubliceerd op 16/03/2022 in Inspiratie

Je hebt niet per se veel nodig om zelfstandig te worden, maar in wat? Er zijn verschillende sectoren en activiteiten waarin je zelfstandige kan worden en van thuis uit kan werken. Want geef toe: wat is heerlijker dan ’s ochtends uit je bed rollen, een douche nemen en met een tas koffie vanuit je eigen huis aan de slag gaan?

Zelfstandig worden: wat kan je doen?

Laat anderen maar in de file staan, jij begint je werkdag thuis en zonder stress. Dankzij het internet zijn er vandaag veel meer mogelijkheden om een eigen zaak te starten van thuis. Je klanten vinden je immers via de website van je zaak. Het is natuurlijk uiterst voordelig, aangezien je geen pand moet huren. En voor wie kinderen heeft en flexibel moet zijn, is het bijzonder praktisch.

Hieronder geven we je een paar ideeën die je gemakkelijk vanuit je zetel kunt beginnen. Zo heb je inspiratie als je zelfstandige wil worden, maar nog niet weet in wat.

1. Kledij of juwelen ontwerpen

Ben je een beetje creatief aangelegd? Dan hoef je het niet ver te zoeken. Alles wat je zelf in elkaar steekt, zou je bij wijze van spreken vanaf de keukentafel kunnen doen en omzetten in je eigen bedrijf. Van kledij tot juwelen, van foto’s tot schilderijen, … Op die manier zou je vanuit je hobby bijvoorbeeld een bedrijf kunnen starten.

Natuurlijk loont het in deze gevallen wel om een achterpoortje te voorzien voor het geval je zaak niet het gewenste succes heeft. Beschouw het als een soort plan B waar je meteen op kan terugvallen. Je zou bijvoorbeeld perfect als zelfstandige in bijberoep kunnen starten en minstens deeltijds nog iets anders doen. Zodra je voldoende klanten hebt, kan je nog overschakelen naar zelfstandige in hoofdberoep.


2. E-commerce

Het internet helpt niet alleen om klanten aan te trekken, je zou dit kanaal ook echt kunnen gebruiken om producten te verkopen. E-commerce wordt ieder jaar groter en bijna elke zaak of winkel biedt tegenwoordig de mogelijkheid aan om via de webshop iets aan te kopen. Er zijn verschillende manieren om online te verkopen:

  • Je maakt producten zelf en verstuurt ze naar klanten.
  • Je laat producten maken door een derde partij.
  • Je doet aan ‘drop shipping’: hierbij ontvang je een bestelling van een klant, waarna je de bestelling naar een producent of groothandel doorplaatst. Die verstuurt het product dan rechtstreeks naar de eindklant.

Voor een starter is de laatste formule op het eerste gezicht de interessantste. Je hoeft immers geen geld te investeren in aspecten zoals opslagruimte of logistiek – je bestelling moet immers nog bij de klant geraken. Maar elke situatie is anders, dus denk bij voorbaat goed na over wat het meest bij jou past. Vandaar dat je ook best pas van start gaat wanneer je een klantenbestand hebt.


3. Vertegenwoordiger of makelaar

Zowel verkopers als vertegenwoordigers of makelaars zijn vaak onderweg naar klanten. Bijgevolg is het een beetje zinloos om geld te pompen in de huur van een kantoor. Meer dan een smartphone en een computer heb je immers niet nodig. Als je toch eens niet op de baan bent, dan werk je gewoon vanaf je bureau thuis.

Je zou de rollen ook kunnen omdraaien en klanten soms bij je thuis ontvangen. In dit geval voorzie je best een aparte ruimte, zodat ze niet door het woongedeelte moeten lopen. Maar ook dit kan je dus perfect zoals een dokterspraktijk in je eigen woning doen. Ga in dat geval wel goed na of je wel aan de juiste voorwaarden voldoet om thuis een handelsactiviteit te verrichten.


4. Administratief medewerker

Is administratie je specialiteit? Dan kan je nagaan in welke sector bedrijven op zoek zijn naar administratief medewerkers. Je hoeft daarvoor helemaal niet als bediende te werken, maar je kan administratieve taken ook als zelfstandige van thuis uitvoeren. Zeker als je al ervaring hebt, zal je vrij snel aan klanten geraken.

Maar ook zonder die ervaring heb je zeker mogelijkheden om via sociale media makkelijk contacten te leggen en bedrijven te e-mailen die op zoek zijn naar hulp. Administratie bestaat doorgaans uit het opvolgen van dossiers, het beheren van planningen, mails verwerken en versturen, telefoontjes beantwoorden, … En in moderne tijden is het perfect mogelijk om al die dingen van thuis te doen.


5. Online redacteur of copywriter

Het internet staat geen seconde stil en daarvoor is content nodig. Wie een goede pen heeft, vindt zeker interessante opdrachten. Dat zou als redacteur van een website kunnen, want hiervoor hoef je natuurlijk niet noodzakelijk op een redactie te zitten. Ook de vraag naar goede copywriters neemt toe. Meestal is zo’n auteur een freelancer die z’n diensten van thuis aanbiedt. Ook dit is een activiteit die je eerst in bijberoep zou kunnen starten om een klantenbestand op te bouwen dat solide genoeg is.


6. Community manager

Natuurlijk moet met die content ook iets gedaan worden om ervoor te zorgen dat je het juiste publiek bereikt. Dat is de taak van een community manager, een functie die voor de opkomst van de sociale media helemaal nog niet bestond. Je werkomgeving varieert tussen Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en zelfs Snapchat. Bijgevolg heb je enkel een pc en een internetverbinding nodig.

Bedrijven beseffen hoe belangrijk het is om sterk vertegenwoordigd te zijn op de sociale media. Daarom zijn ze zeker bereid om iemand te belonen die ervoor kan zorgen dat ze in de massa berichtjes voldoende opvallen. Ben je creatief en zijn Facebook en co je dagelijkse speeltuin? Dan zou je wel eens een goede community manager kunnen zijn.


7. Grafisch designer

Ook deze functie heeft alles met online content te maken. Er zijn immers ook mensen nodig die deze content in een mooi ontwerp moeten gieten. De vraag hiernaar neemt nog iedere dag toe. Dat kan gaan van een logo voor een bedrijf tot het uitwerken van een aantrekkelijke website of webshop. Of misschien heb je wel aanleg om op je pc andere dingen te ontwerpen, zoals kleren of meubels?


8. Privéleraar

Ben je goed in wiskunde? Spreek je een vreemde taal even vloeiend als een native speaker? Of heb je een ander talent waarvoor je je expertise met de buitenwereld wil delen? Je zou als privéleraar aan de slag kunnen gaan en je klanten bij je thuis les geven. Uiteraard is dit ook na de werkuren mogelijk, zodat je overdag nog een ander beroep zou kunnen doen.


9. Boekhouder

Alle mensen die we hierboven al hebben opgesomd, hebben nood aan een goede boekhouder. En zo zijn er nog genoeg andere zelfstandigen. Om met je neus in de rekeningen te hangen, zit je best op je gemak. En waar ben je dan beter dan thuis aan je eigen bureau? Uiteindelijk gaat het voor heel wat mensen om behoorlijk grote sommen geld. Zeker als de belastingaangifte moet worden ingediend, zal je bergen werk hebben. Een telefoon, een pc en een printer. Meer heb je niet nodig!


10. Dierenverzorger

We sluiten af met een job die enkel geschikt is voor wie echt van dieren houdt. Je zou bijvoorbeeld huisdieren kunnen verzorgen. Denk maar aan hondenkappers die ervoor zorgen dat onze trouwe viervoeters er op hun paasbest bij lopen. Tenzij iemand thuis allergisch is aan honden en katten, zou je je pluizige klanten perfect in je eigen woning kunnen ontvangen.


Starten als zelfstandige: hoe begin je daaraan?

Om een eigen zaak te starten, moet je eerste een aantal zaken in orde brengen. Zo is het belangrijk dat je een btw-nummer aanvraagt, je inschrijft in de Kruispuntbank van Ondernemingen en je aansluit bij een Sociaal Verkeringsfonds om je sociale bijdragen als zelfstandige te kunnen betalen. Daarvoor kan je langsgaan in een van de vele ondernemingsloketten in ons land en zij brengen dan het nodige papierwerk voor je in orde. Vervolgens is het een zeer goed idee om een boekhouder te zoeken om je financiën te regelen, ook voor vrije beroepen waarbij je soms bepaalde vergunningen nodig hebt.


En jij, heb jij al eens nagedacht over digitale oplossingen voor jouw bedrijf?

Business Booster helpt je om je bedrijf online lokaal te doen groeien, ongeacht jouw sector of jouw ambities.

Geniet van advies, begeleiding en een follow-up door een digitale expert bij elke fase.

En dat is niet alles: je geniet van veilige hosting op de Belgische Proximus-servers, je krijgt een eigen domeinnaam en een professioneel e-mailadres en we geven er een Google MyBusiness-pagina en -account bovenop!

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar