×
×

Digitale schoonmaak – Stap 1: Ruim uw harde schijf op

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren24/08/2015

Digitale schoonmaak – Stap 1: Ruim uw harde schijf op
Wie geestelijk vermoeid is, krijgt het advies om het hoofd eens helemaal leeg te maken. Nadenken gaat nadien zoveel beter. Hetzelfde geldt voor uw digitale activiteiten: ook uw harde schijf moet regelmatig worden ontlast om optimaal te kunnen presteren. Moeilijk is het niet en het hoeft niet veel tijd te kosten. Enkele tips voor uw ICT-schoonmaak.

De harde schijf van uw pc doet dienst als opslagmedium maar ook als virtueel geheugen. Dat geheugen wordt aangesproken wanneer het RAM-geheugen van de computer vol raakt. De harde schijf werkt echter veel trager dan het eigenlijke RAM-geheugen. Als ze bovendien behoorlijk vol zit, worden de prestaties extra vertraagd. Leegmaken is de boodschap. Opgelet: bij het opruimen van de harde schijf verwijdert u uiteraard alleen bestanden die u nooit meer nodig hebt of zogenaamde tijdelijke bestanden. Die laatste zijn bijvoorbeeld de vele bestanden die door uw browser worden aangemaakt tijdens uw speurtochten op het internet.

Schijfopruiming

Een makkelijke manier om dergelijke bestanden te verwijderen, is het programma Schijfopruiming van Windows. U kunt er de prullenbak mee leegmaken en overbodige, dubbele en tijdelijke bestanden mee opruimen, maar ook allerlei systeembestanden en programma’s die u niet langer gebruikt. Voor Mac zijn tal van eenvoudige programma’s voor schijfopruiming en –onderhoud gratis te downloaden: AppCleaner, CleanMyMac … U wordt doorgaans goed begeleid bij het gebruik van deze programma’s. 

Defragmentatie

Een andere belangrijke onderhoudstaak bestaat uit defragmentatie. Uw harde schijf slaat bestanden op in fragmenten die een willekeurige plek krijgen op de disk. Als fragmenten van een bestand te zeer verspreid zijn, moet de computer er langer naar zoeken, wat voor vertraging zorgt. Door te defragementeren worden al die fragmenten mooi geordend en wordt uw pc beduidend sneller. In Windows wordt het programma Schijfdefragmentatie schematisch uitgevoerd, maar u kunt uw schijven en stations ook handmatig analyseren en defragmenteren. Naargelang de grootte van de harde schijf kan dit enkele minuten tot enkele uren duren. Mac-besturingssystemen gaan intelligenter met de vrije ruimte op de schijf om, waardoor pas fragmentatie optreedt als de schijf bijna vol is.

Nog dit: uiteraard zijn er ook allerlei (al dan niet gratis) analyse- en onderhoudstools verkrijgbaar zoals SlimCleaner en Revo Uninstaller die de prestaties van uw harde schijf een boost geven.

Meer nieuws over:

  • Ongestoord ondernemen
  • ICT

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar