Is het veilig om guest wifi in je nieuwe zaak aan te bieden?

Gepubliceerd op 02/06/2020 in Start Like A Pro

Een gratis internetverbinding voor je gasten aanbieden, is niet langer een luxe. Het is voor veel zaken een must geworden. Zeker als je net van start bent gegaan, zal je bij klanten meteen een goede indruk maken wanneer deze service aanwezig is. Het is bovendien erg gemakkelijk om guest wifi aan je router toe te voegen.

Is het veilig om guest wifi in je nieuwe zaak aan te bieden?

Uiteraard zal je wellicht heel wat vragen hebben over guest wifi. Heeft je eigen verbinding er niet onder te lijden als je klanten massaal op je netwerk mogen surfen? En hoe veilig is het eigenlijk? Breng je de gegevens van je zaak niet onnodig in gevaar? Wat moet je doen om guest wifi in te stellen? Als beginnende ondernemer heb je al genoeg aan je hoofd, maar dit is gelukkig iets waarvan je niet hoeft wakker te liggen. Het is echt heel simpel.

De meeste routers bieden deze optie al aan, je moet ze enkel activeren. Hiervoor ga je naar de instellingen door het IP-adres in de URL van een browser in te geven. Vervolgens ga je de naam en het wachtwoord van de administrator moeten invullen. Normaal zie je nu de optie om een netwerk voor je gasten te activeren. Soms zit deze feature wel een beetje verstopt, dus dan kan je best even op Google het model van je router opzoeken. Van zodra je toegang tot de guest wifi geopend hebt, moet je de nieuwe verbinding enkel nog een naam en een wachtwoord geven.

Bizz Guest Wifi is dé oplossing om je klanten toegang tot een veilige internetverbinding te geven. Hun telefoonnummer is het enige wat ze nodig hebben om te connecteren en surfen.


Het is normaal dat je op het eerste gezicht zou denken dat zo’n verbinding voor gasten een extra gevaar is voor de gegevens van je zaak. Maar niets is minder waar, want guest wifi heeft alleen maar voordelen. We zetten de belangrijkste op een rij:

1. Guest wifi beschermt je eigen internetverbinding

Bezoekers en klanten verwachten tegenwoordig dat ze toegang tot het lokale netwerk krijgen. Zeker als je zaak net is opgestart, gaan ze er toch van uit dat er guest wifi aanwezig moet zijn. Anders zal het niet lang duren vooraleer iemand naar het wachtwoord van je netwerk komt vragen. Klant is koning, dus is de kans groot dat je die persoon toegang geeft. Dit moet je eigenlijk absoluut vermijden, want al jouw gegevens worden beschermd door dat wachtwoord. Voor hackers is het zo niet moeilijk om in te breken.

Met een aparte verbinding voor je gasten is je wachtwoord veilig. Ze krijgen dan een ander wachtwoord of kunnen via SMS connecteren. En zelfs als iemand dan nog slim genoeg is om je server te vinden, zal die persoon via guest wifi nooit toegang krijgen. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn de gegevens van je zaak dus juist beter beschermd wanneer je een apart netwerk voor gasten aanbiedt.


2. Je eigen internetverbinding is sneller

Een andere vaak gestelde vraag over guest wifi: zal je eigen internetverbinding dan niet veel trager zijn? Als beginnend ondernemer wil je uiteraard zo efficiënt mogelijk werken en een slechte internetconnectie kan je missen als kiespijn. Bovendien wordt een netwerk steeds zwaarder op de proef gesteld naarmate we meer toestellen met het internet verbinden. Ook op dit vlak is guest wifi juist een troef voor je zaak. Je houdt bezoekers van je eigen netwerk, zodat jij en al je slimme apparaten probleemloos blijven werken.


3. Je ziet welke toestellen je netwerk gebruiken

Je kan je gasten vragen om zich te authentiseren wanneer ze online komen. Zo is je verbinding veiliger, en je ziet altijd welke toestellen er gebruik van maken.

Voor een nieuwe zaak biedt guest wifi op die manier ook erg waardevolle informatie. Je zal kunnen zien hoeveel tijd klanten in je zaak doorbrengen en wanneer ze er het vaakst zijn. Denk er ook zeker eens over na om je gasten bij het inloggen eerst een pagina met informatie over je zaak en je producten te tonen. Gratis reclame is altijd mooi meegenomen als je budget nog eerder beperkt is.

Lanceer je zaak als een pro dankzij ons aanbod voor Starters.

Dat interesseert me!

4. Je bepaalt zelf wat ze met je verbinding mogen doen

Als je nog niet helemaal overtuigd bent dat guest wifi veilig is, dan moet je ook weten dat je de touwtjes zelf in handen hebt. Jij bepaalt via de instellingen wat je gasten op jouw netwerk mogen doen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde sites of sociale media blokkeren. Afhankelijk van de bezigheden van je zaak, kan het natuurlijk wel juist nuttig zijn om klanten toegang tot sociale media te geven. Voor de meeste restaurants is het toch geweldig als een gast iedere maaltijd tot in de fijnste details met z’n volgers op Instagram deelt?

Ook op bandbreedte kan je een limiet voor je klanten zetten. Het is zelfs mogelijk om guest wifi enkel voor draagbare computers beschikbaar te maken, en dus niet voor smartphones, tablets of andere slimme apparaten.


5. Je beschermt ook je eigen apparaten

We hebben al vermeld dat steeds meer slimme apparaten van het internet gebruik maken. In een gloednieuwe zaak is de kans groot dat je moderne toestellen hebt gekocht die voor een groot stuk online werken. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je apparaten plots erg kwetsbaar zijn voor hackers. Dat maakt het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je klanten en bezoekers op een apart netwerk surfen.

Guest wifi is dus om tal van redenen een extra beschermingslaag voor het netwerk van je zaak. Bovendien zullen je klanten er oprecht blij mee zijn. Een win-winsituatie dus!


Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar