×
×

Belgische kmo’s blaken van gezondheid

door JohanLaat je inspireren06/02/2018

Belgische kmo’s blaken van gezondheid
Onze Kleine en Middelgrote Ondernemingen doen het goed. UNIZO, UCM en Graydon stelden op 23 januari hun kmo-rapport over 2017 voor. De belangrijkste conclusie: het vermogen van de kmo’s neemt toe en dat vertaalt zich in een groeiende investeringshonger. Toch is er nog ruimte voor verbetering.

Zin om te investeren

“In Vlaanderen is de appetijt om te investeren groter dan in 2007, het jaar vóór de crisis uitbrak”, zegt Eric Van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon. “Dat geldt voor alle sectoren. Aan de andere kant potten de kmo’s massaal geld op. Geld dat ze beter aan het werk zouden zetten door te investeren, of door het uit de zaak te halen en te beleggen. Er blijft nog veel potentieel onbenut.”

Danny Van Assche, die begin dit jaar Karel Van Eetvelt opvolgde als topman van UNIZO, bevestigt dit. “Het komt erop aan om de investeringsbereidheid te verzilveren en verder aan te zwengelen. De overheid moet zelf het goede voorbeeld geven en blijven investeren in infrastructuur, bijvoorbeeld door het mobiliteitsprobleem aan te pakken.”

Brussel hinkt achterop

Op nationaal niveau zit slechts 10 procent van de kmo’s in slechte papieren: een halvering ten opzichte van het jaar 2000. De overgrote meerderheid is financieel redelijk tot zeer gezond. Het scenario in Brussel is minder rooskleurig: daar bevindt nog altijd 22 procent van de ondernemingen zich in de financiële gevarenzone.

Historisch lage rente: Nu of nooit!

“Wie zijn investeringen deels met eigen vermogen en deels met vreemd vermogen wil financieren, moet dringend zijn kans grijpen,” vervolgt Van Assche. “De rente staat historisch laag, maar daar kan snel verandering in komen. Het moet dus nú gebeuren.”

Nood aan begeleiding

Vanaf 1 september 2019 is het attest bedrijfsbeheer niet langer verplicht voor wie een eigen zaak wil beginnen. UNIZO waarschuwt dat er werk moet worden gemaakt van alternatieven, zodat kmo’s ook in de toekomst financieel gezond kunnen blijven.

“Ondernemers moeten via opleidingen en coaching versterkt worden in hun financiële vaardigheden”, stelt Van Assche. “Ze hebben die nodig om hun rendabiliteit verder op te krikken. Natuurlijk moeten de opleidingen van een hoger niveau zijn dan wat nu via het attest bedrijfsbeheer wordt verwacht. Als werkgeversorganisatie willen we daar een actieve rol in spelen.”

Competentieschaarste

Veel sectoren hebben het nog altijd moeilijk om geschikte arbeidskrachten te vinden. Dit is een rem op de investeringsbereidheid van ondernemingen. Er zijn maatregelen nodig om de bestaande vacatures beter in te vullen. In de horeca, bijvoorbeeld, is zowat elk beroep een knelpuntberoep, óók de functies die geen lange of moeilijke opleiding vragen.

“Er is terughoudendheid om vol te investeren als je voor de jobs die je daarmee creëert toch geen mensen vindt”, besluit Van Assche.

Lees het volledige kmo-rapport 2017

Meer nieuws over:

  • starters
  • ondernemen
  • UNIZO
  • rapport
  • Graydon
  • UCM

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Reageer

{{ totalResults ? (((totalResults == 0) || (totalResults == 1)) ? "reactie" : "reacties") : ("reactie") }}


Avatar


Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar