×
×

Werk en gezin combineren als zelfstandige mama

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren08/03/2016

Werk en gezin combineren als zelfstandige mama
Zelfstandige mama’s kennen het gevoel ongetwijfeld: op sommige dagen lijken ze zich te vergalopperen en zijn ze eerder ‘mamager’ dan manager. Er kruipt veel tijd in het werk en ook het gezin eist veel aandacht op. Hoe combineert u dat alles?

Hou werk en huishouden strikt gescheiden

Wie één of meerdere dagen per week van thuis uit werkt, weet hoe het gaat. Snel even de wasmachine aanzetten, een afwasje doen, de badkamer opruimen of stofzuigen, het kan toch geen kwaad? Mis! 
Focus tijdens de werkuren volledig op uw professionele taken. Sta op hetzelfde tijdstip op en maak u ’s ochtends klaar alsof u die dag een afspraak heeft op kantoor. Werk tijdens dezelfde uren als op kantoor en rek de middagpauze niet nodeloos.
Het omgekeerde geldt ook: klap de laptop toe na de dagtaak en focus daarna volledig op uw gezin.

Vermijd de ochtendspits

We bedoelen eigenlijk: vermijd de ochtendspits in de badkamer en keuken. Leg ’s avonds al alle kleren klaar voor de volgende dag. Vul boekentassen al zo goed mogelijk, met bijvoorbeeld de nagekeken agenda, het nodige schoolmateriaal en enkele snacks. Stel een schema op wie wanneer de badkamer gebruikt en leg alvast de ingrediënten klaar die u de volgende dag wil gebruiken bij het avondmaal.

Durf te delegeren

Ga er niet van uit dat alles instort wanneer u er even niet bent. Durf taken uit te besteden aan anderen. Stuur die berg strijk naar het strijkatelier, regel een poetsvrouw of vraag aan de buurjongen om de tuin te onderhouden. En voor we het vergeten: helpt iedereen voldoende mee in het huishouden? 

Reken op verrassingen

Veel zelfstandigen kunnen niet zonder hun vertrouwde to-dolijst. Hebt u een taak gepland voor elk moment van de dag? Fout! Voorzie ruimte voor onvoorziene gebeurtenissen, van een kind dat met koorts opstaat of pech met de wagen tot een onverwachte, dringende taak voor het werk. Er bestaan duizenden mogelijke verrassingen waarmee u dagelijks te maken krijgt. Een propvolle agenda is dan het laatste wat u nodig hebt.

U staat er niet alleen voor!

Bent u onlangs bevallen of bent u in verwachting? Proficiat! Vergeet niet dat u als zelfstandige mama recht hebt op 105 gratis dienstencheques. Maak hier zeker gebruik van! U moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen: u moet ingeschreven zijn als zelfstandige, een aanvraag ingediend hebben bij uw sociale verzekeringsfonds, bevallen zijn en na de geboorte opnieuw aan de slag gaan als zelfstandige.

Perfectie bestaat niet

Perfecte mama’s bestaan niet, dus streven naar perfectie hoeft ook niet. Ja, u mag het huishouden best een dagje links laten liggen. Nee, u kan niet elke dag alle afspraken afwerken zoals gepland. Af en toe zal u de kinderen wat later van school oppikken. En niemand is ooit dood gegaan van een occasionele diepvriesmaaltijd omdat u die dag tijd tekort kwam. 

Een sociaal netwerk doet wonderen

Durf als zelfstandige mama toegeven dat het soms allemaal te veel wordt. Vraag dan aan familie, vrienden of zelfs ouders van klasgenootjes om in te springen. Misschien kunnen de grootouders de kinderen wel af en toe van school afhalen of kan de buurvrouw eens een half uurtje op de kinderen passen. Probeer ook een beurtrol af te spreken met andere ouders om de kinderen naar het ballet, de paardrijles, de Chiro, de zwemles en noem maar op te brengen. Op dat moment toont een hecht sociaal netwerk zijn nut.

Meer nieuws over:

  • combineren
  • mama
  • Zelfstandige
  • tips
  • zelfstandige

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar