×
×

Ook kleine ondernemers winnen bij een digitale transformatie

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren18/04/2016

Ook kleine ondernemers winnen bij een digitale transformatie
Veel grote bedrijven hebben vandaag de mond vol over de digitale transformatie die ze doormaken. Toch is de verandering naar een meer digitale onderneming niet hun alleenrecht. Ook kleine ondernemers kunnen er garen bij spinnen, maar hoe ziet digitaliseren op hun maat er precies uit?

Toen verenigingen als BeCommerce de balans opmaakten van 2015 was de teneur licht euforisch: e-commerce in België was vorig jaar goed voor 7 miljard euro omzet. Toch viel in de berichten hierover ook steeds dezelfde kanttekening: veel van die omzet vloeit naar grote buitenlandse verkopers. De kleine Belgische ondernemers lopen achterop. Ze doen minder aan e-commerce en hebben drempelvrees om hun onderneming de digitale snelweg op te sturen. Want die beruchte digitale transformatie gaat niet enkel over een webshop of een digitaal archief. Het is een proces dat de hele onderneming verandert. Net dat is de basis om bijvoorbeeld met succes aan e-commerce te doen. Maar hoe doet u dat als klein bedrijf met een handvol werknemers?

1. Haal digitaal uit zijn hokje

Toen bedrijven in de jaren ’90 het internet omarmden, ontwikkelden ze vaak een aparte digitale afdeling. Die eerste golf van digitalisering is intussen voorbij. De tweede veranderingsgolf die we nu kennen, haalt internet uit zijn cocon. Bedrijven brengen hun digitale vaardigheden onder in elk departement: van het personeelsbeleid over sales en marketing tot logistiek. Dat kan u ook als kleine ondernemer doen. Stop niet bij één medewerker die alles beheert wat digitaal is, maar zorg ervoor dat iedereen digitale vaardigheden opbouwt. En investeer zelf mee, bijvoorbeeld in software die iedereen toegang geeft tot al de gedigitaliseerde werk- of archiefdocumenten in uw onderneming. 

2. Kijk verder dan uw archiefkast

Toch gaat digitalisering verder dan het in de cloud brengen van het archief of van alle informatie waarmee uw mensen in de weer zijn. Laten we het voorbeeld nemen van een architectenbureau met enkele medewerkers. Het vak van architect digitaliseert sterk en vergt investeringen in dataopslag. Maar het bureau kan digitalisering ook ruimer zien: het kan werken met meer mobiele dragers voor klantenbezoeken of werfvergaderingen. Het kan ook apparaten, zoals opmeetapparatuur, connecteren aan het internet (the internet of things). Tot slot kan het alle gegevens via analytische programma’s gebruiken om beslissingen te nemen (data-analyse). Zo worden de belangrijkste delen van een digitale verandering naadloos toegepast op een kleine structuur.

3. Verander voor de klant

Inzetten op bijvoorbeeld data-analyse of connectiviteit geeft de indruk dat digitaal veranderen om uzelf draait. Toch is dat niet zo. Alle specialisten wijzen erop dat u bij een veranderingsproces in de eerste plaats moet vertrekken vanuit de klant. In de praktijk betekent dit dat u elke ingreep of investering doet om de ervaring van de klant met uw bedrijf te verbeteren. Houd dat steeds in het achterhoofd. En wees creatief: digitaal werken is een prima basis om sterke oplossingen op maat uit te denken. Maar het helpt u ook om duidelijker en sneller te communiceren of om praktische hinderpalen weg te werken.

4. Bekijk wat nieuwe technologie betekent

De kroon op het werk van een digitaal veranderingsproces is het verfijnen van uw businessmodel. Wie technologie goed gebruikt om zijn klant een betere ervaring te schenken, komt vaak uit bij nieuwe producten. Of bij een nieuwe manier om als zelfstandige geld te verdienen. Een mooi voorbeeld zijn de vele kleinschalige landbouwbedrijven die niet enkel verkopen aan de grootdistributie. Ze ontwikkelden een digitaal platform (een website, een app,…) waarmee ze rechtstreeks aan klanten leveren, verzamelen zelf data over die klanten en verbeteren zo de klantenervaring en hun eigen werking.

5. Investeer in veiligheid

Meer digitalisering betekent meer netwerken en meer nood aan veiligheid. Bekijk of uw infrastructuur goed presteert en opgewassen is tegen onverwachte omstandigheden (een plots hogere vraag of minder goed bedoelde pogingen om uw systeem te ontregelen).

6. Denk aan uw fiscaliteit

De fiscus helpt om kleine ondernemers een duwtje in de rug te geven bij hun digitale transformatie. Sinds dit jaar (maar met terugwerkende kracht naar 1 januari 2015) kunnen zij 13,5% van hun digitale investering in mindering brengen van hun belastbare winst.

Meer nieuws over:

  • Big data
  • Digitalisering
  • digitale transformatie
  • change management

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar