×
×

Welke apps verbruiken veel data, welke niet?

door JohanWist je dat…14/08/2017

Welke apps verbruiken veel data, welke niet?
Veel smartphone-abonnementen komen tegenwoordig wel met een flink pak data, maar toch is het goed om uw verbruik in de gaten te houden. Hierbij vier categorieën van apps en tips om hun verbruik in te perken.

Navigatie-apps

Apps die de GPS gebruiken om uw positie te bepalen – zoals Google Maps – verbruiken vaak data. Gelukkig kunnen de meeste van deze programmaatjes tegenwoordig ook de kaarten op voorhand downloaden, terwijl u bijvoorbeeld wifi gebruikt. Is dat niet mogelijk, omdat u onverwacht uw gps moet gebruiken, gebruik hem dan pas op het laatste moment. Als u bijvoorbeeld van Bergen naar Antwerpen rijdt, schakelt u de gps pas in als u de Scheldestad inrijdt en de navigatie-aanwijzingen echt nodig heeft.

Bij veel GPS-apps – bv. TomTom – moet u kaarten downloaden voordat u de app gebruikt. Dat doet u natuurlijk best via wifi. Daarna mag u rustig de dataverbinding uitzetten. Wat u dan wel mist, zijn bijvoorbeeld waarschuwingen over ongevallen, wegomleidingen en meldingen voor betere, alternatieve routes.

Sociale media

Sociale media zijn bij uitstek het soort apps die veel data consumeren. Hoe meer updates u post, hoe hoger het verbruik uiteraard, maar ook het bekijken van filmpjes en foto’s van vrienden kan aardig aantikken. Een handige tip alvast: zet in de instellingen van Instagram, Twitter en Facebook het automatisch afspelen van video’s uit of laat dit enkel toe als u wifi gebruikt.

Er bestaan onderling wel wat verschillen over hoe gulzig sociale media-apps met data omgaan. Zo kost het posten van een foto op Whatsapp ongeveer 100 kilobyte. Op Snapchat is dat al snel het drie- of viervoudige. Een minuutje bellen via Whatsapp verstookt een kleine 400 kilobyte, bij Viber en Zangi is dat maar de helft. Met een minuut live video op Facebook bent u elf megabyte kwijt.

Let wel: dit zijn geen absolute getallen. Veel hangt af van de kwaliteit van het filmpje of de foto die je bekijkt en van je verbinding. Op 4G zullen veel apps immers automatisch een betere kwaliteit leveren.

Videobellen

De Nederlandse site Iphoned deed onlangs een interessante test: welke apps verbruiken het meest bij videobellen. Absolute kampioen bleek Skype te zien, die app jaagde er gemiddeld liefst dertig megabyte per minuut door. De reden daarvoor hebben we hierboven al aangehaald: Skype probeert altijd de beste videokwaliteit te leveren en dat kost veel data.
Veruit de zuinigste videobel-app bleek Facetime te zijn van Apple op iPhone. Dit programma had aan niet meer dan 3,2 megabyte per minuut genoeg. Ook Duo van Google scoorde vrij goed: 9,7 megabyte per minuut.

Streaming-apps

Er valt moeilijk aan te ontsnappen: het streamen van video kost veel data. Wie dus onderweg van Netflix of YouTube wil genieten, kan dus maar uitkijken naar een FON-wifi-hotspot. Sowieso een goed idee is het om de kwaliteit van de filmpjes in te perken in de instellingen. Bij Netflix verbruikt de hoogste stand bijvoorbeeld vier keer zoveel data als de laagste.

Onderweg muziek beluisteren is een stuk minder data-intensief dan naar video kijken, maar toch… de eenvoudigste oplossing om een hoog verbruik te vermijden is simpel: download de albums die u wil beluisteren voor u er op uit trekt en doe dit via wifi. Daarna kan u uw dataverbinding zelfs uitzetten, de muziek blijft spelen.

Meer nieuws over:

  • Apps
  • Mobile data

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar