×
×

1 April, maar met cybercriminaliteit lacht u beter niet

door JohanLaat je inspireren31/03/2017

1 April, maar met cybercriminaliteit lacht u beter niet
Criminelen verplaatsen hun actieterrein almaar vaker naar het internet. Ook kleine ondernemingen en zelfstandigen zijn steeds meer het slachtoffer.

Phishing is jammer genoeg geen aprilgrap… Met deze basic tips beschermt u uzelf en uw bedrijf. Vergeet ze ook niet mee te geven aan uw personeel, dat is alvast een eerste tip. 

 1. Hou uw IT up to date

  Zorg ervoor dat van alle software die u gebruikt, u steeds de laatste nieuwe versie heeft. Niet alleen op uw computer, maar ook op uw smartphone. Installeer daarom altijd de updates die de fabrikant beschikbaar maakt. 

  Daarmee beschikt u niet alleen over de laatste nieuwe functionaliteiten, de updates dichten vaak ook de gaten die cybercriminelen kunnen gebruiken om digitaal in uw systeem te breken. Ook uw virusscanner moet regelmatig de laatste nieuwe virusdefinities downloaden om nieuwe gevaren te herkennen.  

 2. Dowload enkel software uit de officiële download-winkels

  Weersta absoluut de verleiding om software te downloaden van schimmige websites of exotische, onbekende download-winkels. Vaak gaat het om gekraakte versies van spelletjes of apps of bijvoorbeeld programma’s om illegaal films te downloaden. 

  Soms ook over pure bedrijfssoftware die voor belachelijk weinig geld worden verkocht of gratis worden weggegeven. Doe dit niet, niet op uw pc en niet op uw smartphone. De kans is heel groot dat u zo virussen of ander digitaal gespuis binnenhaalt. 

 3. Maak altijd een back-up

  Configureer uw pc zo dat hij automatisch back-ups neemt van uw belangrijkste gegevens. Die back-ups kan u naar een externe harde schijf sturen, naar een schijf in uw netwerk (een zogenaamde NAS) of naar de cloud (bijvoorbeeld Microsoft OneDrive). Zeker die laatste optie verdient de voorkeur. Een schijf die permanent aan uw computer hangt, kan immers geïnfecteerd worden met schadelijke software. 

  Ook uw smartphone kan u zo instellen dat bijvoorbeeld foto’s of bepaalde mappen automatisch naar de cloud gekopieerd worden. Wordt uw telefoon geïnfecteerd of bent u hem verloren, dan kan u daar uw belangrijke data opnieuw terughalen. 

 4. Gebruik sterke wachtwoorden

  Gebruik voor al uw logins steeds een ander, sterk wachtwoord. Dus niet uw geboortedatum, niet de naam van uw hond en al zeker niet 123456. Wel een combinatie van cijfers, leestekens en letters die geen enkele betekenis heeft, genre “47{Uzo@18JJb!”. 

  Dit soort wachtwoorden zijn uiteraard onmogelijk te onthouden, zeker als u er zo heel veel verschillende gebruikt. Laat dat klusje over aan een goede wachtwoord manager, dat is software die deze wachtwoorden voor u onthoudt en automatisch op de juiste sites invult. Bekende namen zijn onder meer 1Password, Keepass, Dashlane en Keeper

 5. Gebruik encryptie-software

  Zowel Windows als OS X hebben tegenwoordig ingebouwde software aan boord waarmee u de gegevens op uw computer kan versleutelen. Bij OS X kan dit via File Vault, bij Windows heet dit Bitlocker. Door uw data te versleutelen, wordt deze onleesbaar als ze toch, onverhoopt, in handen van cybercriminelen mocht vallen. 

  Opgelet: het ontsleutelen gebeurt ook via een wachtwoord dat u moet kiezen, zorg er dus voor dat dit wachtwoord sterk is en onmogelijk te raden valt. Hoe langer het wachtwoord, hoe beter. 

 6. Bescherm uw netwerk

  Maak gebruik van een firewall als afscherming tussen uw eigen netwerk en het internet. Een firewall “bewaakt” al het in- en uitgaande data op uw computer en laat enkel toegestaan verkeer passeren. Windows en OS X hebben ingebouwde firewalls, maar er zijn ook commerciële alternatieven te koop. 

  Heeft u personeel dat soms van thuis werkt en op uw eigen netwerk inlogt? Zet dan een VPN op of Virtual Private Network op. Dat is een soort “tunnel” tussen uw pc en het internet die versleuteld wordt en die het hackers een stuk lastiger maakt om aan uw gegevens te komen. Zo’n VPN kan u trouwens zelf ook gebruiken als u op het internet inlogt in hotels, coffeeshops of luchthavens

 7. Klik nooit op onbekende links in e-mails

  Door op links te klikken die u niet kent, kan u virussen binnenhalen, het slachtoffer worden van phising of van ransomware (waarbij de gegevens op uw pc worden versleuteld en onbruikbaar gemaakt tot u een bepaalde som geld betaalt). Kijk dus steeds goed na wie de afzender is van de mail. 

  Als u het adres niet herkent, als de mail veel spelfouten bevat, in een bizarre stijl is opgesteld of u aanzet om heel snel te reageren, klikt u best niet op eventuele links. Let wel: dit is wel geen gouden regel meer, ook hier leren de cybercriminelen bij. Wel een goede stelregel: bij de minste twijfel, klikt u niet. Denk er ook aan dat bijvoorbeeld uw bank nooit achter een pincode zal vragen, niet per mail, niet per telefoon, niet per sms. 

Meer nieuws over:

 • cybercriminaliteit
 • 1 april

Nieuws filtering op :

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar