×
×

De voor- en nadelen van coworking

door Proximus Bizz teamWist je dat…09/11/2015

De voor- en nadelen van coworking
Coworking, een manier van werken waarbij verschillende freelancers, zelfstandigen of werknemers de werkomgeving delen, bestaat dit jaar precies 10 jaar. Als u er zelf al geen gebruik van maakt, is de kans toch groot dat u er al van hoorde. Of misschien overweegt u wel om in de toekomst ook te gaan coworken? Voor de twijfelaars zetten we graag de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

1) Besparen, natuurlijk

In plaats van zelf een peperdure kantoorruimte te huren, gebruikt u de bureaus, vergaderzalen en infrastructuur van een coworkingruimte. Dat komt nét iets professioneler over bij een potentiële nieuwe klant dan een vergadering aan de keukentafel. Plus: u hoeft niet zelf te investeren in een koffiezetapparaat, koelkast, fax, printer en andere apparaten die in elk kantoor thuishoren.

2) Feedback

In een coworkingruimte kunt u uw creatiefste ideeën voorleggen aan de mensen rondom u. In de meeste gevallen zijn zij actief in heel andere sectoren, waardoor ze garant staan voor een frisse kijk op de zaak. Uit onderzoek van Deskmag (1) bleek die interactie met een score van 84 % de voornaamste motivatie om voor coworking te kiezen, gevolgd door flexibele uren (83 %), opportuniteiten (82 %) en kennis delen (77 %). Het is altijd leuker om een kleine overwinning te delen met anderen. Tegelijk verwerkt u een tegenslag gemakkelijker door erover te praten met gelijkgestemden.

3) Netwerken

De juiste mensen kennen en ontmoeten is essentieel voor elke ondernemer. In een coworkingruimte ontmoet u misschien net die ene persoon die uw onderneming een nieuwe boost geeft. Uw naaste buur wordt misschien wel uw belangrijkste klant!

4) Flexibiliteit

Bij heel wat coworkinginitiatieven huurt u probleemloos (extra) ruimte op maandelijkse, wekelijkse en zelfs dagelijkse basis. Zo schakelt u bijvoorbeeld voor een tijdelijk project probleemloos externe hulp in. U boekt eenvoudigweg een grotere vergaderzaal om ideeën uit te wisselen, en schakelt na het project weer over naar kleinere ruimtes.

5) Pendelen wordt een plezier

Terwijl de dagelijkse verkeersellende op de radio weerklinkt, rijdt u relaxed naar de coworkingvestiging bij u in de buurt. In alle provincies ontstaan steeds meer initiatieven, zodat u in principe nooit verder dan 20 kilometer moet rijden (haast filevrij!) voor een geschikte coworkingruimte.

Nadelen

1) Onvoorziene kosten

Een ondernemer kan elke eurocent goed gebruiken. Zorg dat u vooraf perfect weet hoeveel een coworkingruimte u zal kosten, om op het einde van de maand niet voor verrassingen te staan. Bent u zeker dat u elders (thuis bijvoorbeeld) niet goedkoper terecht kunt?

2) Afleiding

Bent u van nature snel afgeleid? Vermijd dan coworkingruimtes, waar het barst van de valkuilen: gesprekken met bezoekers, onbewust meeluisteren met telefoontjes, eventjes andermans werk bewonderen, noem maar op. Aan de andere kant is thuiswerken op dat vlak ook niet alles. De televisie, buren, kinderen, huisdieren, huishoudelijk werk: ze leiden stuk voor stuk af van uw kerntaak.

3) Mogelijke conflicten

Wie thuis werkt, hoeft alleen zichzelf rekenschap te geven. In een coworkingruimte kunt u geconfronteerd worden met mogelijk ergerlijk gedrag van anderen. Dat kan gaan van mensen die te luid lachen, deuren niet sluiten, de koelkast vullen met hun snacks, de afwas vertikken te doen en ga zo maar door. Een strikt huisreglement verhelpt hier al heel wat, en anders is het belangrijk om ergernissen zo snel mogelijk op tafel te gooien en uit te praten.

4) Competitiedrang

Iedereen ontwikkelt zijn zaak op zijn eigen tempo. Laat u in een coworkingruimte niet afschrikken door een collega met een duizelingwekkend zakencijfer of door anderen die op korte tijd een spectaculaire groei kennen. Het is belangrijk dat u voor uzelf duidelijke doelstellingen bepaalt en daarop focust.

5) Te veel afwisseling

Sommigen hebben nood aan een vaste dagindeling en werkomgeving. Elke dag opnieuw werken ze aan hetzelfde bureau, naast dezelfde mensen. In een coworkingruimte is daar door de verregaande flexibiliteit geen sprake van. Als u nood heeft aan een onwrikbare structuur om productief te zijn, kiest u dus beter niet voor een coworkingruimte.

Volgens onderzoek van Emergent Research zal het aantal personen dat regelmatig gebruik maakt van coworkingruimtes jaarlijks met 40 % stijgen en dit minstens tot 2018. De toekomst van coworking ziet er met andere woorden rooskleurig uit. Maakt u binnenkort ook deel uit van deze werkvorm in opmars?

(1) Global Coworking Survey, 2011

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar