Internetverbinding via koper of fiber. Ken je het verschil?

Gepubliceerd op 21/11/2018 in Tech, tips & tricks

De toekomst is digitaal. Daarom vinden steeds meer bedrijven en particulieren het belangrijk om over een fiberverbinding te beschikken. Fiber is de technologie van de toekomst. Wat moeten architecten en studiebureaus weten om deze nieuwe technologie correct te installeren? En wat zijn de verschillen tussen de twee?

Internetverbinding via koper of fiber. Ken je het verschil?

  1. Fiber werkt energie-efficiënter

    Voor fiber moet je geen actieve apparatuur in het netwerk te plaatsen. Daardoor daalt het algemene energieverbruik, en ook de werkings- en onderhoudskosten.

  2. Fiber is sneller

    Een fiberlijn haalt veel hogere datasnelheden dan de traditionele koperverbindingen. Bovendien maakt fiber die snelheid zowel in upload als download mogelijk. Handig dus als je vaak grote bestanden moet doorsturen en ontvangen. Met fiber download je bijvoorbeeld een bestand van 40 MB in amper één seconde.

  3. Technologie van de toekomst

    Fiber heeft geen last van elektromagnetische storingen. De nabijheid van antennes of elektriciteitskabels heeft geen invloed op de snelheid waarmee de data door de lijn wordt gepompt.

  4. De installatie verloopt anders

    Fiber bestaat uit haarfijne glasdraadjes waarop laserlicht aan- en uitgeschakeld wordt. Daarom moet de aanleg van fiber met meer aandacht en precisie gebeuren.

  5. Fiber kan je delen

    De capaciteit van fiber kan je verdelen over meerdere gebruikers. Zo’n gedeelde fiberverbinding – of shared fiber – voldoet aan de behoeften van zowel particulieren als van kleine en middelgrote ondernemingen. Je hoeft voor hen geen aparte verbindingen te voorzien.

    Veeleisende technische toepassingen, zoals datacenters, en grote bedrijven nemen meer capaciteit in. In deze gevallen voorzie je best dedicated fiber: een aparte fiberverbinding per gebruiker.

Kom alles te weten over fiber en de verschillende installatietechnieken op www.proximus.be/bouwen

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar