Zelfstandige in bijberoep: waar moet u rekening mee houden?

Gepubliceerd op 23/03/2016 in Laat je inspireren

Een leraar met een eigen webshop, een brandweerman die na zijn uren bijklust als schrijnwerker of een secretaresse die een eigen koerierbedrijf opstart. Ze kunnen dat allemaal in bijberoep doen, wat uiteraard een pak voordelen met zich meebrengt. België telt ondertussen al meer dan 250.000 zelfstandigen in bijberoep, 66 % meer dan in 2000! Bent u als loontrekkende zelf van plan om in de toekomst te ondernemen? Lees dan zeker verder.

Zelfstandige in bijberoep: waar moet u rekening mee houden?

Wie bent u?

Deze heel eenvoudige vraag heeft grote gevolgen voor de manier waarop u zelfstandige in bijberoep kunt worden.

1)    U bent loontrekkende

Als loontrekkende moet u minstens de helft van het aantal uren werken van een voltijds tewerkgestelde kracht in uw sector of bedrijf. Stel dat een voltijdse betrekking gelijk staat aan 40 gepresteerde uren per week. Dan moet u als zelfstandige in bijberoep minstens halftijds (dus 20 uur per week) werken als loontrekkende.

2)    U bent ambtenaar

Ambtenaren moeten jaarlijks minstens 200 dagen of 8 maanden werken om naast hun activiteiten voor de overheid zelfstandige in bijberoep te mogen zijn. Opgepast: vergeet niet om vooraf te controleren of u wel zelfstandige in bijberoep mag worden! Sommige ambtenaren mogen dit überhaupt niet.

3)    U bent leerkracht

In dit geval gelden weer andere regels. Leerkrachten met een zelfstandige activiteit moeten minstens 60 % van een volledig uurrooster lesgeven.

4)    U bent student

Bent u een tiener of prille twintiger met ondernemingszin? Proficiat! Weet dat een zelfstandige in bijberoep minstens 18 jaar oud moet zijn en in sommige gevallen een attest bedrijfsbeheer moet kunnen voorleggen.

Hoeveel mag u verdienen als zelfstandige in bijberoep?

Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: zoveel mogelijk! Alleen komt de belastingdienst nadrukkelijk aan uw deur kloppen wanneer u als zelfstandige in bijberoep – in hun ogen – veel winst maakt. Wie jaarlijks minder dan 25.000 euro in bijberoep verdient, kan een vrijstelling van btw-verplichtingen aanvragen. U hoeft dan geen btw-aangifte te doen en geen btw aan te rekenen, maar tegelijk recupereert u ook geen btw van uw facturen.
Alle inkomsten die u als zelfstandige genereert, telt de belastinginspecteur op bij uw andere inkomsten, zoals uw vaste loon, een uitkering of uw pensioen. Hoe hoger uw totale inkomen, hoe groter de rekening die de FOD Financiën u jaarlijks stuurt. Betaal daarom regelmatig belastingen vooraf om later grote financiële verrassingen te vermijden.

Kan u meteen van start gaan als zelfstandige in bijberoep?

Even wachten nog, ook al staat u te trappelen van ongeduld. Elke zelfstandige (dus ook een zelfstandige in bijberoep) moet zich eerst inschrijven bij een ondernemingsloket. Momenteel zijn er acht actief in ons land: Acerta, Eunomia, Formalis, Partena, Securex, UCM, Xerius en Zenito.

Zijn er jobs die u beter niet uitoefent als zelfstandige in bijberoep?

Stel dat u als graficus werkt voor een groot reclamebureau en al langer speelt met het idee om zelfstandige in bijberoep te worden. U gaat uiteraard zelf reclamecampagnes ontwikkelen, want daar bent u goed in. Zoek veiligheidshalve toch een activiteit in een andere sector. Heel wat werkgevers hebben een concurrentiebeding laten opnemen in de arbeidsovereenkomst, wat inhoudt dat u uw werkgever geen rechtstreekse concurrentie mag aandoen. Bovendien komt u zo allesbehalve loyaal over, en dat kan u tijdens uw carrière nog lang blijven achtervolgen. 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Zelfstandige worden in bijberoep is een veilige tussenstap tussen het statuut van loontrekkende en dat van volledig zelfstandige. U behoudt alle voordelen van een loontrekkende, terwijl u tegelijk toch uw eigen baas bent.
Bedenk wel dat de werkdruk gevoelig zal stijgen. Wie al een voltijdse baan heeft en daarnaast nog extra activiteiten opstart, zal rekening moeten houden met minder vrije tijd en lange werkweken. U moet uw aandacht verdelen over twee uiteenlopende activiteiten, met het grote gevaar dat u overal half werk aflevert. Schrikt dat u niet af? Ga er dan voluit voor!

Proximus Bizz team

Proximus Bizz: Een team van meer dan 40 experts die zelfstandigen en kleine ondernemers de beste ideeën en oplossingen aanreiken voor hun noden.

Andere artikels van Proximus Bizz team
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar