×
×

Zes redenen om uw smartphone met pensioen te sturen

door Dirk en MarjanWist je dat…01/03/2017

Zes redenen om uw smartphone met pensioen te sturen
Sommige mensen kopen om het half jaar een nieuwe smartphone, anderen proberen het leven van hun trouwe compagnon jarenlang te rekken.

Maar hoe weet u wanneer het ongeveer tijd is om naar een nieuwe gsm uit te kijken? Deze symptomen vormen een goede indicatie.

 1. Het scherm is gebroken

  Voor veel mensen is een kapot scherm dé reden om een nieuwe smartphone aan te kopen. Niet verwonderlijk, de telefoon werkt onderhuids waarschijnlijk nog wel, maar de kans is groot dat hij niet meer registreert wanneer u op een knop drukt. Ook swipen met barsten in het scherm is lastig. 

  Het scherm vervangen is vaak ook behoorlijk prijzig, voor dat geld kan u dikwijls al evengoed een nieuw toestel op de kop tikken. Kijk dan zeker eerst zeker na of u recht hebt op een vervangtoestel via de garantie of de verzekering. En neem voor uw nieuwe toestel alvast enkele voorzorgmaatregelen.

 2. U kan het besturingssysteem niet meer upgraden

  Google brengt met de regelmaat van de klok nieuwe versies uit van zijn besturingssysteem Android. Veel fabrikanten van smartphones brengen die nieuwe versies echter enkel uit voor de meer recente gsm-modellen. Als uw telefoon enkele jaren oud is, is de kans groot dat hij uit de boot valt. 

  Uw gsm zal zeker nog blijven werken als u die versies overslaat, maar dat brengt wel veiligheidsrisico’s met zich mee. In oude versies van Android kunnen bugs en gaten zitten die hackers de mogelijkheid geven om uw telefoon te misbruiken. Apple is iets genereuzer in zijn upgradepolitiek, zo is de laatste versie van zijn OS (iOS 9.5.3) nog altijd te installeren op de iPhone 4S, een telefoon die in 2011 op de markt kwam. 

 3. De batterij houdt het snel voor bekeken

  In de meeste moderne telefoons is het niet meer mogelijk om de batterij te vervangen. Dit betekent wel dat wanneer uw batterij de geest geeft, u ook meteen een nieuwe telefoon moet aanschaffen. Meestal is dit ook een geleidelijk proces. Uw batterij zal niet van vandaag op morgen stoppen met werken, maar het wordt lastiger om met een volle batterij een hele dag rond te komen. 

 4. De camera kan niet meer mee

  De camera is een van de onderdelen die snelste evolutie ondergaat in smartphones. Het verschil in beeldkwaliteit tussen een smartphone van drie of vier jaar oud en een gloednieuw model is vaak dag en nacht. Voor veel mensen is de camera in de gsm de enige camera die ze nog gebruiken. Wie de allerbeste foto’s wil maken, moet dus regelmatig een nieuwe smartphone aanschaffen.

 5. Uw telefoon is traag

  Niet alleen de camera in gsm’s is er met reuzensprongen op vooruit gegaan, ook de chips die onder de motorkap uw telefoon aandrijven, worden exponentieel sneller. Reageert uw telefoon niet direct meer? Duurt het even voor apps openen? Reageert uw toestel pas enkele seconden nadat u op een knop gedrukt hebt? De kans is groot dat uw verouderde processor al dat multimedia-geweld niet meer aankan.

 6. U komt opslagruimte te kort

  Apps, foto’s, liedjes, documenten, filmpjes … ze nemen allemaal geheugenruimte in op uw telefoon. Waar vroeger vier of acht gigabyte opslagruimte de norm was, komt u daar tegenwoordig waarschijnlijk niet meer mee toe. Sommige telefoons gaan dezer dagen zelfs tot 128 gigabyte. 

Wanneer kopen?

Als u beslist heeft om een nieuwe telefoon te kopen, wanneer is het dan de beste periode om naar de winkel te gaan? Er zijn tegenwoordig tientallen smartphone-fabrikanten, dus voor elke fabrikant apart kunnen we geen gouden regel geven. 

Wel bijvoorbeeld voor Apple: zij brengen hun nieuwste iPhones altijd in september op de markt. De Galaxy S-modellen van Samsung zien meestal rond maart-april het levenslicht. Google brengt zijn Nexus-modellen in regel rond oktober-november op de markt. 

Het is als consument vaak ook geen slecht idee om enkele grote elektronicabeurzen af te wachten, zoals MWC in Barcelona of de IFA in Berlijn. Voor veel fabrikanten is dat vaak dé plaats om nieuwe modellen aan te kondigen. 

Nu een nieuwe smartphone nodig? Bekijk hier de beste deals van Proximus.

Meer nieuws over:

 • smartphone
 • smartphone omnium

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar