Gesprekken opnemen met uw smartphone

Gepubliceerd op 02/11/2017 in Laat je inspireren

Gesprekken opnemen met uw smartphone

Niet alleen journalisten kunnen hun voordeel doen met het opnemen van telefoongesprekken. Ook voor andere zelfstandigen en ondernemers kan dit soms erg handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een moeilijke technische uitleg die u nog eens graag opnieuw hoort, het screenen van kandidaten voor een job of wanneer u graag een bewijs heeft van bepaalde afspraken met klanten of leveranciers.

Doe het met apps

In de respectievelijk app stores van Apple en Google vindt u massa’s apps waarmee u dit voor mekaar kan krijgen. Vaak bieden de apps heel veel mogelijkheden: het opnemen van in- en uitgaande gesprekken, het delen van opnames via email, Facebook en Twitter, het downloaden van de opnames naar een PC of naar een clouddienst als Dropbox of Onedrive, het taggen van opnames met titels en omschrijvingen en zo verder. Bekende namen voor iOS zijn onder meer iPadIO, Call Recorder en TapeACall. Bij Android zijn dat ACR, Automatic Call Recorder en Appliqato.

Trucjes voor op gesloten iOS

Specifiek voor Apple gelden er wel enkele aandachtspunten. iOS is een vrij gesloten besturingssysteem en geeft ontwikkelaars niet zomaar toegang tot alle mogelijkheden. Zonder meer rechtstreeks een telefoongesprek opnemen, is niet mogelijk op een iPhone. Om dat te omzeilen gebruiken sommige apps trucjes zoals het opstarten van een gesprek met “drie personen” (u, uw correspondent en de server van de app). Een andere manier is dat u een (meestal betalend) abonnement afsluit bij de app-ontwikkelaar. In ruil daarvoor krijgt u van hen een nummer toegewezen dat u kan gebruiken om mensen op te bellen. En die gesprekken worden dan opgenomen. 

Open Android: geen beperkingen

Bij Android spelen die beperkingen niet of toch veel minder. Hier kan u gewoon een telefoongesprek beginnen en de apps nemen al het geluid op, hetzij automatisch zodra het telefoongesprek begint, hetzij manueel nadat u op een knop hebt gedrukt. Veel apps zijn ook gewoon gratis, al zijn dan vaak niet alle features beschikbaar en/of krijgt u reclame te zien.

Waarom niet met hardware?

Voor wie zich daar allemaal geen zorgen over wil maken, bestaan er ook wel hardwareoplossingen om telefoongesprekken op te nemen, al zijn die natuurlijk wel net iets minder gebruiksvriendelijk dan gewoon op een knop duwen. Meestal zijn het kleine opnameapparaatjes die u in de uitgang van de hoofdtelefoon moet steken en die dan beide kanten van een gesprek kunnen opnemen. In online winkels vindt u dit soort apparaatjes voor minder dan 20 euro.

Wilt u er helemaal geen geld aan uitgeven? Dan bestaat er een waarschijnlijk nog eenvoudigere methode: zet de luidspreker van uw (huis)telefoon aan en neem zo het gesprek op, eventueel met uw gsm. Simpel en gratis, al zal u confidentiële gesprekken op die manier natuurlijk wel liefst helemaal alleen willen voeren. 

Is het legaal?

Nog even over de wettelijkheid van het opnemen van telefoongesprekken. In België is het toegestaan om telefoongesprekken op te nemen, als u daar zelf aan deelneemt. U hoeft uw correspondenten daarvan ook niet te verwittigen, hoewel het gepast is om bijvoorbeeld bij interviews hen toch even op de hoogte te brengen. De opnames nadien gebruik om bijvoorbeeld iemand te chanteren mag dan weer niet, uiteraard. Meer hierover vindt up op de gespecialiseerde pagina van Monard Law.

Johan

Proximus-schrijver.

Andere artikels van Johan

Categorieën

 
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar