Hoe kan ik een domeinnaam kopen?

Gepubliceerd op 25/10/2021 in Tech, tips & tricks

Dat je als bedrijf niet zonder website kan, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Om een site op te richten, moet je echter ook een domeinnaam kopen. Lees hier hoe je dat doet en waar je zoal op moet letten.

Hoe kan ik een domeinnaam kopen?

1. Kies je domeinnaam

Elke website heeft een eigen uniek IP-adres. Dat is bijna letterlijk het adres van jouw website op het wereldwijde web. Maar omdat zo’n IP-adres lastig te onthouden is, gebruik je een domeinnaam die ook eigen is aan jouw site. Een domeinnaam is dan de naam van jouw website en vormt de url die bezoekers gebruiken om de website te bezoeken.

Als iemand je domeinnaam in de adresbalk van een browser typt, gaat je browser op zoek naar de website van het bijbehorende IP-adres. Het zet dus de domeinnaam om in een adres dat de browser begrijpt, waardoor je bezoeker op jouw website terechtkomt. Die koppeling tussen het IP-adres en de domeinnaam gebeurt door het Domain Name System (DNS).


2. Controleer de beschikbaarheid van je domeinnaam

Je moet altijd eerst controleren of een domeinnaam al in gebruik is voor je aan je website begint. Dat kan je nakijken in een van de online vele databanken. Ga je voor een website met .be als extensie, dan kan je bijvoorbeeld terecht op de site van dnsBelgium. Geef bovenaan de homepage in de zoekbalk de te checken domeinnaam in en klik op “Check beschikbaarheid”.

Ontdek hier hoe je de overname van een domeinnaam regelt.

De meest logische keuze voor een domeinnaam is uiteraard je bedrijfsnaam. Dat is wat je klanten verwachten en wat ze waarschijnlijk het eerst zullen intikken als ze je online opzoeken. Het is ook geen slecht idee om extra keywords in je domeinnaam op te nemen. Dat vergroot de kans dat Google je hoger in de rangschikking zet als mensen naar een matrassenwinkel zoeken.

Meer tips voor het kiezen van een goede domeinnaam lees je hier.


3. Kies een registrar

Is de domeinnaam nog beschikbaar, dan kan je op de website van dnsBelgium klikken op de knop “Vind een registrar” om hem te claimen. Vervolgens krijg je een lijst te zien met verschillende domeinhosts waarbij je deze domeinnaam kan laten registreren.

Vaak kan je bij hetzelfde bedrijf ook hosting aanvragen voor je website. Een .be-extensie heb je pakweg voor tien euro per jaar. Een .eu- of .com-adres kost niet veel meer. Ook hosting is noodzakelijk om een website te starten. Dat is het huren van schijfruimte op een server van een host. Alle data van je website worden dan bewaard op deze server.


4. Registreer de domeinnaam

Om een domeinnaam te claimen, geef je de volgende informatie door aan de registrar:

  • naam van de onderneming
  • naam van de contactpersoon
  • telefoonnummer
  • adres
  • e-mailadres

Jouw e-mailadres moet zeker correct zijn, want de registrar zal het gebruiken om met jou te communiceren. Je kan geen domeinnaam claimen met een ongeldig mailadres, dan wordt de domeinnaam geschrapt. De registratie verloopt volledig automatisch en de domeinnaam wordt onmiddellijk geactiveerd voor een periode van 1 tot 10 jaar. Als je na afloop van die periode je domeinnaam niet verlengt, kan hij in “quarantaine” worden gezet, zodat je je domeinnaam nog kan heractiveren voor hij opnieuw beschikbaar wordt.

Let altijd goed op wie de domeinnaam precies heeft vastgelegd. Is dat het bureau dat je website heeft gemaakt, dan zijn zij de officiële eigenaar van die naam en niet de klant. Wat bijvoorbeeld als dat bureau failliet gaat? Idem bijvoorbeeld als het een werknemer van je bedrijf is of een vennoot. Stel dat er een conflict ontstaat of hij of zij verlaat de onderneming. Dat zijn zaken waar je best toch even rekening mee houdt.


Voor de creatie van je professionele website, kan je ook kiezen voor Bizz Online. Wij creëren dan de website van jouw bedrijf van A tot Z en zorgen ervoor dat er correct naar wordt verwezen in zoekmachines.

Ontdek Bizz Online nu meteen!

Er is ook een digitaal adviseur beschikbaar om al je vragen te beantwoorden. Bovendien krijg je van ons ook een domeinnaam, een professioneel e-mailadres en beveiligde hosting op de Belgische servers van Proximus.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar