×
×

Voor u gelezen: “Remote” van Jason Fried, of waarom telewerken een goed idee is.

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren05/01/2016

Voor u gelezen: “Remote” van Jason Fried, of waarom telewerken een goed idee is.
Werken van klokslag negen tot klokslag vijf? Elke dag verplicht naar kantoor komen? En daar (minstens) drie vergaderingen afhaspelen? Zo werkt het niet meer, zegt Jason Fried, de CEO van 37Signals. Om werknemers optimaal te laten renderen, moet u hen vooral veel vrijheid geven om het beste uit zichzelf te halen. En die vrijheid heeft ook voor de werkgever enorme voordelen.

Telewerken en satellietkantoren, er zijn weinig onderwerpen uit de HR-wereld waar de laatste jaren meer over gepubliceerd is. De zakelijke wereld is gepolariseerd door het onderwerp: veel ondernemers vinden het fantastisch, heel veel anderen staan er huiverig tegenover. De excuses om het niet te doen zijn velerlei en gauw gevonden. Jason Fried lijst ze ook netjes op in zijn boek Remote: Office Not Required: “werken doe je op kantoor”, “mensen hebben thuis te veel afleiding”, “grote bedrijven doen het niet, dus waarom zouden wij het doen?” en ga zo maar door. En natuurlijk zijn er ook uitdagingen en obstakels die bedrijven moeten overwinnen wanneer ze op telewerken overschakelen. Maar de voordelen van deze manier van werken, zijn exponentieel groter dan de nadelen, zo argumenteert Fried. 

In the zone
Om bijvoorbeeld echt betekenisvol, creatief en doordacht werk te verrichten, hebben werknemers tijd nodig, aldus de auteur. Ze moeten als het ware “in the zone” komen. Die tijd ontbreekt op kantoor meestal, omdat er te veel afleidingen zijn: mensen die binnenvallen, telefoons die rinkelen, een eindeloze stroom e-mails. Thuis zijn die afleidingen er ook wel (een blèrende tv) maar u heeft ze wel veel meer onder controle. Zet een hoofdtelefoon op, hangt de hoorn van de haak en zet de computer uit. En er zijn geen collega’s die op uw schouder komen tikken. 

Miljoenen vierkante meters
De meeste mensen werken beter als ze zelf hun werkplaats en hun werktijd kunnen bepalen, zegt Fried. En het overgrote deel van de werknemers kan ook perfect met die vrijheid omgaan. Dat is al een enorm voordeel van telewerken, maar ondernemingen kunnen er ook geld door besparen. Bij IBM is telewerken al sinds 1995 ingevoerd. Sindsdien heeft het bedrijf haar wereldwijde kantoorruimte met meer dan zeven miljoen vierkante meter ingekrompen. Bijna 5,4 miljoen vierkante meter daarvan werd voor bijna twee miljard dollar doorverkocht. Jaarlijks bespaart Big Blue alleen in de V.S. en Europa zo nog eens tweehonderd miljoen dollar, berekent Fried.

Magisch recept
Is telewerken dan een magisch recept waarmee alles opgelost raakt? Nee, natuurlijk niet. Er zijn ook nadelen en daar is de auteur niet blind voor. Het persoonlijk contact met collega’s bijvoorbeeld, is iets wat veel mensen graag behouden. Soms gaat er niets boven met enkele mensen in een vergaderruimte te kruipen om een paar uren te brainstormen. 
Het verlies van structuur en autoritaire grenzen, vereist ook dat mensen met een heel andere instelling gaan werken. De behoorlijk grote verantwoordelijkheid die dit meebrengt, zal misschien niet iedereen willen dragen. Sommige werknemers zullen ook helemaal niet staan te springen om te gaan telewerken en voor hen zullen er oplossingen bedacht moeten worden. 

Pro en contra
Remote: Office Not Required breekt een overtuigende lans voor telewerken. Fried is natuurlijk al lang overtuigd van de voordelen, maar laat zowel argumenten pro en contra de revue passeren en komt met voldoende oplossingen voor de nadelen op de proppen. Het is geen droge, academische studie, maar een helder en geestig geschreven pamflet, gelardeerd met talloze illustraties en cartoons. Elke ondernemer die zelf maar overweegt om telewerken in te voeren, moet dit boek in huis halen.  

BIO
Jason Fried stichtte in 1999 samen met twee vrienden 37Signals op, een web design bureau. In 2003 vervoegde David Heinemeier Hansson hen, een Deense programmeur die was aangetrokken om project management software voor het bedrijfje te maken. Al snel echter begonnen ook de klanten van 37Signals er achter te vragen. Een decennium later zijn er zowat 300 miljoen mensen die gebruik maken van de programma’s van 37Signals om projecten te managen en samen te werken. Jeff Bezos, de stichter van Amazon, is de enige investeerder in 37Signals.

Meer nieuws over:

  • Voor u gelezen
  • Jason Fried
  • Remote
  • telewerken

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar