×
×

Goed voorbereid op een stroompanne met deze tips

door Dirk en MarjanWist je dat…22/12/2016

Goed voorbereid op een stroompanne met deze tips
Een stroomonderbreking? Dan kan u natuurlijk niet meer verder werken. Maar hoe ver gaan de gevolgen eigenlijk voor uw computers, telefonie en internettoegang? En hoe houdt u uw gegevens veilig? Met deze tips komt u al een heel eind.

 1.  Zorg voor een back-up

  De noodzaak van een goede back-up-strategie kan niet genoeg onderstreept worden. Een harde schijf die plots geen stroom meer krijgt of een computer die niet correct is afgesloten, kan in het slechtste geval tot dataverlies leiden. U kan de back-ups in uw zaak zelf bewaren of, nog makkelijker, een cloud-oplossing gebruiken. Zoals bijvoorbeeld Onedrive for Business. Veel software heeft ook een auto-save-functie waarmee u automatisch en op geregelde tijdstippen uw werk bewaard wordt. 

 2. Overweeg de aanschaf van een back-up-batterij

  Er bestaan in de handel batterijen die bij een stroompanne uw pc’s beschermen en tijdelijk van elektriciteit kunnen voorzien. Wanneer de stroom uitvalt, nemen ze in een fractie van een seconde de stroomvoorziening over, zodat uw pc gewoon verder blijft werken. Zo heeft u genoeg tijd om bijvoorbeeld uw gegevens op te slaan en de pc goed af te sluiten. 
  Zulke UPS-systemen (Uninterruptible Power Supply) komen er in alle maten, soorten en prijzen. Er zijn kleine UPS-systemen die één pc beschermen, er zijn er ook die een compleet datacenter dagenlang van elektriciteit kunnen voorzien. 

 3. Kan ik mijn smartphone nog gebruiken?

  De gsm-masten van Proximus zijn met een batterij uitgerust die een stroomonderbreking minstens twee uur kunnen overbruggen. Om die batterijen te sparen, is wel enkel bellen en sms’en mogelijk: geen dataverkeer. Uw contactpersonen verwittigt u trouwens zelf ook best per sms. Dat verbruikt ook het minste van uw gsm-batterij. Of u belt hen gewoon op met de vaste telefoon, want die blijft gewoon werken. 

 4. Is de stroomonderbreking gepland? 

  Weet u dat er een stroomonderbreking aankomt? Schakel dan zelf vooraf uw elektrische apparatuur – ¬    routers, modems, printers … - uit. Op die manier lopen ze het minste risico op schade wanneer uw kantoor van het stroomnet wordt gehaald. Trek daarbij ook de stekker uit het stopcontact. Daarna kan u alles weer aanschakelen, te beginnen met uw modem/router. 

 5. Stel een (beperkt) noodplan op

  Zelfs als een stroompanne maar heel af en toe voorkomt, is het een goed idee om vooraf even op te schrijven welke zaken u in de gaten moet houden als zoiets gebeurt. Tijdens de stroompanne is het daar meestal al te laat voor. U hoeft natuurlijk geen compleet business continuity plan te maken, maar even nadenken welke zaken u niet uit het oog mag verliezen, kan later veel kopbrekens voorkomen. 

U heeft zonnepanelen? Helaas…

U heeft zonnepanelen op uw dak liggen? Een goed idee, maar tegen een stroomonderbreking gaan ze u niet beschermen. Alle Belgische zonne-installaties zijn immers op het stroomnet aangesloten om het teveel aan elektriciteit dat ze produceren terug op het net zetten. Het is in theorie mogelijk om volledig afgesloten te werken en die stroom zelf te gebruiken, maar dan heeft u geen recht op subsidies of groenestroomcertificaten.

Meer info en praktische tips

Meer nieuws over:

 • OneDrive for Business
 • vaste lijn

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar