Current language: nl

Deze 5 muziekpodcasts moet je zeker gehoord hebben

Podcasts zijn de laatste jaren opnieuw heel populair. Het format biedt luisteraars niets dan voordelen: je kan een programma beluisteren waar en wanneer je wilt, en de kwaliteit van veel uitzendingen is tegenwoordig erg hoog. We sommen 5 muziekpodcasts op die je zeker gehoord moet hebben.
Deze 5 muziekpodcasts moet je zeker gehoord hebben © AFP/GETTY

Song Exploder

Altijd al willen weten hoe iconische nummers uit de muziekwereld tot stand zijn gekomen? Dan ben je bij Song Exploder aan het juiste adres. In deze podcast doen bekende en iets minder bekende artiesten een boekje open over hoe hun song precies het levenslicht zag. Bedenker Hrishikesh Hirway blikte ondertussen reeds 180 afleveringen in, waarin onder meer Metallica, Carly Rae Jepsen en U2 de revue passeerden.

Daarnaast gaat de tweewekelijkse podcast ook soundtracks van films en bekende series te lijf. "Game of Thrones", "House of Cards" en "Avengers: Age of Ultron" zijn hier maar een paar voorbeelden van.

Song Exploder werd in 2015 verkozen tot beste podcast op iTunes en in 2016 en 2017 tot beste podcast door de Academy of Podcasters. Volgens Quartz gaat het dan ook om "de meest perfecte podcast ooit".

© Belga/AFP

Switched on Pop

Een podcast over populaire popdeuntjes en hun invloed op de maatschappij. Musicoloog Nate Sloan en songwriter Charlie Harding sloegen de handen in elkaar voor deze podcast van Vox. Bedoeling is om een aha-erlebnis bij de luisteraar te creëren.

Van Post Malone, over Dua Lipa tot Dolly Parton's hit '9 to 5', stuk voor stuk kwamen ze de laatste weken aan bod.

Onder meer Rolling Stone, NPR, The Guardian en Entertainment Weekly zetten de podcast reeds in de bloemetjes.


© Belga/AFP

Disgraceland

Een buitenbeentje in het lijstje. Disgraceland leunt nauwer aan bij Serial dan bij de hierboven reeds vermelde muziekpodcasts. Waarom het dan toch in dit lijstje thuishoort? Wel, Disgraceland neemt als invalshoek de handel en wandel van beruchte popsterren. Dertig minuten over de meest onwaarschijnlijke verhalen die de ronde doen over Jay-Z, de Rolling Stones en James Brown.

Dankzij een mix van muziekgeschiedenis, waargebeurde feiten en een vleugje fictie, schoot deze podcast bij zijn release in 2018 meteen door naar hoogste regionen van de podcastrankings. Volgens Apple Podcast was Disgraceland hun beste podcast van 2018. Ondertussen zit het format al aan zijn vijfde seizoen.

© EPA

Popcast

Naast de populaire podcast The Daily beschikt de New York Times ook over een eigen muziekpodcast. In Popcast bespreekt host Jon Caramanica samen met een hele reeks muziekcritici een breed gamma aan muziek. De opkomst van Post Malone, de toekomst van de jazzscene en de impact van het coronavirus passeerden reeds allemaal de revue.

© Belga

40 jaar AB

Naast de Engelstalige voorbeelden, willen we in dit lijstje toch ook een een Vlaamse muziekpodcast promoten. Daarbij viel ons oog op 40 jaar AB, een podcast die in de geschiedenis duikt van Belgiës meest legendarische concertzaal. Muzikanten en (ex)-werknemers van de Ancienne Belgique doen er een boekje open over wat er zich gedurende die jaren zowel voor als achter de schermen heeft afgespeeld. Aan host Rick De Bruycker om alles in goede banen te leiden.
Top
t