Current language: nl

Quentin Tarantino in tien songs

Quentin Tarantino kennen we allemaal: 'Pulp Fiction', 'Inglorious Bastards', 'One upon a time in Hollywood', 'From Dusk till Dawn', ... De man rijgt de fantastisch coole films gewoon aaneen. En hij doorspekt ze steevast met machtige muziek, vaak van vrij onbekende B-artiesten of cultsterren uit de underground die ineens in de schijnwerpers terechtkomen. Wij selecteerden tien songs uit de muziekbibliotheek van Tarantino.

'Son of a Preacher Man' - Dusty Springfield

'Son of a Preacher Man' - Dusty Springfield © Wikimedia

Uit 'Pulp Fiction', deze hit. Fijn contrast: Vincent Vega brengt Mia Wallace thuis en zij draait het ietwat suffe 'Son of a Preacher Man', als ironische inleiding tot wat komt. 

Coz all hell breaks loose. Ja, bekijk de film maar. Dusty Springfield zingt het wat truttig (toch?) en braaf, en het staat helemaal haaks op het drank- en drugsgebruik dat eraan zit te komen. De song werd een hit (ook al in de versie van Aretha Franklin, jaren later). Check! 

'Girl, You’ll Be a Woman Soon' - Urge Overkill

'Girl, You’ll Be a Woman Soon' - Urge Overkill © wikimedia

Ook uit 'Pulp Fiction', en - oh boy - alsof Mia Wallace 'ineens een vrouw zou zijn'. Haha, prachtige keuze, dit nummer, voor een van de meest geflipte partyscènes ever (los van de wc-scène in 'Trainspotting'). De song is een cover van Neil Diamond, en Urge Overkill was begin jaren 1990 een ietwat obscure Amerikaanse undergroundband. Tot ze hiermee wereldberoemd werden. Duister, donker en perfect passend in de tijdgeest. Voor Urge Overkill werd deze cover het grootste succes uit hun carrière. 

'You Never Can Tell' - Chuck Berry

'You Never Can Tell' - Chuck Berry © EPA

Chuck Berry! Lekker twisten en met de kont zwaaien op een rock-'n'-roll-classic! Plaats van het twist-delict: Jack Rabbit Slim's, waar een twist-contest gehouden werd. Het nummer was toen al dertig jaar oud, en het werd plots weer een hit! Knipoog ook naar John Travolta's dansverleden! 

'I do believe Marsellus Wallace, my husband, your boss, told you to take ME out and do WHATEVER I WANTED. Now I wanna dance, I wanna win. I want that trophy, so dance good.' And so it happened! 'Jungle Boogie' - Kool & The Gang

'Jungle Boogie' - Kool & The Gang © EPA

Ja, diep in de jaren 1980 waren Kool & The Gang 'tha shit', lekker partyfunk, met hits als 'Get Down It', en het ietwat campy 'Celebration', maar goed, Tarantino haalde ze vanonder het stof. Maar voor de kerels van K&TG funkpop maakten, deden ze het iets obscuurder, met vette funk. 'Jungle Boogie' is net als 'Open Sesame' en 'Hollywood Swinging' een lekkere seventies-kraker. Check it out, play it loud! 

'Across 110th Street' - Bobby Womack

'Across 110th Street' - Bobby Womack © EPA

Jackie Brown kabbelt lekker, met hier en daar een uitschieter van 'ik zal je gaan hebben'. Prachtige film, een knipoog naar de blackploitation-films, met een prachtige soundtrack. Eén song uitpikken? Deze! 'Across 110th Street' is eigenlijk geschreven als het titelnummer van een grimmige misdaadfilm uit 1972. Tarantino doet dus aan postmoderne recycling. Nou! Waar 110th Street ligt? New York. Foute buurt als je daar doorheen fietst. 

'Battle Without Honor Or Humanity' -Tomoyasu Hotei

'Battle Without Honor Or Humanity' -Tomoyasu Hotei © Wikimedia

Onbekend en onbemind, tot Tarantino je oppikt en je van undergroundstatus naar de hemel der sterren gekatapulteerd wordt. Enfin, zo gaat dat soms. Episch! Moddervette drums, pompende bas, snerpende gitaren, knipoog naar de oude sixties ... Past perfect bij de scene - een voorstelling van de boeven, de meedogenloze moordenaarsgilde van de Crazy 88 - in 'Kill Bill' (wow, wat een film)! 

'Bang Bang (My Baby Shot Me Down)' - Nancy Sinatra

'Bang Bang (My Baby Shot Me Down)' - Nancy Sinatra © EPA

Dochter van ... Het lijkt wel alsof dit nummer de inspiratie was voor deze film. Zou het? Over een vrouw die neergeschoten wordt en op wraak zint? Hoe het ook zij: knap! Kijken! Dateert al van 1966, deze song. Minimalistisch, mooi, ingenieus en perfect passend bij de sfeer van de film. Het nummer is oorspronkelijk van Cher, die het ook in 1966 opnam. 

'Cat People (Putting Out Fire)' - David Bowie

'Cat People (Putting Out Fire)' - David Bowie © EPA

Uit 'Inglourious Bastards'. Over de Tweede Wereldoorlog, met een nummer van Bowie uit de jaren 1980. Moet allemaal kunnen! 


En een voice-over van Samuel L Jackson. Tarantino weet er wel een bonte mix van te maken. Zoals wel vaker heeft hij een uiterst toepasselijke song gekozen voor het fragment. We zien namelijk hoe Shosanna (Mélanie Laurent) druk bezig is om alles in de fik te gaan steken. Haha. Putting out fire! 

'Django' - Luis Bacalov & Rocky Roberts

'Django' - Luis Bacalov & Rocky Roberts © Wikimedia

Rocky wie? Hij schreef het titelnummer van Tarantino's eerste western. Niet dat Bacalov en Roberts dat wisten, maar Tarantino baseerde zijn film wel losjes op de lyrics van de song. Roberts was een Italiaans-Amerikaanse zanger, die al hoge ogen gegooid had met een Italiaanse song, 'Stasero Mi Butto', dat hem met 3,7 miljoen verkochte exemplaren geen windeieren gelegd had. Hij stierf in 2005. 

'Who Did That To You?' - John Legend

'Who Did That To You?' - John Legend © EPA

John Legend! Kwam voor het eerst op de radar met 'Get Lifted', een album dat hem meteen tot ster bombardeerde. Ondertussen wereldberoemd, en wat zoetsappig. Lekker rauw, dit nummertje. Niet meteen genuine Legend, maar een song met een randje. Goeie vondst van Tarantino. Op YouTube schreef een fan: 

Me before this scene = hey this is a really cool movie
Me after this scene and everything that follows = this is the badassest coolest shit I've ever seen in my life

Right! Lees ook:
Once Upon a Time in Hollywood: Tarantino op z'n best

Top
t